Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Vukovar film festival donio dašak glamura u grad na Dunavu

U 12 godina prikazano oko 900 filmova koje je pogledalo više od 300.000 ljudi

Nagrada za životno djelo dodijeljena je istaknutom hrvatskom glumcu Zdenku Jelčiću, a glumica Mirjana Majurec dobila je nagrada "Krsto Papić" za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji
1/14
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Nagradu "Zlatni šlep" za najbolji dugometražni igrani film osvojio je rumunjski film "Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari", koji je Rumunjska već izabrala za svog kandidata za nagradu Oscar

Tijekom protekla četiri dana, 12. godinu za redom, Vukovar je bio domaćin Vukovar film festivala – festivala podunavskih zemalja koji je postao jedan od najkvalitetnijih filmskih festivala uopće u Hrvatskoj.

Na šest lokacija

U ta četiri dana Vukovarci su još jednom postali dio filmskog glamura koji donosi jedna takva manifestacija. Vatromet, crveni tepih, poznati glumci i redatelji, brojni gosti, koncerti i niz drugih sadržaja samo su djelić ukupne atmosfere koja Vukovaru donosi jedan poseban ugođaj.

Vukovarska mikropivovara Proizvodni pogon U Vukovaru otvorena mikropivovara

– Ovo je najbolji festival u Hrvatskoj koji samim tim donosi najbolje filmove. Želja nam je da tako ne samo ostane nego da postane još bolji, kvalitetniji i glamurozniji. Vukovar kao grad ima svoje ratno breme i ratnu simboliku i od toga ne treba bježati. Već 12 godina VFF nam donosi toliko potreban tračak normalnosti i omogućava da se grad izdigne iznad svega toga – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava dodajući kako su se u organizaciju festivala uključile sve gradske ustanove kao i brojne tvrtke.

Tijekom 12. VFF prikazano je ukupno 60-ak dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova podijeljenih u deset kategorija. Među njima je ponovno bilo i niz filmova koji su nagrađivani na najvećim svjetskim filmskim festivalima svijeta i potom premijerno prikazani u Vukovaru. Filmovi ovogodišnjeg festivala prikazivani su na šest lokacija i to na terasi Agencije za vodne putove, perivoju Dvorca Eltz, CineStaru Vukovar kao i kinu u Borovu naselju. Posebno atraktivne lokacije gdje su se prikazivali filmovi su omiljeno kupalište Vukovarska ada i ploveći Magenta 1 Vukovar Waterbus gdje se svake večeri prikazivao popratni program DokuTV – Odabrao Đelo Hadžiselimović.

Trijumf kulture

– Postavili smo si visoke standarde koje smo kroz godine dizali tako da je iznimno teško održati ovu kvalitetu i svake godine dovesti u Vukovar ovako kvalitetne filmove. Ipak, ne odustajemo i želimo vukovarski festival podići na još višu razinu. Plan nam je da se u budućnosti vratimo na Dunav, a hoće li to biti opet neka barža ili pak neko drugo rješenje vidjet ćemo – rekao je direktor VFF-a Igor Rakonić.

Vukovarska ada Vukovar Na vukovarskoj adi uživa se u druženju i kupanju u Dunavu

Istaknuo je i kako je festival proteklih godina odavno prešao ne samo granice Vukovara nego i Hrvatske. Prema njegovim podacima do sada je na VFF-u prikazano oko 900 filmova, a organizirali su 40-ak raznih radionica za građane i isto toliko koncerata. Ugostili su više od tisuću filmskih umjetnika, a filmske predstave pratilo je više od 300.000 gledatelja.

– To su impresivne brojke s kojima se ponosimo. Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći gradske uprave kao i niza sponzora – rekao je Rakonić.

VFF je i ove godine posjetio i ravnatelj HAVC-a Danijel Rafaelić koji je rekao kako vukovarski festival iz godine u godinu raste i donosi najbolje filmske naslove.

– Vukovar je mjesto gdje je kultura trijumfirala na najbolji način i to mi je posebno drago. Festivali su uvijek fešte filma, a drago mi je što svi vidimo i da se Slavonija filmski budi i da filmski radnici sa ovih prostora stvaraju svjetski konkurentne proizvode – rekao je Rafaelić. 

Radnički dom Vukovar Država Vukovaru darovala zgradu Radničkog doma u Borovu naselju Ruševna zgrada koju je izgradio Čeh Bata ponovno će postati ljepotica

Nagradu "Zlatni šlep" za najbolji dugometražni igrani film osvojio je rumunjski film "Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari", redatelja Radu Jude koji je i prije deset godina osvojio VFF sa svojim kratkim igranim filmom.

Ovogodišnji vukovarski pobjednički film Rumunjska je već izabrala za svog kandidata za nagradu Oscar.

U kategoriji dokumentarnog filma ovogodišnji vukovarski pobjednik je "Jam Session" bugarskog redatelja Borislava Koleva, film o poznatom glazbeniku Nikolaju Ivanovu koji nastupa na festivalima diljem svijeta ali se bavi i oslikavanjem pravoslavnih crkava i drugih građevina.

Pobjednik kategorije kratkog igranog filma na 12. VFF-u je austrijski film "Lacrimosa", redateljice Tanje Mairitsch.

O najboljem dugometražnom igranom filmu, a bilo ih je šest u službenoj konkurenciji, odlučivao je tročlani žiri u kojem su bili glumica Nela Kocsis, producent Nebojša Taraba i novinar Zlatko Gall, dok su o najboljem kratkom i dokumentarnom filmu, a u svakoj od kategorija bilo je po osam filmova, odlučivali njemački redatelj Benjamin Best, urednik i autor dokumentaraca Leon Rizmaul i filmski kritičar Vlado Ercegović.

Bugarskom filmu "Radiogram", redateljice Rouzie Hassanove, žiri je odao posebno priznanje, a tom je filmu pripala čast i zatvoriti ovogodišnji 12. Vukovar film festival.

Na završnoj svečanosti u Hrvatskom domu u Vukovaru dodijeljena je i nagrada za životno djelo istaknutom hrvatskom glumcu Zdenku Jelčiću, a hrvatskoj glumici Mirjani Majurec dodijeljena je nagrada "Krsto Papić" za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji. 

Subvencije za poljoprivrednike Subvencije Grad osigurao bespovratnih 800.000 kn za poljoprivrednike