Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Proveden projekt energetske obnove Ekonomske škole Vukovar

Škola je napokon uređena, radovi su bili vrijedni 3,3 milijuna kuna

Foto: Branimir Bradarić
objekt je sada doveden u izvrsno stanje za boravak srednjoškolaca i djelatnika škole

Poslije godina problema uzrokovanih činjenicom da je izostajala obnova, a problemi su se rješavali raznim vatrogasnim mjerama, Ekonomska škola Vukovar napokon je dobila novi i uređeniji izgled.

Okoliš Mališani iz vrtića, učenici i članovi udruga sadili grmlje, cvijeće i uređivali žardinjere uz Dunav

Niz radova

Naime, uspješno su završeni radovi na projektu energetske obnove Ekonomske škole u Vukovaru koji je Grad Vukovar proveo u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Kada vidimo kako sada izgleda Ekonomska škola možemo samo biti zadovoljni realizacijom ovog projekta. Objekt škole kompletno je obnovljen u energetskom smislu što će puno značiti kako za učenike tako i za djelatnike škole koji već sada borave u puno ugodnijem i zdravijem okruženju – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je u povodu završetka projekta posjetio Ekonomsku školu gdje je i sam godinama radio i bio ravnatelj.

bez aditiva Vukovarski Walkow prepoznaje sve više ljubitelja craft piva

Podsjetio je na to da je škola bila derutna i u lošem stanju, prozori su bili prikovani čavlima uz stalnu prisutnost vlage što je dovodilo i do urušavanja dijelova stropa. Sada je objekt, kako je rekao, doveden u izvrsno stanje za boravak srednjoškolaca. U sklopu projekta energetske obnove u potpunosti je provedena rekonstrukcija krovne konstrukcije, izolacija vanjskih zidova, izolacija stropa prema negrijanom tavanu, zamjena vanjske stolarije, ugradnja kotla na biomasu, ugradnja solarnog sustava za grijanje potrošne tople vode, ugradnja termostatskih radijatorskih ventila, nova instalacija odnosno zamjena sustava hlađenja, zamjena unutarnje rasvjete LED rasvjetom i uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje energije, a zatim energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova, kao i usluge stručnog nadzora građenja. Nakon provedene energetske obnove zgrada je prešla iz energetskog razreda F u razred C.

Zajedničkim projektima do kvalitetnijeg života djece Sportske aktivnosti za djecu iz siromašnih obitelji i djecu s poteškoćama u razvoju

Zapaženi rezultati učenika

– Provedenom energetskom obnovom u zgradi Ekonomske škole potrošnja električne energije bit će smanjena za 67 posto – istaknuo je Penava.

Zadovoljstvo provedenim radovima nije krila ni ravnateljica Ekonomske škole Vukovar Mira Majstorović koja je s učenicima i zaposlenicima svjedočila uvjetima u kojima su godinama radili.

– Od 2006. radili smo u zaista iznimno teškim uvjetima, a danas smo svjedoci kako osim u lijepom izgledu škole, naši djelatnici i učenici mogu uživati u sigurnijem i kvalitetnijem okruženju za rad i nastavu – rekla je Majstorović dodajući kako ova škola trenutačno broji 238 učenika.

Podsjetila je kako su i unatoč lošim uvjetima učenici bili aktivni i tijekom godina ostvarili zapažene rezultate na raznim natjecanjima. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove Ekonomske škole Vukovar iznosila je više od 3,3 milijuna kuna od čega je Ministarstvo graditeljstva sufinanciralo projekt u iznosu od 1,7 milijuna kuna dok ga je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinanciralo s više od 860 tisuća kuna. Grad Vukovar sufinancirao je projekt iznosom od gotovo 760 tisuća kuna. 

Tardicionalni turnir u spomen na Ivicu Šoljića Boćanje Tradicionalni turnir u spomen na pukovnika Ivicu Šoljića, zapovjednika obrane Mitnice