Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Razgovor s gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem

U iduću godinu ulazimo ambiciozno, s 11 posto većim proračunom i velikim projektima

Damir Mandić
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Na svakom se koraku ove godine maksimalno racionaliziralo, a racionalno ponašanje pri raspolaganju novcem iz gradske i blagajni svih gradskih tvrtki i ustanova čeka nas i iduće godine

S gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem razgovarali smo o izazovima koje je donijela godina na izmaku u kojoj je Grad uložio znatne napore da pomogne gospodarstvu kako bi opstalo u krizi koju je izazvala pandemija, ali i o 2021. godini za koju je Karlovac donio 11 posto veći proračun od ovogodišnjeg i u kojoj planira realizirati velike komunalne projekte.

Grad Karlovac Pomoć u kriznim vremenima Gospodarstvo i poljoprivreda i u idućoj godini mogu računati na nove mjere pomoći Grada

Kako je pandemija utjecala na financije Grada u ovoj godini?

Već u travnju pali su proračunski prihodi Grada od poreza i prireza za 14 posto, a tako se i nastavilo. Malo poboljšanje nastupilo je od srpnja do listopada, ali je već u studenom ovaj prihod ponovno pao za 13 posto. Zakupnine za poslovne prostore smanjene su za 600 tisuća kuna, jer smo poduzetnike oslobodili plaćanja najma, kao i zakupnine za javne površine, od čega su prihodi smanjeni za oko 700 tisuća kuna. Prihodi od naknada za parkirališta manji su za milijun kuna, a smanjeni su i prihodi od poreza na potrošnju zbog obustave rada ugostiteljskih objekata za više od pola milijuna kuna. To je popriličan udarac za jedan gradski proračun. Zato smo odmah pristupili racionalizaciji, odgodili skupe i one manje prioritetne projekte, smanjili sredstva za gradske manifestacije, a neke nismo niti održali, poput Dana piva. Snizili smo plaće u cijelom gradskom sustavu, od gradske uprave do tvrtki i ustanova. Na svakom koraku maksimalno se racionaliziralo, a racionalno ponašanje pri raspolaganju novcem iz gradske i blagajni svih gradskih tvrtki i ustanova, čeka nas i iduće godine.

Budući da će pandemija i sve što je prati potrajati, kako u financijama izgleda 2021. godina?

Proračun za 2021. godinu iznosi 396,701.212 kuna, što predstavlja povećanje od 41 milijuna kuna, odnosno, u odnosu na ovu godinu veći je za 11,5 posto. I dalje ćemo manirom dobrog gospodara raspolagati novcem poreznih obveznika koji svojim radom, bilo kao poduzetnici bilo kao pojedinci, doprinose našem gradu. Razlog više za to je i situacija u kojoj se još uvijek nalazimo i koja neće tako skoro prestati i nestati, pa ćemo i posljedice sigurno osjećati još neko vrijeme. Osim toga, vrlo izazovno će nam biti osiguranje dostatnih sredstava za financiranje EU projekata u koje smo krenuli. U narednoj financijskoj perspektivi najvjerojatnije će se povećati taj naš udio samofinanciranja EU projekata s 15 na 30 posto. Mogu samo reći, izazovna je bila 2020. godina, ali bit će i 2021.

Grad Gospić zimske radosti uz poštovanje epidemioloških mjera Djeci je najdraži šest metara visoki ledeni tobogan na Trgu Stjepana Radića

Ipak, u proračunu za iduću godinu su ambiciozni, godinama pripremani projekti.

Točno. Pandemija je ogroman izazov, ali i prilika i mi se tako ponašamo. Fokus je na nekoliko uistinu velikih i bitnih projekata koje Karlovac definitivno zaslužuje. Projekt „Karlovac II“ obuhvaća gradnju i rekonstrukciju oborinske odvodnje, prometnica, javne rasvjete i nogostupa na osam lokacija u gradu. Projekt provodimo zajedno s tvrtkom Vodovod i kanalizacija koja će na tim lokacijama rekonstruirati i graditi vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. Projekt je iznimno ambiciozan, ali i nužan. Trajat će tri godine, a vrijednost mu je preko 420 milijuna kuna. Bitno je naglasiti da je u ovaj projekt uključena i cjelokupna komunalna infrastruktura Zvijezde; izgradnja oborinske odvodnje, plinske i toplinske mreže, elektro i telekomunikacijske instalacije, te ceste i nogostupi. Zvijezda je naš vrlo vrijedan resurs, a s uređenjem komunalne infrastrukture ustvari stvaramo konkretne temelje doslovno i preneseno za daljnju obnovu. Ne postoji drugačiji način, niti alternativa. To se mora dogoditi.

