Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na početnoj konferenciji predstavljeni EU projekti Strukovne škole Vice Vlatkovića

Projekti vrijedni 63 milijuna kuna

Foto: Zadarska županija
Projekti se financiraju kroz Europski fond za regionalni razvoj i Europski socijalni fond

U organizaciji Strukovne škole Vice Vlatkovića održana je početna konferencija EU projekata “Bolji uvjeti za učenje kroz rad – unapređenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva“ i “Budi spreman i kompetentan!“, vrijednih više od 63 milijuna kuna.

OBILJEŽEN DAN OTVORENIH VRATA PROJEKATA EU Na webinarima predstavljeni novi projekti

Bolji uvjeti za život i rad

Zadarski župan Božidar Longin iskazao je zadovoljstvo što se i kroz ova dva projekta radi na unapređenju strukovnog odgoja i obrazovanja.

– Uz infrastrukturne projekte koji donose razvoj i povećavaju kvalitetu življenja naših stanovnika, želja nam je što više sredstava osigurati za održivi razvoj, za projekte koji će biti inovativni, koji će mladim i kreativnim ljudima omogućiti dobre uvjete za život i rad na području Zadarske županije. A upravo stvaranjem kvalitetnog kadra stvorit ćemo i uvjete za kvalitetna ulaganja na svom području. Time se usklađuje obrazovni sustav s potrebama tržišta rada. Smatram to najboljim ulaganjem u gospodarski snažnu budućnost naše županije – rekao je župan.

Ravnateljica Agencije Zadra Nova Marina Dujmović Vuković istaknula je da od prvog dana prate Strukovnu školu Vice Vlatkovića u procesu koji je započeo prije dvije godine, a angažman će nastaviti i tijekom provedbe projekata.

ASFALTIRANJE U MILJKOVICI I PREZIDI Za vodovod i kanalizaciju 1500 priključaka

– Uz unapređenje rada u školi i jačanje kapaciteta nastavnika, ovi projekti pridonose i široj zajednici. Naime, bespovratna europska sredstva koja je škola dobila omogućit će nabavu roba i usluga i infrastrukturne radove – rekla je Dujmović Vuković. Početak realizacije projekata posebno je razveselio učenike i osoblje škole.

– Početna konferencija najbolji je znak da smo na početku puta koji će trajati 3 i pol godine i na kojemu nas čeka mnogo izazova. Siguran sam da ćemo postići sve ciljeve koji su pred nama i da ćemo, nakon provedbe projekta, biti bolji i kompetentniji što se tiče zahtjeva tržišta rada – istaknuo je ravnatelj škole Tihomir Tomčić.

Cilj projekta “Bolji uvjeti za učenje kroz rad” je unapređenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića kao regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva s ciljem provođenja učenja temeljenog na radu te povećanja relevantnosti i učinkovitosti u odnosu na potrebe tržišta rada. Projekt se provodi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a odobreni iznos od 29,924.449,48 kuna financira se u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj u stopostotnom iznosu.

Vir Strateško razvojno razdoblje od 2021. do 2027. godine Vir priprema projekte za novac iz plana oporavka koji EU nudi članicama

Potrebe tržišta rada

Projektom “Budi spreman i kompetentan!” uspostavit će se suradnja za povećanje relevantnosti i učinkovitosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u sektoru strojarstva te osnažiti kapaciteti škola za razvoj i provedbu strukovnih zanimanja sukladno potrebama tržišta rada, i to jačanjem organizacijskih sposobnosti, uspostavom sustava kvalitete i profesionalnog usmjeravanja učenika te unapređenjem kompetencija nastavnika i mentora kod poslodavaca.

Projekt se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a vrijednost mu je 33,693.182,17 kuna uz stopostotno financiranje kroz Europski socijalni fond.