Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
POLAZNA LUKA

Svečano otvoren putnički terminal u Gaženici

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i zadarski župan Božidar Longin
Foto: Zadarska županija
Predsjednica: Hvala svima koji su uz izniman napor Zadar pretvorili u moderan lučki grad.

U povodu Dana zadarske županije, u nazočnosti mnogobrojnih visokih uzvanika, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svečano je otvorila novi putnički terminal luke Gaženica, nakon što je prije dvije i pol godine položila kamen temeljac za tu zgradu.

nova luka zadar Ante Gotovina: Luka Gaženica nije samo putnički terminal

Polazna luka za kruzere 

- Zadar danas, kao malo koji grad na Mediteranu, ima modernu luku izvan gradske jezgre, udaljenu svega 3,5 kilometara, čime je Poluotok rasterećen od prometa i njegovih štetnih posljedica. Suradnjom s novim koncesionarom međunarodnog putničkog prometa ZIPO-om, dobivamo pristup znanjima i promotivnim kanalima koje do sada nismo imali. Od koncesionara se očekuje ono što je potpisano, povećanje broja putnika na 220 tisuća, otvaranje home porta u roku od četiri godine te povećanje broja putnika u međunarodnom prometu od 40 posto. Što se tiče samih prostora na terminalu, sada smo na 13 komercijalnih ugovora, policija, Lučka kapetanija i carina su u fazi preseljenja i trebali bismo dovršiti proces do kraja ove godine - rekao je ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

pogodite o kome se radi Zadar imenovao četiri 'Vatrena' počasnim građanima

Župan Zadarske županije i predsjednik Upravnog vijeća LUZ-a Božidar Longin istaknuo je da je Gaženica plod kvalitetne vizije, ali i političke stabilnosti te kontinuiteta.

- Ovom će zgradom, uz turizam, profitirati i brojne druge gospodarske grane, što će biti posebno vidljivo kada Zadar uskoro postane polazna luka za kruzere. Moramo se za to dobro pripremiti, podići kvalitetu hotelskog smještaja i proširiti kapacitet zračne luke Zadar na čemu već ozbiljno i temeljito radimo. Unatoč određenim opstrukcijama koje smo doživjeli kroz ove godine, danas ponosno možemo reći

- Gaženica ide dalje. Hvala svima koji su bili dijelom ove pozitivne zadarske priče - kazao je Longin. Stephen Xuereb, izvršni direktor GPH-a, vodećeg svjetskog koncesionara putničkog prometa, poručio je da im je Zadar važan dodatak ponudi na Mediteranu.

Prijateljski odnosi ‘Kineski gospodarstvenici prepoznaju nas kao regiju otvorenu za investicije’

- Nastavljamo ozbiljno raditi i nadamo se da ćemo pomoći u razvoju zadarske luke, ali i cjelokupnom hrvatskom turizmu. Posvećeni smo donošenju izvrsnosti u ovom poslu. Nova luka Zadar je veličanstven projekt, ima dobru infrastrukturu i sve preduvjete za dodatni rast - poručio je Xuereb.

Kvalitetna infrastruktura

Zadar, grad izuzetno vrijednog kulturnog nasljeđa, koji svojom ljepotom i atraktivnošću privlači veliki broj turista, ne bi mogao funkcionirati niti se ubrzano razvijati bez kvalitetne infrastrukture, a upravo ovdje međusobno se prožimaju pomorski, kopneni i zračni putevi te čine jedno od najsnažnijih jadranskih prometnih čvorišta, rekla je u svojem obraćanju Kolinda Grabar-Kitarović.

WorldSkills Croatia 2019. Zadarski učenici osvojili pet zlatnih medalja

- Uspješno ste završili zgradu terminala od koje će koristi imati Zadrani i njihovi gosti, ali i cijela domovina. Ovo je završetak lijepe priče, ali i važan iskorak za zadarski turizam. Hvala svima koji su uz izniman napor Zadar pretvorili u moderan lučki grad - istaknula je u Gaženici hrvatska predsjednica.