Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
završna online konferencija

Projektom educirano 76 osoba određenih ciljanih skupina

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Projekt je sufinancirao EU iz Europskog socijalnog fonda, a provođen je na području dviju županija, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske

Iz godine u godinu Vukovarsko-srijemska županija bilježi sve više posjetitelja, a time i sve bolje rezultate koji govore o turističkim potencijalima na terenu.

POSJET RAVNATELJICE HRVATSKOG ZAVODA ZA HITNU MEDICINU O uvođenju telemedicinskih usluga u VPŽ-u

Turistička raznolikost

Kada se govori o turizmu u najistočnijoj županiji, uvijek se spominje turistička raznolikost koja se nudi, poput Dunava, ratnog turizma, vinskih cesta, muzeja, Centra za promatranje ptica, Bosuta… Tu je i veliki broj najrazličitijih manifestacija kao što su Vinkovačke jeseni, Iločka berba grožđa, Šokačko sijelo i druge, a koje su postale prepoznatljive i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Sve te manifestacije, koje pokazuju kulturno bogatstvo i tradiciju tog dijela Hrvatske, okupljaju na desetke tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske i inozemstva. Nikako se ne smije zaboraviti ni iznimno bogata i jedinstvena gastronomska ponuda kao i iznimno kvalitetna vina, rakije i druge poslastice. Kako bi turistički rezultati i dalje rasli i bili još kvalitetniji i bolji, provode se razni projekti među kojima su neki gotovi, drugi su tijeku, a neki se tek planiraju. Jedan od projekata koji je završen nosio je naziv “Obrazovanjem odraslih do stručnih kadrova u turizmu“, a provođen je od 25. siječnja 2018. do 24. siječnja 2021.

Prije nekoliko dana, u skladu s epidemiološkim mjerama, održana je završna online konferencija projekta koji su provodili Pučko otvoreno učilište Andragog u suradnji s Razvojnom agencijom Vukovarsko-srijemske županije, koja je kao partner bila zadužena za vođenje projekta vrijednog gotovo 1,5 milijuna kuna.

Novi PCR uređaj pušten u rad Testiranje na koronu i u Virovitici – skratit će se čekanje, a rezultati istog dana

Tim projektom, Pučko otvoreno učilište Andragog omogućilo je stjecanje prve kvalifikacije za ukupno 33 polaznika pripadnika ciljane skupine nadogradnjom na postojeće osnovnoškolsko obrazovanje. Program obrazovanja stjecanja srednje stručne spreme za zanimanje kuhar/ica uspješno je završilo 19 polaznika, dok je srednju stručnu spremu za zanimanje konobar/ica steklo 14 polaznika pripadnika ciljane skupine. Kroz programe prekvalifikacije za zanimanje kuhar/ica ukupno 22 polaznika pripadnika ciljane skupine steklo je novo zanimanje kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada u sektoru turizma. Svoja znanja i vještine također je unaprijedio i ukupno 21 polaznik pripadnik ciljane skupine kroz program prekvalifikacije za zanimanje konobar/ica. Programima je educirano 76 osoba koje odgovaraju ciljanim skupinama.

Ciljane skupine provedenoga projekta bile su teže zapošljive osobe kao što su osobe između 15 i 34 godine bez kvalifikacije, osobe s nižom razinom kvalifikacije te dugotrajno nezaposlene osobe starije od 34 godine.

OBILAZAK lokalnih vlasti Makarska, Kaštela, Solin, Podstrana, Imotski i Split obnovit će po jednu kuću

Bespovratna sredstva

Projekt je sufinancirao EU iz Europskog socijalnog fonda i odobren je za financiranje u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava “Podrška obrazovanju odraslih polaznika uključivanjem u prioritetne programe obrazovanja, usmjerene unapređenju vještina i kompetencija polaznika u svrhu povećanja zapošljivosti”. Treba znati i da je projekt provođen na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.