Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Država Vukovaru darovala zgradu Radničkog doma u Borovu naselju

Ruševna zgrada koju je izgradio Čeh Bata ponovno će postati ljepotica

Radnički dom Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
Već su osigurana sredstva za projektnu dokumentaciju, a građevinski radovi će početi za godinu do godinu i pol

Poslije godina propadanja zgrada Radničkog doma u vukovarskoj četvrti Borovo naselje uskoro kreće u cjelovitu obnovu. Rezultat je to potpisane darovnice koju je gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi uručio ministar državne imovine Goran Marić, prema kojoj Republika Hrvatska daruje zgradu Radničkog doma Gradu Vukovaru.

Subvencije za poljoprivrednike Subvencije Grad osigurao bespovratnih 800.000 kn za poljoprivrednike

– Zgrada Radničkog doma bit će obnovljena sredstvima Intervencijskog plana. Već smo osigurali sredstva za izradu projektne dokumentacije. Očekujemo da ćemo za godinu do godinu i pol krenuti i s građevinskim radovima – rekao je Penava.

Podsjetio je i na to da je ovaj prepoznatljivi vukovarski objekt sagrađen još prije Drugoga svjetskoga rata, a sagradio ga je češki industrijalac Jan Bata kada je gradio i tvornicu Borovo.

Novi dom Veleučilištu

U godinama koje su slijedile u Radničkom domu nalazili su se neki od ureda tvrtke Borovo kao i poznati restoran. Tijekom Domovinskog rata Radnički dom je oštećen ali unatoč tome nikada nije obnavljan. U njemu su se tijekom godina nalazile prostorije HZMO-a, HZZO-a, sindikata, raznih udruga, SDSS-a, ZVO-a…

Nekoliko godina objekt je korišten i za potrebe nastave Splitskog veleučilišta kao i Tehničke škole Nikola Tesla.

Radnički dom je zadnjih nekoliko godina prazan i od tada objekt ubrzano propada te je dijelom postao i opasan po prolaznike. Prozori su porazbijani, izvađen je dio instalacija, uredi zjape prazni…

Potpis ugovora za obnovu stadiona u Vukovaru Vukovar Rekonstrukcija atletske staze na nogometnom stadionu

– Po završetku obnove zgrada Radničkog doma u Borovu naselju ponovno će biti jedna od ljepših građevina u gradu. Planiramo po završetku obnove zgradu prenamijeniti za potrebe vukovarskog Veleučilišta Lavoslav Ružička. Tu bi se odvijala nastava, a to bi doprinijelo i da ova gradska četvrt dodatno živne – rekao je Penava podsjećajući i kako se u neposrednoj blizini nalazi autobusna stanica ali i niz sportskih objekata poput sportske dvorane, teniskih terena, otvorenih igrališta i bazena.

Ministar Marić rekao je da je u državnom vlasništvu i danas na tisuće nekretnina koje se godinama ne koriste, a jedinice lokalne samouprave mogle bi ih iskoristiti za podizanje kvalitete života svojih građana.

Odgovarajući na upit zašto se to do sada nije napravilo nego se dozvolilo da nekretnine propadaju, Marić je rekao da su ministarstva godinama odbijala suradnju i zahtjeve jedinica lokalne samouprave što je u konačnici i dovelo do stanja kakvo je na terenu danas.

Veleposlanica života

– Naša misija i politika je da imovina mora služiti onima koji žive uz nju i u njezinu okruženju. Prioriteti ministarstva su upravo predmeti jedinica lokalne samouprave jer je imovina uvijek najbolja veleposlanica života i središnji preduvjet za demografsku reanimaciju Hrvatske. Gledamo da uvijek i u što kraćem roku odgovorimo jedinicama lokalne samouprave i izađemo im ususret – rekao je Marić.

Ivan Penava Delegacija Vukovara u Ulmu Na 11. Dunavskom festivalu predstavili delicije, ali i investicijske potencijale grada javni radovi u Vukovaru Javni radovi Uručeni ugovori o radu za 50 nezaposlenih Vukovaraca