Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
građani presudili

U Konjščini se neće graditi spalionica otpada

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Protekli mjesec organizirano je nekoliko prosvjeda na kojima su mještani jasno rekli da ne žele spalionicu u Gospodarskoj zoni Jertovec nedaleko Konjščine

Građani Konjščine i okolnih mjesta neće u svom susjedstvu imati spalionicu otpada protiv koje su i prosvjedovali u nekoliko navrata, budući da je na sjednici Općinskog vijeća jednoglasno prihvaćen prijedlog SDP-ove vijećnice Anite Krok da se do donošenja izmjena i dopuna Prostornog plana zabranjuje izdavanje bilo kakvih novih akata o zahvatima u prostoru i građenju građevina namijenjenih djelatnostima gospodarenja otpadom.

Suradnja Čazme i Štefanja Educiraju građane o razvrstavanju otpada

Također, prihvaćenom odlukom zabranjuje se izdavanje i novih akata za djelatnosti oporabe i zbrinjavanja otpada prema Pravilniku o gospodarenju otpadom, a neće se izdavati ninovi akti koji bi predviđali izgradnju energane, toplane, kogeneracijskih postrojenja i ostalih energetskih građevina na gorivu tvar na području te zagorske općine.

Protekli mjesec organizirano je nekoliko prosvjeda na kojima su mještani jasno rekli da ne žele spalionicu u Gospodarskoj zoni Jertovec nedaleko Konjščine.

Predsjednica Udruge Kesk, organizatora nedavnih prosvjeda, Tina Dundović rekla je da je zadovoljna razvojem situacije.

"Gotovo da imamo garanciju da se spalionica otpada neće graditi u općini Konjščina", rekla je, ali i dodala da će biti 100 posto zadovoljni kada Prostorni plan bude zaključen.  

Uručene Zelene povelje Uručene Zelene povelje Kreativno zbrinjavaju otpad, čiste Dravu, a jedu povrće i voće koji sami uzgoje u školi ili vrtiću

S obzirom da su u tijeku izmjene i dopune Prostornog plana, dio vijećnika predvođenih nezavisnim Damirom Curišem tražili su da se na sjednici Vijeća potvrdi, da se prije izglasana odluka, te proširena još nekim zahtjevima, uvrsti kao prijedlog u izmjene Prostornog plana. Nakon žustre rasprave i taj je prijedlog prihvaćen jednoglasno.

Nakon sjednice, Curiš je izjavio da je riješen veliki problem, ali da će građani moći konačno odahnuti tek kada se Prostornim planom onemogući bilo kakva izgradnju spalionice, odlagališta ili pak skladištenje otpada na području Općine.

Načelnik Općine Konjščina Mirko Krznar potvrdio je da se spalionica neće graditi nakon donošenja Prostornog plana i dodao da je to obećano građanima i da će se to ispuniti.

stanovnici tvrde da su njihovi životi ugroženi zbog nepravilnog zbrinjavanja otpada Stanovnici Velike Mlinske 'Devet stanovnika ovog sela, nas bližih otpadu, umrlo je od raka, uključujući i moju majku. Slučajnost?'

"Takva odluka je donesena jednoglasno. Sada su na redu oni koji su pokrenuli lavinu nezadovoljstva da to nezadovoljstvo na neki način i smire", dodao je Krznar te najavio da će o svemu obavijestiti investitora koji je planirao izgraditi toplanu/energanu i koji je već kupio zemljište. Koje će on poteze povući Krznar nije htio spekulirati. 

Za trajanja sjednice oko općinske zgrade okupilo se nekoliko stotina mještana koji su nestrpljivo čekali odluke Vijeća. Često su se čuli uzvici "lopovi" i "ostavka", no nemilih scena kao prije dvadesetak dana, kad je na sastanku bilo naguravanja i pokušaja ulaska u zgradu, nije bilo. Kad su izlazili iz općinske zgrade, načelnika i dio vijećnika kroz redove prosvjednika pratila je policija.

'Skupi, složi, savjesno odloži' Od EU dobili 400.000 kuna za edukativnu akciju o važnosti odvajanja otpada