Na inicijativu županijske tvrtke Agro-klaster Fakultet agrobiotehnoloških znanosti iz Osijeka održao je prezentaciju pod nazivom ”Studija isplativosti proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja”.
– Imali smo kontakte s hotelijerima iz Istre i, kada smo razgovarali o našim proizvodima, rekli su nam da ćemo se teško uklopiti u neku klasičnu proizvodnju jaja, mesa i drugoga tamo gdje je industrija i gdje postoje veliki proizvođači te da se pokušamo naći u nekim proizvodima koji još nisu toliko prisutni na tržištu, a koje mi možemo obavljati. Među ostalim, kazali su nam da ih zanimaju jaja proizvedena u slobodnom uzgoju – rekao je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.
Napomenuto je i kako ovakav tip proizvodnje jaja ne predstavlja veliki financijski trošak za proizvođače s obzirom na dosadašnju praksu kaveznog uzgoja koka nesilica i proizvodnje konzumnih jaja.
Inače, u Vukovarsko-srijemskoj županiji pet je ozbiljnih proizvođača koji rade proizvodnju jaja u kavezu, a što se tiče slobodnoga uzgoja, organizirane proizvodnje uopće nema. Procjena je da se na osnovi 300 kokoši nesilica može ostvariti od 2000 do 3000 kuna dodatnog prihoda mjesečno. U isto vrijeme niz je praznih gospodarskih objekata koji bi ovako mogli biti u funkciju jer riječ je o proizvodnji u kojoj se mora imati objekt, ali da kokoši imaju pristup vanjskom prostoru, gdje se slobodno kreću i hrane u dvorištu, voćnjaku...