Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
župan primio mlade vinkovačke robotičare

‘Želim vam da karijeru nastavite u Hrvatskoj!’

Robotičari
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Gimnazijalci iz Vinkovaca su kao prvaci Hrvatske u robotici dobili priliku otputovati u Kinu na natjecanje na kojem je bilo 10.000 učenika iz cijelog svijeta

Na nedavno održanom svjetskom robotičkom natjecanju World Educational Robotic Contest koje je održano u Šangaju u Kini, ekipa vinkovačkih gimnazijalaca osvojila je drugo mjesto.

Ekipu iz Vinkovaca koja pohađa Gimnaziju Matije Antuna Reljkovića činili su Fran Marić, Nino Matozan i Vittorio Vičević.

Oni su prethodno postali državni prvaci Hrvatske u robotičkom natjecanju što im je i omogućilo put u Kinu i natjecanje u konkurenciji 10.000 učenika iz cijeloga svijeta.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić primio je učenike i njihovog mentora Danijela Rakijašića kako bi im čestitao na tom velikom uspjehu, ali i dao podršku za daljnji rad.

Prijam kod gradonačelnika Prijam kod gradonačelnika Mladi Vinkovčani robote će raditi i u Kini

– Čestitam učenicima na uspjehu, ali i na želji, volji za napretkom i znanjem.

Iako uvjeti u kojima rade nisu zadovoljavajući, oni su postigli vrhunski uspjeh – rekao je župan Galić koji je mladim gimnazijalcima poželio puno uspjeha na budućim natjecanjima, ali i poželio da karijeru nastave u Hrvatskoj.

U okviru natjecanja, koje je održano na temu “Informacijsko doba”, natjecatelji su programirali robote da se sami koriste telekomunikacijskim tehnologijama, recikliraju e-otpad i šalju informacijske pakete putem interneta.

Tijekom boravka u Kini organizatori su vinkovačkim gimnazijalcima predstavili svoju zemlju, ali i osigurali obilazak muzeja i znamenitosti.

Natjecanje je održano u organizaciji kineske udruge i tvrtke Abilix iz Šangaja, koja proizvodi robote i dijelove za edukaciju iz robotike koji se koriste u 31 zemlji u svijetu. 

Luka Vukovar indeks gospodarske snage Zbog rasta izvoza županija skočila 5 mjesta na ljestvici razvijenosti