Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Grad i tvrtka Altus IT provode pilot-projekt s ciljem da Bjelovar postane IT središte u RH

Tech4Kids – besplatne radionice robotike i programiranja za đake od 5. do 8. razreda

1/2
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL/Ilustracija
Radionice uz stručno vodstvo traju ukupno 20 školskih sati, odnosno 10 radnih dana po dva školska sata na dan

Besplatne IT radionice za osnovnoškolce još su jedan korak u zamisli gradonačelnika Bjelovara Daria Hrebaka da od Bjelovara napravi informatičko središte u Hrvatskoj. Naime, u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Bjelovar i Veleučilišta u Bjelovaru, od 17. lipnja do 2. srpnja, održat će se besplatne IT radionice pod nazivom Tech4Kids.

Pojačanje u poslovnoj zoni jug U novom logističkom centru tvrtke Tokić 20 novih radnih mjesta

Prijave na Pučkom učilištu

Namijenjene su djeci od 5. do 8. razreda osnovne škole koje zanima programiranje i robotika. Radionice uz stručno vodstvo traju ukupno 20 školskih sati, odnosno 10 radnih dana po dva školska sata na dan, a prijavit će se moći u Pučkom otvorenom učilištu. Tech4Kids rezultat je partnerske suradnje tvrtke Altus IT, Grada Bjelovara, Pučkog otvorenog učilišta Bjelovar, Rotary Cluba Bjelovar i Veleučilišta u Bjelovaru. Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak rekao je da je glavni inicijator projekta Goran Đoreski iz tvrtke Altus IT koja je prije nekoliko mjeseci otvorila svoj ured i u Bjelovaru i koja se svakim danom sve više širi.

– IT tvrtke koje su došle u Bjelovar imaju partnersku podršku Grada i stoga osjećaju odgovornost prema lokalnoj zajednici i vraćaju to određenim projektima za naše najmlađe stanovnike kako bi im približili znanost i nove tehnologije. Tech4Kids je pilot-projekt koji će sigurno u budućnosti postati i tradicija u našem gradu – rekao je gradonačelnik i dodao da je svoj doprinos projektu dala profesorica informatike u osnovnoj školi Rovišće, Davorka Medvedović i Tomislav Adamović iz Veleučilišta u Bjelovaru.

Foto: Grad Bjelovar

STARTUP BJELOVAR 2019. Nagradu od 100 tisuća kuna dobio sustav za nadzor stanja specijalnih vozila

– Nabavljena je oprema za potrebe radionica, 30 kompleta komplementarne opreme za micro:bit te 64 igraće platforme. Grad je osigurao 30.000 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 65.000 kuna. Meni kao gradonačelniku izuzetno je drago da se ovakav projekt pokreće u našem gradu, težnja je da Bjelovar postane IT grad – kazao je Hrebak i poručio da je grad uvijek otvoren za dobre projekte.

Goran Đoreski iz tvrtke Altus IT rekao je da im je cilj ponuditi djeci besplatne radionice u kojima će djeca pronaći sebe, odnosno spoznati što žele učiti i raditi u budućnosti.

– Oni koji neće nastaviti u tom smjeru postat će tehnički pismeni građani, pa je stoga i nastao ovaj projekt koji sigurno ne možemo ostvariti u prvoj godini onako kako želimo, ali ćemo u suradnji s partnerima nastaviti dalje – izjavio je.

"Doline" dobivaju nadogradnju Bjelovaru i drugo reciklažno dvorište, imat će najmodernije postrojenje za odlaganje otpada

Do kraja 2019. dva nova vrtića

Osim ovog projekta, za bjelovarske najmlađe građane sprema se još jedno iznenađenje. Do kraja ove godine trebala bi biti započeta i gradnja novog vrtića u Gudovcu, a u pripremi su i nove jaslice i vrtić na samom sjeveru grada, točnije u Ulici Viktora Bubnja u naselju Sjever. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u sklopu Projekta ulaganja u objekte dječjih vrtića još prošle je godine odobrilo Gradu Bjelovaru sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za gradnju tog predškolskog objekta. Projekt je to koji stoji oko 200.000 kuna, od čega je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sufinanciralo iznos od 70.000 kuna.

Velika obljetnica – 70 godina gradskog muzeja Nakon 41 godinu u bjelovarskom muzeju izložena Meštrovićeva djela