Je li i obnova kina Edison, o kojoj se priča godinama, na popisu tih projekata?

To je drugi vrlo važan projekt kojeg isto započinjemo iduće godine; rekonstrukcija i opremanje kina Edison. Jako dugo smo čekali svi skupa i konačno je došao na red. Troškovi su 35 milijuna kuna, a 15 posto sredstava osigurava Grad Karlovac. Tu je i projekt rekonstrukcije sustava gradskih vrelovoda koji su poprilično dotrajali, zbog čega imamo česta pucanja i intervencija u sustavu. Projekt košta oko 127 milijun kuna, a rok za izvedbu je kraj 2023. godine. Svi ti projekti, pogotovo rekonstrukcija vrelovoda, aktivirat će, nadam se, i naše lokalne izvođače, pa je korist višestruka. Jer, velike investicije povlače za sobom i veliku građevinsku aktivnost.

nagrade Istriana nagrada Istriana Ovo je zahvala 'herojima situacije' koji se 24 sata na dan brinu o zdravlju građana

Na čemu je još naglasak u proračunu za 2021. godinu?

Školsko obrazovanje poduprijet ćemo s 95 milijuna kuna iduće godine, a predškolski odgoj s preko 29 milijuna kuna. Nastavljamo s provođenjem naših EU programa besplatne prehrane učenicima u riziku od siromaštva, te pomoćnika u nastavi učenicima s teškoća razvoju. Zadržavamo i visok standard predškolskog odgoja, odnosno dvosmjenski rad vrtića, pomoć za novorođenčad, redovne subvencije vrtića, dodatne subvencije za obitelji s troje i više djece, nabava udžbenika za osnovnoškolce, subvencije prijevoza učenika, isplata učeničkih i studentskih stipendija. Sve to ustvari su i demografske mjere bez kojih nema razvoja. Nastavljamo i poticati poduzetništvo, turizam i poljoprivredu, njihov oporavak i daljnji razvoj gospodarstva, a sve u svrhu povećanja zaposlenosti. Bez toga ne ide.

Spominje se i uređivanje nekih dijelova grada.

Imamo dva vrlo važna urbanistička plana koji će sigurno usmjeriti budućnost grada. Prije svega izrada urbanističkih planova desne obale Korane i vojarne Luščić, te izmjene Generalnog urbanističkog plana i Plana prostornog uređenja grada Karlovca. U tome očekujem vrlo aktivnu i stručnu raspravu cijele karlovačke stručne javnosti i svih zainteresiranih građana, jer ovo nam je svima velika prilika kako bismo Karlovcu osigurali kvalitetan razvoj na zadovoljstvo svih njegovih stanovnika.

Grad Karlovac i Turistička zajednica osmislili su jedinstvenu čaroliju ovogodišnjeg Adventa u Karlovcu JEDINSTVENA ČAROLIJA Prošećite se karlovačkim ulicama, fotografirajte se u božićnom selu, uživajte u glazbi na Promenadi...

Hoće li se ulagati u uređenje gradskih četvrti i mjesnih odbora?

Naravno. Ne možemo planirati budućnost i razvoj bez svakodnevne brige za redoviti komunalni standard kojeg imamo. Zato nastojimo voditi brigu o svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima ravnomjerno; rekonstrukcije i uređenje prometnica, parkirališta, groblja i mrtvačnica, klizišta, asfaltiranje makadamskih cesta, unapređenje javne rasvjete… popis je poduži. Mi u Karlovcu imamo visoke standarde gradnje i održavanja komunalne infrastrukture, a raspoloživi izvori financiranja nisu uvijek dostatni, pa je uvijek potrebno odrediti prioritete kako bi se osiguralo ravnomjerno ulaganje u svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Nastojimo da Karlovac bude grad poželjan za život, ali i da to postignemo u dogovoru i konsenzusu sa svakom pojedinom gradskom četvrti i mjesnim odborom.