Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Gimnazija Vukovar

Učenici i profesori prikupljaju elektronički otpad

Foto: Branimir Bradarić
Cilj je i probuditi svijest učenika o čuvanju okoliša

Učenici i profesori Gimnazije Vukovar započeli su s akcijom prikupljanja elektroničkog i električnog otpada koji će se po završetku akcije odvesti i zbrinuti na propisan način. Prema riječima ravnateljice vukovarske Gimnazije Giane Marović Zeko akcija prikupljanja te vrste otpada trajat će do kraja ovoga mjeseca.

Potpisan ugovor s izvođačima radova Modernizacija pruge Vukovar – Vinkovci vrijedna je 516,3 milijuna kuna

– Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje i prijatelje škole da podrže našu akciju kako bismo pokazali da smo ekološki osviješteni i da u skladu s osobnom odgovornošću znamo i možemo aktivno djelovati u skladu s načelima održivog razvoja te u svojim kućanstvima i gradu živjeti u harmoniji s prirodom! Kroz akciju ćemo se riješiti EE otpada iz škole, ali ga isto tako mogu donijeti učenici i nastavnici od svojih kuća, susjeda, prijatelja. Cilj nam je ne samo riješiti se toga otpada nego i kod djece pobuditi svijest o ekologiji – rekla je Marović Zeko.

Rođena u Vukovaru Djevojčica Marta prva vukovarsko-srijemska beba

Podsjetila je i kako je Gimnazija Vukovar nositelj Zlatnog statusa međunarodne ekoškole, a ujedno je i e-Škola koja prolazi kroz proces cjelovite informatizacije poslovanja same škole, ali i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrele škole za 21. stoljeće što ispred njih stavlja zadatak, obvezu i poticaj na provođenje raznolikih ekoloških aktivnosti i projekata. Navode i kako, s obzirom na sustavne promjene u informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji i pojavljivanje novih elektroničkih kućanskih pomagala, ova vrsta otpada predstavlja jednu od najbrže rastućih kategorija otpada uzrokujući time dva problema: onečišćenje okoliša i nepovratni gubitak vrijednih sirovina.