Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Ušteda energije

Tvrtka Tehnostan nabavila službeno vozilo na električni pogon

1/2
Foto: Grad Vukovar
Usporedbom troškova klasičnog vozila i vozila na električni pogon ovo vozilo samo će sebe otplatiti za manje od osam godina. Troškovi održavanja ovakvog automobila neusporedivo su manji nego onog klasičnog jer ima elektromotor s dugim vijekom trajanja, rekao je Lovrenščak

Vukovarska gradska tvrtka Tehnostan od svibnja ove godine u vlasništvu je novog službenog vozila, električnog automobila, za čije se punjenje električna energija dobiva iz fotonaponske elektrane postavljene na krovu upravne zgrade što čini znatne uštede.

Prekogranična suradnja IT edukacija za bolju poziciju na tržištu

Objašnjavajući nabavu vozila, direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak kazao je da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio natječaj za neposredno sufinanciranje energetski učinkovitih vozila, a s obzirom na to da je Tehnostan odnedavno upravitelj 12 višestambenih zgrada u Iloku, postojeće vozilo bilo je nedostatno. Prijavom na natječaj tvrtka Tehnostan ostvarila je sufinanciranje nabave vozila od maksimalnih 40%.

Investicija u solarnu energiju

– Godinama smo imali aspiraciju da počnemo investirati i u proizvodnju električne energije, s obzirom na to da je ona neizostavan sastavni dio troškova za toplinsku energiju. Došli smo na ideju da na tri mjesta najveće potrošnje električne energije investiramo u fotonaponske sustave, a budući da se cijena na tržištu pokazala optimalnom, u 2019. odlučili smo nastaviti investirati u solarnu energiju – rekao je Lovrenščak.

Nakon postavljenih fotonaponskih ćelija u dvorištu kotlovnice u gradskoj četvrti Borovo naselje i na Olajnici, one su ovaj put postavljene i na krov upravne zgrade tvrtke Tehnostan. Stoga je napravljen i sustav koji automobil puni električnom energijom dobivenom upravo iz tih fotonaponskih panela pa u dvorištu zgrade automobil Renault Zoe ima svoju punionicu.

Uspješne demografske mjere Povećan broj upisa djece u vukovarske vrtiće, osigurane i tri dodatne odgojne skupine

– Usporedbom troškova klasičnog vozila i vozila na električni pogon ovo vozilo samo će sebe otplatiti za manje od osam godina. Troškovi održavanja ovakvog automobila neusporedivo su manji nego onog klasičnog jer ima elektromotor s dugim vijekom trajanja – rekao je Lovrenščak.

Ovim povodom Tehnostan su posjetili i zamjenici gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić i Marijan Pavliček koji su pohvalili rad gradske tvrtke napomenuvši da je u posljednjih pet godina postala izuzetno respektabilna tvrtka koja posluje pozitivno te da ovakvim investicijama stvara dodanu vrijednost.

grad i ove godine pomaže roditeljima uoči početka školske godine Osnovnoškolcima besplatne bilježnice s motivima Vukovara i startasice

– Postavljanjem fotonaponskih ćelija dolazi do znatnih ušteda u samom poslovanju gradske tvrtke, što se reflektira i na same korisnike. Neophodno je reći da je od 1. travnja cijena plina na razini RH porasla 7% te je Tehnostan zahvaljujući ovakvim investicijama zadržao cijenu i našao uštede na nekim drugim stavkama. Izuzetno me raduje što je Tehnostan upravo preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uspio nabaviti električno vozilo koje se na koncu puni iz vlastitih sredstava – rekao je Pavliček.

Unapređenje života

Dodao je i da nizom projekata Tehnostan unapređuje živote građana Vukovara, a jedan od njih je i činjenica da osim toplinske energije proizvode i električnu energiju.