Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Projekt vrijedan 44,4 milijuna kuna

U naselju Logorište kreće se s gradnjom nasipa od 6 kilometara

1/5
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Nasipi koji će štititi mještane karlovačkih naselja Logorište, Mala Švarča i Turanj bit će sagrađeni na obje obale Korane te uz desnu obalu Mrežnice

Ministar Tomislav Ćorić otvorio je gradilište na obali Korane u karlovačkom naselju Logorište gdje će se u iduće dvije godine graditi gotovo šest kilometara dug nasip; posao vrijedan čak 44,4 milijuna kuna. U sklopu ovih radova bit će sagrađeni nasipi na obje obale Korane, te uz desnu obalu Mrežnice koji će štititi mještane karlovačkih naselja Logorište, Mala Švarča i Turanj. Ovaj projekt dio je čak 900 milijuna kuna vrijednog Projekta zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe za karlovačko i sisačko područje. Od tog iznosa, čak 670 milijuna kuna vrijedni su radovi na karlovačkom području kojima bi se do 2023. godine trebao završiti kompletan sustav obrane od poplava.

Karlovački hram kulture uskoro u novom ruhu Obnavlja se fasada Zorin doma, uskoro na red dolazi i pozornica

Strateški projekt

Zahvaljujući sinergiji Vlade RH koja je Karlovac proglasila svojim strateškim projektom i donijela Zakon o zaštiti od poplava na slivu rijeke Kupe, te Grada Karlovca i Županije, omogućeno nam je da bržim tempom napredujemo u dobivanju dozvola i rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Na ovom smo području riješili imovinsko-pravne odnose na 400 čestica, dok na cijelom karlovačkom području treba riješiti još oko 15.000 čestica. Vjerujem da ćemo do kraja godine riješiti 7.500 čestica, više od polovine što je nužno kako bismo projekt mogli prijaviti na EU fondove i osigurati 85 posto bespovratnog novca za projekt vrijedan 900 milijuna kuna – kazao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda u Karlovcu. Karlovački župan Damir Jelić zahvalio je građanima na strpljenju svih ovih godina kada su proživljavali poplave.

– Nigdje u Hrvatskoj tako usko ne surađuju gradovi, općine i država, a povezuju ih Županije. Ovo je jedinstven slučaj. Najveća hvala onima koji trpe i trpjeli su, jer vrijeme ne možemo vratiti. Ovo nije samo projekt gradnje nasipa, već i projekt vraćanja optimizma u Hrvatskoj i bavljenja političkom djelatnošću, jer to ne činimo pompoznim gestama već približavanjem čovjeku – kazao je župan Damir Jelić.

Inkluzivna izložba "Gledam dodirom" KARLOVAC Izložba "Gledam dodirom" otvorena u karlovačkoj Galeriji Vjekoslav Karas

Gradonačelnik Damir Mandić zahvalio je ministarstvu, Hrvatskim vodama, Županiji, djelatnicima u Odjelu za imovinsko-pravne poslove u Gradu Karlovcu koji su riješili 400 čestica, a na tome rade i dalje.

– Ovo je dokaz da zajednički posao daje rezultate. Zadovoljni smo odazivom građana i tempom rješavanja imovinsko-pravnih poslova u pokupskom dijelu, tako da nas veseli i najava da bi gradnja obrambenih zidova i nasipa na tom dijelu mogla početi iduće godine, te bi za tri do četiri godine Karlovac bio zaštićen od poplava – kazao je gradonačelnik Mandić.

Ove je godine sagrađen nasip od Karlovca do naselja Brodarci uz Kupu, a do kraja godine, kazao je Zoran Đuroković, trebali bi uvesti u posao i odraditi javnu nabavu za projekte vrijedne čak 400 milijuna kuna.

Trajno rješavanje problema

– Uskoro ćemo početi radove uz Brzu cestu, pripremamo natječaj za lijevoobalne nasipe uz rijeku Kupu od Selca do Rečice gdje će se graditi 11 kilometara dug betonski zid s nasipima vrijedan 157 milijuna kuna. Radit ćemo prokop kanala Korana – Kupa vrijedan 130 milijuna kuna – nabrojao je neke Z. Đuroković.

Izložba inovacija u Karlovcu Od mjerača prometa biciklima do nosiljke za boce

Dok će se graditi nasip u naseljima Logorište, Mala Švarča i Turanj, mještane će i dalje štititi box-barijere postavljene lani.

– Box-barijere, vrijedne 18 milijuna kuna, već su se isplatile, jer mjesta nisu poplavljena, nije bilo šteta koje su u tim naseljima iznosile i do 50 milijuna kuna. Sada štitimo naselja na koti od 820 centimetara, no trajne nasipe gradimo kako bi izdržali i metar viši nivo vode, dakle iznad 900 centimetara, što se nikada nije dogodilo, ali time želimo odgovoriti na vremenske izazove u budućnosti – dodao je Z. Đuroković.

– Ispričavam se svima koji su desetljećima doživljavali poplave uz Kupu, Koranu, Mrežnicu. Počinjemo trajno rješavati problem poplava i ovo je najkompleksniji projekt poduzet u obrani od poplava u Hrvatskoj, koliko znam. To će sigurno obilježiti rad ministarstva u mom mandatu – kazao je ministar Ćorić.

Obnova infrastrukture na nogometnom stadionu Nova atletska staza i travnjak vrijedni su pet milijuna kuna