Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Novi program za pomoć gospodarstvu

Tri nove i dio starih mjera za lakše preživljavanje poduzetnika

1/2
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Gradonačelnik Ivan Penava, zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić i pročelnica Marijana Grubišić predstavili su pakete pomoći vukovarskim poduzetnicima

Nakon izbijanja epidemije koronavirusa Grad Vukovar bio je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji je donio program mjera pomoći poduzetnicima da prežive tu krizu. Gradonačelnik Ivan Penava rekao je da su tijekom pripreme mjera izravno kontaktirali više od 300 vukovarskih gospodarstvenika i u komunikaciji s njima nastojali doći do spoznaja o učincima same krize na poduzetnike svih vrsta i djelatnosti.

Predstavljen projekt Veleučilišta Lavoslav Ružička STEP-UP Vukovar postaje pravi studentski grad – uređuje se novi praktikum

– Željeli smo saznati što možemo učiniti kako bismo osigurali maksimalnu potporu gospodarstvenicima s područja Vukovara. Za ove bespovratne mjere u proračunu Grada Vukovara izdvojeno je 3,5 milijuna kuna – istaknuo je Penava.

Podsjetio je da su u proteklih pet godina različite gospodarske analize dokazale kako je po izdavanjima za gospodarstvo Grad Vukovar u samome vrhu jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Tako je tijekom rekordnih godina, 2018. i 2019., plasirano 13 milijuna kuna direktno u gospodarstvo što je, kako je rekao Penava, uz ostale odluke razlog pozitivnim rezultatima povećanja broja radnih mjesta.

– I ovim paketom mjera koji obuhvaća mikro, male i srednje poduzetnike činimo sve kako bismo im olakšali poslovanje u Vukovaru – rekao je Penava.

Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić objasnila je da ove godine mjera ima manje, ali su konkretnije i dostupnije svim poduzetnicima.

Jeftinija toplinska energija Solarno termalno polje u Borovu naselju

– Prve tri mjere koje su do sada bile najviše korištene i dalje su tu te su vrlo slične onima prethodnih godina. Osim njih imamo i tri nove mjere. Jedna od novih je očuvanje i razvoj tradicijskih obrta, a njezina je namjena da se u ovoj krizi očuvaju tradicijski obrti na području grada Vukovara. Jedini uvjet za dobivanje potpore u visini od 10.000 kuna je poslovanje tradicijskog obrta minimalno pet godina i minimalno jedna zaposlena osoba. Jedina obveza koju imaju je zadržavanje poslovanja godinu dana. Također, kroz mjere poticanja proizvodnje do sada su se odobravali poticaji do 200.000 kuna gospodarstvenicima koji zapošljavaju minimalno deset ljudi, a od ove godine je prag smanjen na minimalno pet zaposlenih – rekla je Mujkić dodajući da je nova mjera i subvencioniranje kamata na kredite. Minimalan iznos koji se može koristiti je 5000 kuna, a maksimalan 200.000 kuna, a treba znati i to da će se zahtjevi razmatrati kako budu pristizali.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić rekla je da dosadašnji rezultati pokazuju da program nije doveo do stvaranja ovisničkog mentaliteta kod korisnika.

Projekt FILM-HARMONIJA Suradnja Vukovara i Zagrebačke filharmonije traje više od 20 godina

– Rezultati ukazuju na izuzetno pozitivne poslovne pokazatelje tih poduzeća. U promatranom razdoblju zabilježeno je povećanje broja zaposlenih, povećanje neto i bruto plaća, povećanje izvoza, investicija te novostvorene vrijednosti. Prihodi korisnika programa pokazuju uzlazni trend i znatno povećanje. Kada se promatraju pokazatelji konkurentnosti poduzeća, izvoz na državnoj i županijskoj razini bilježi pozitivnu stopu rasta od +25,4% i +68%, dok je na razini grada Vukovara primjetan znatan iskorak i povećanje u relativnom iznosu od +126,4% – rekla je Grubišić.