Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Izradili studiju

S jajima iz domaćeg uzgoja i do dodatnih 3000 kn na mjesec

jaja
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Zaključeno je da, što se tiče slobodnoga uzgoja, organizirane proizvodnje uopće nema

Na inicijativu županijske tvrtke Agro-klaster Fakultet agrobiotehnoloških znanosti iz Osijeka održao je prezentaciju pod nazivom ”Studija isplativosti proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja”.

– Imali smo kontakte s hotelijerima iz Istre i, kada smo razgovarali o našim proizvodima, rekli su nam da ćemo se teško uklopiti u neku klasičnu proizvodnju jaja, mesa i drugoga tamo gdje je industrija i gdje postoje veliki proizvođači te da se pokušamo naći u nekim proizvodima koji još nisu toliko prisutni na tržištu, a koje mi možemo obavljati. Među ostalim, kazali su nam da ih zanimaju jaja proizvedena u slobodnom uzgoju – rekao je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

Robotičari župan primio mlade vinkovačke robotičare ‘Želim vam da karijeru nastavite u Hrvatskoj!’

Napomenuto je i kako ovakav tip proizvodnje jaja ne predstavlja veliki financijski trošak za proizvođače s obzirom na dosadašnju praksu kaveznog uzgoja koka nesilica i proizvodnje konzumnih jaja.

Inače, u Vukovarsko-srijemskoj županiji pet je ozbiljnih proizvođača koji rade proizvodnju jaja u kavezu, a što se tiče slobodnoga uzgoja, organizirane proizvodnje uopće nema. Procjena je da se na osnovi 300 kokoši nesilica može ostvariti od 2000 do 3000 kuna dodatnog prihoda mjesečno. U isto vrijeme niz je praznih gospodarskih objekata koji bi ovako mogli biti u funkciju jer riječ je o proizvodnji u kojoj se mora imati objekt, ali da kokoši imaju pristup vanjskom prostoru, gdje se slobodno kreću i hrane u dvorištu, voćnjaku...

Luka Vukovar indeks gospodarske snage Zbog rasta izvoza županija skočila 5 mjesta na ljestvici razvijenosti