Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Poljoprivreda

Putem radionica do legaliziranja proizvodnje pekmeza

1/2
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Nakon što su polaznici radionice naučili kako napraviti dobar pekmez od šljiva, idući mjesec bit će organiziran i izbor najboljih pekmeza

Upravni odjel za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s Poljoprivredno-poduzetničkim inkubatorom Drenovci, organizirao je radionicu za proizvodnju pekmeza od šljiva. Polaznici radionice su se osim s proizvodnim procesom upoznali sa sustavom HACCP, s postupkom registracije objekata za proizvodnju pekmeza te s Programom potpora poljoprivredi na području županije za 2016.-2020. kao i mogućnošću plasiranja proizvoda na tržište.

Čelnici županije upoznali se s projektima Općine Jarmina Gradi se vrtić, u planu i gradnja dviju hladnjača

– I ovako pokušavamo ljude koji i inače proizvode pekmez privoljeti da legaliziraju tu proizvodnju. Mogu to učiniti ili kao dodatnu djelatnost postojećeg OPG-a ili pak da otvore novi OPG i bave se tom proizvodnjom. Nadamo se da će se barem 15-ak proizvođača odlučiti na legalizaciju proizvodnje – rekao je pročelnik Odjela Andrija Matić.

Dodaje da će to značiti i kvalitetniji i sigurniji pekmez s obzirom na to da će biti osigurano da se proizvodnja odvija u objektima koji higijenski i na svaki drugi način ispunjavaju tražene kriterije, ali isto tako znalo bi se točno i koje se voće koristi, iz kojeg voćnjaka, s čijeg OPG-a.

Projekt Novo ruho Šumanovaca Obnavlja se Gospino svetište iz 14. stoljeća

– Registrirana proizvodnja donosi veću kontrolu, a samim time i sigurnost. Početkom listopada organizirat ćemo i izbor najboljih pekmeza, a onima koji se odluče legalizirati proizvodnju planiramo pomoći savjetima kako da svoj prostor preurede i opreme u svrhu funkcionalnosti kako bi se mogao registrirati – rekao je Matić.