Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 75 pregleda
HSP AS upozorava:

Slavoniji više nisu dovoljna samo radna mjesta nego i mjere koje će povećati plaće

iseljavanje
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija
Svakako je najdramatičnije stanje na širem području najmanjeg grada u županiji – Iloka, gdje je u samo godinu dana iseljavanje povećano za 8 puta, ističe predsjednik HSP AS Hrvoje Niče u priopćenju

Predsjednik HSP AS Hrvoje Niče oglasio se priopćenjem za javnost u kojem ističe kako u Slavoniji više nije dovoljno zaposliti se nego da su hitno potrebne mjere koje će povećati plaće. Navodi i kako je prema podacima policije samo tijekom 2017. godine iz Vukovarsko-srijemske županije 4.406 osoba prijavilo privremeni odlazak iz RH.

- Svakako je najdramatičnije stanje na širem području najmanjeg grada u županiji – Iloka, gdje je u samo godinu dana iseljavanje povećano za 8 puta! Razloge velikog iseljavanja, osim nedostatka novih radnih mjesta, svakako treba početi tražiti i u niskim primanjima u privatnom sektoru na području županije čime je gotovo nemoguće mladim parovima planirati budućnost dostojnu života u 21. stoljeću - navodi Niče.

Dodaje i kako svi moramo postati svjesni kako mladom čovjeku više nije dovoljno samo zaposliti se i čekati bolju budućnost već da on traži da živi ravnopravno, ne kao ostali stanovnici Europske unije već kao stanovnici iz drugih, razvijenijih dijelova Hrvatske. Smatra i da jedna od ključnih mjera zaustavljanja raseljavanja mora biti drastično povećanje primanja zaposlenih u realnom sektoru i to administrativnim putem na način da se država odrekne svog dijela iz bruto plaće u korist radnika.

- Slavonija na žalost nema više vremena za čekanje 'novih' tvornica i poslovnih zona, a pogotovo nema vremena za čekanje izgradnje infrastrukture neophodne za stavljanjem proizvodnih pogona u funkciju koju kasnije, ako se ovako nastavi, neće imati tko koristiti. Ovom dijelu Hrvatske nužne su radikalne mjere kojima će se povisiti standard postojećih zaposlenika, u prvom redu u privatnom sektoru, kroz potpuno rasterećenje bruto plaće radnika čime bi ovaj kraj ponovno postao atraktivan ne za ostajanje, već i za doseljavanje! - zaključuje Niče.

kune Sporazum o materijalnim pravima Veće plaće i otpremnine za zaposlenike gradske uprave i ustanova