Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Kako plasirati robu?

Slavonski voćari i povrtlari izlaz traže u udruživanju

1/17
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Proizvođači zbog prekomjernog uvoza imaju velikih problema s plasmanom svojih proizvoda

Centar za razvoj Brodsko-posavske županije u suradnji sa županijskim LAG-ovima Slavonska ravnica, Posavina i Zapadna Slavonija u Slavonskom Brodu organizirao je sastanak s proizvođačima voća i povrća na kojem su ih informirali o prednostima osnivanja i ponudi proizvođačkih organizacija.

Najvećom do sad "Pečenkijadom" bikeri završili bikersku sezonu Delicije s ražnja Bajkeri s Korčule šampioni u pečenju slasnih odojaka

Ima zainteresiranih

Naime, proizvođači zbog prekomjernog uvoza imaju velikih problema s plasmanom svojih proizvoda. Spas od kaotične situacije u kojoj su se našli vide u osnivanju proizvođačkih organizacija sastavljenih od sedam ili više proizvođača koji zajedno ostvaruju godišnji promet od najmanje tri milijuna kuna. Tako udruženi mogli bi se kandidirati za sredstva iz mjere 9, podmjere 9.1 Programa ruralnog razvoja, što bi im u slučaju uspješnog apliciranja u idućih pet godina donijelo 500.000 eura. Tim sredstvima plaćali bi se zaposlenici i materijalni troškovi.

– Osnovna uloga proizvođačke organizacije je pronalaziti tržište i osigurati plasman proizvođačima, a to je upravo ona karika koja je u ovom trenutku najslabija. Ove godine problemi su posebno izraženi kod proizvođača jabuka koji nemaju gdje plasirati svoje proizvode pa ih mi na ovaj način želimo potaknuti da uđu u tu priču – objašnjava zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.

Jedan od proizvođača zainteresiranih za udruživanje u organizaciju je Tihomir Velikanović iz Trnjana, kojemu će velik dio jabuka na njegovu OPG-u ostati neubran jer kupaca jednostavno nema.

Izložba o bećarcu Tradicijski napjev koji se pjeva u trenucima najvećeg slavlja

Prema njegovim riječima, problem je u uvozu velikih količina jabuka iz Poljske, čijoj cijeni od 13 eurocenti po kilogramu naši proizvođači ne mogu konkurirati.

– Stvar je u tome da poljska država subvencionira proizvodnju s 20 eurocenti i tako pomaže u pripremi robe za tržište. Mi tome ne možemo konkurirati bez potpore i zaštite naše domaće jabuke – ističe Velikanović.

Cilj proizvođačkih organizacija je planiranje proizvodnje, koncentriranje ponude i plasiranje na tržište proizvoda vlastitih članova, optimiziranje troškova proizvodnje i povrata ulaganja te poboljšanje kvalitete proizvoda, u svježem ili prerađenom obliku. Takvim načinom poslovanja podiže se komercijalna vrijednost proizvoda.

Dan bez mobitela u prometu '18 'dan bez mobitlea u prometu' Učenici izašli na ulicu i upozoravali na loše navike u prometu

Načelnik Općine Brodski Stupnik i voditelj LAG-a Posavina Goran Jelinić rekao je kako su LAG-ovi odradili niz aktivnosti na terenu i pronašli proizvođače zainteresirane za udruživanje. On je podsjetio i na projekt Poljoprivrednog inkubatora u poslovnoj zoni općine vrijedan 30-ak milijuna kuna:

Radovi na inkubatorima

– Financiranje je osigurano preko ITU mehanizama Urbanog područja grada Slavonskog Broda gdje je zajamčeno 85-postotno financiranje sredstvima EU uz ulaganja općine i uz podršku Županije. Očekuje se da će se tijekom sljedeće dvije godine inkubatori završiti i staviti na raspolaganje sve predviđene kapacitete za preradu voća i povrća – istaknuo je Jelinić.

Vrpolje: Sajam škola i OPG-ova dani kruha u vrpolju Proizvodi plodnih slavonskih polja na sajmu škola i OPG-ova Posao je Brođanin Robert Pandža pokrenuo 1994. sa suprugom Uoči Svih svetih u tvrtki pokraj Slavonskog Broda imaju pune ruke posla Svijeće i lampaši odlaze u Europu iz Zadubravlja