Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
ZAPOČINJU RADOVI

S brojnim sadržajima i u novom ruhu Kaštel će turistima biti zanimljiv čitave godine

Liftom će se povezati Kaštela s obje razine tunelskih prostora
1/2
Foto: Grad Pula
Liftom će se povezati Kaštela s obje razine tunelskih prostora, čime će se uz povećanu razinu usluge privući posjetitelje na ovu iznimnu, ali pomalo zapostavljenu lokaciju.

Ovaj tjedan započinju radovi na Kaštelu koji će pokrenuti kotačiće prošlosti i aktivirati ogroman potencijal kulturne baštine Pule. Realizacijom projekta „Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno-turistički proizvod“ vrijednog 23.277.260,22 kuna, a kojega je nositelj Grad Pula uz partnere – Povijesni i pomorski muzej Istre te Turističku zajednicu grada Pule – revitalizirat će se postojeća infrastruktura, izraditi nova te urediti utvrda Kaštel uz prezentaciju bogatog austrougarskog graditeljskog nasljeđa te promidžbu i marketing novostvorenog kulturno-turističkog brenda.

SVJETSKI DAN zaštite životinja Aquarium Pula vratio oporavljene glavate želve u more

Baština i suvremena kultura

U sklopu obnove bit će sagrađeno dizalo koje će povezati Zerostrasse, podzemne prostorije utvrde i samo atrijsko dvorište, te uređen i dograđen objekt na razini utvrde Kaštel. Građevinski radovi na projektu započinju uređenjem izložbenog prostora istočne kortine, u što je uključeno saniranje krova, obnova elektroinstalacija, uvođenje klimatizacije, obnova ulaznih staklenih stijena i pregrađivanje prostora za server-sobu, postojećeg skladišnog prostora površine oko 65 kvadrata u prostor za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, te uređenjem i proširenjem postojećeg sanitarnog čvora.

Gradnja lifta i ostale aktivnosti slijedit će dinamiku radova te će se prema planu projekt završiti do studenoga 2022. Gradnjom i uređenjem infrastrukture Kaštela, prezentacijom pulskog fortifikacijskog sustava na jednom mjestu, te odgovarajućom promidžbom kulturno-turističkog brenda, dodatno će se valorizirati bogata povijest pulskog nasljeđa te stvoriti nova turistička ponuda koja predstavlja sinergiju između vojne baštine i suvremene kulture življenja.

Usmjereni na zaštitu okoliša, energetsku tranziciju i borbu protiv klimatskih promjena Pomažu postavljanje sunčanih elektrana na obiteljske kuće

– Kaštel se uređuje već niz godina te je uloženo više od 10 milijuna kuna, a ovaj strateški projekt bit će dodatni impuls kako bi Kaštel privukao brojne posjetitelje, ne samo za vrijeme ljetne sezone, već i tijekom ostatka godine. Njime želimo svim našim sugrađanima, Istrijanima i turistima približiti prošlost ovoga grada i aktivirati ogroman potencijal kulturne baštine te još više oživjeti starogradsku jezgru – istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić. Povijesni i pomorski muzej Istre ovime vidi mogućnost za rješavanje većeg dijela svojih infrastrukturnih pitanja, budući da su na Kaštelu i u tunelskom prostoru Zerostrasse predviđeni građevinski radovi sanacije i zaštite čime će se u znatnoj mjeri poboljšati uvjeti za stručan muzeološki rad, prije svega izložbene djelatnosti.

– Gradnjom novog sanitarnog čvora, ugostiteljskog objekta te, osobito, realizacijom lifta koji će omogućiti vertikalnu povezanost Kaštela s obje razine tunelskih prostora ispod Kaštela znatno će se podignuti i razina usluge posjetiteljima što će ih u većem broju privući ovoj iznimnoj, do danas možda malo zapostavljenoj lokaciji – kazao je ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac te dodao da će dva trenutačno odvojena punkta stvoriti prostor jedinstvene kulturne destinacije.

Ilustracija Grad Pula za milijun kuna povećava iznos potpore poduzetnicima U sklopu sedam mjera 2,5 mil. kuna bespovratnih poticaja

Osim infrastrukturnim radovima na obnovi objekata, Povijesni i pomorski muzej Istre sudjeluje u sklopu ITU mehanizma i produkcijskom realizacijom velike i značajne izložbe o pulskim fortifikacijama, koja će obuhvatiti izložbene prostore Muzeja na Kaštelu, kao i tunelske prostore na obje razine.

Važnost projekta za Turističku zajednicu grada Pule ogleda se prvenstveno u dodatnoj turističkoj ponudi Grada koja će Kaštel, kao povijesnu utvrdu, na zanimljiv i interaktivan način približiti svim turistima koji posjete Pulu. I ne samo utvrdu Kaštel, već brojne druge utvrde i objekte vojne arhitekture koje su služile u obrambene svrhe, u vremenima, kada je Pula u svom razvojnom periodu bila ratna luka Austrougarske monarhije. Posebno je važno što će se gradnjom lifta omogućiti lakši pristup Kaštelu i Povijesnom i pomorskom muzeju Istre za turiste treće životne dobi koji čine znatan segment u turističkim dolascima u Puli.

HVALEVRIJEDAN PROJEKT U galeriji Cvajner na Forumu otvorena je izložba radova osoba s demencijom

Energetska učinkovitost

– Napravili smo vizual, radi se web-stranica, a u sklopu Vizualie i Adventa napravit ćemo stalne instalacije i raditi promocije od izložbe do društvenih mreža, dovođenja novinara, blogera, prezentacije u drugim gradovima u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji – kazala je Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pule.

Projekt se provodi u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, kroz specifični cilj programa “Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine”. Gradu Puli je za projekt iz EU fonda za regionalni razvoj osigurano sufinanciranje od 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava od kojih se 5.552.274,93 kuna odnosi na nositelja projekta, 849.027,27 kuna na Turističku zajednicu grada Pule, a 2.598.697,80 na Povijesni i pomorski muzej Istre.