Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Pomoć u kriznim vremenima

Gospodarstvo i poljoprivreda i u idućoj godini mogu računati na nove mjere pomoći Grada

Grad Karlovac
1/3
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Grad Karlovac provodi niz mjera kako bi poduzetnicima olakšao poslovanje u ovim kriznim vremenima

Grad Karlovac još je proljetos, na početku pandemije koronavirusa donio niz mjera kako bi poduzetnicima olakšao poslovanje u kriznim vremenima. Mjere su nadograđivane, a posljednji set mjera donesen u studenom gospodarstvenici mogu koristiti do kraja godine. Po njima su vlasnici ugostiteljskih objekata oslobođeni plaćanja zakupnina za korištenje javnih površina. Uz to, Grad oslobađa plaćanja zakupnina za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Grada Karlovca i podzakupnina za korištenje zemljišta sve djelatnosti izuzev djelatnosti ljekarne, usluga poštanskih usluga, trgovine na malo kruhom, pecivima, trgovine na malo satovima i nakitom, te djelatnost opće medicinske prakse. Jedna od mjera je i oslobađanje plaćanja komunalne naknade poslovnim subjektima iz djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane i pića.

RADOVI ŽUPANIJSKE UPRAVE ZA CESTE Most na rijeci Karišnici uskoro će biti gotov

Potpore za prvo tromjesečje

– S obzirom na još uvijek neizvjesnu situaciju uzorkovanu pandemijom i primjenom posebnih ograničenja u poslovanju po naputku nacionalnog Stožera, koje se značajno odražavaju na poslovanje gospodarskih subjekata, mjere smo pripremili i za prvo tromjesečje 2021., a odobrene su ovih dana na sjednici Gradskog vijeća. Prvenstveno, riječ je o smanjenju visine zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Karlovca za 2021. Cilj ove predložene odluke je olakšati i očuvati poslovanje najviše ugroženog sektora gospodarstva, malog poduzetništva i obrta. Zakupnine će biti smanjenje za 50 posto onima koji se bave trgovinom na malo i ostalim uslužnim djelatnostima, te 5 posto za sve ostale djelatnosti – kazala je Daniela Peris, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Grada Karlovca.

POTPISANO 86 UGOVORA ZA SUFINANCIRANJE KUPNJE STANA ILI KUĆE Za pomoć mladim obiteljima 2,5 mil. kuna

Uz postojeće mjere koje su na snazi ove godine i koje će vrijediti i iduće, poduzetnici i poljoprivrednici mogu računati i na dodatne mjere potpore. – Uz postojeće potpore poduzetnicima početnicima, potpore za jačanje konkurentnosti proizvodnih djelatnosti, sudjelovanje na sajmovima, promociju i brendiranje i edukaciju, predlažu se mjere potpore za jačanje konkurentnosti uslužnog sektora, subvenciju kamata na kredite, sufinanciranje troškova zakupa poslovnog prostora i potpora za nabavku dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme. Za Program razvoja malog i srednjeg poduzetništva, u proračunu za 2021. godini planirano je 1.248.500 kuna, 300.000 kuna više nego lani – pojasnila je pročelnica Peris. Za Program razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja na području Grada Karlovca u proračunu za 2021. godinu planirana su sredstva u iznosu od 1.293.900 kuna. Potpore će se i ove godine dodjeljivati za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, ublažavanje štete od prirodnih nepogoda, diverzifikaciju djelatnosti na ruralnom području i subvenciju kamata za kredite poljoprivrednika. Programom poticanja poljoprivrede i ruralnog razvoja predviđena su i sredstva za suzbijanje ambrozije na poljoprivrednim površinama, održavanje gradskih vrtova, te provođenje postupaka raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH.

ŽUPANIJA NAJAVLJUJE: Do kraja 2020. još 9,7 mil. kn potpore

Novo sufinanciranje

– Uz postojeće potpore i u poljoprivredi imamo nove mjere: sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije, sufinanciranje troškova nabave prodajne ambalaže, te nabava digitalne opreme za proizvodnju i prodaju. Za Program razvoja turizma planirano je 1.818.000 kuna, od čega 800.000 kuna potpore Turističkoj zajednici Grada Karlovca i to pretežito za organizaciju manifestacija te provedbu projekata i aktivnosti Turističke zajednice. Za manifestacije i razne događaje, poput Dana piva i Adventa koje organizira Grad, u idućoj smo godini planirali izdvojiti 860.000 kuna – dodala je pročelnica Daniela Peris.