Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Svečano otvorena obnovljena zgrada Osnovne škole Ivana Batelića u Raši

Uloženo 10,8 milijuna kuna u energetsku obnovu škole, ugradnju dizala, rampe...

1/4
Foto: Istarska županija
Novom raspodjelom škola je dobila prostor za smještaj 4 učionice razredne nastave, 6 učionica predmetne nastave, 1 učionice produženog boravka...

Mališani u Raši razveselili su se prvog dana nove školske godine jer su nastavu započeli u potpuno obnovljenoj zgradi Osnovne škole Ivana Batelića u Raši. Na svečanosti kojom je prvoga dana nastave otvorena uređena škola bio je i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin.

prijam 119. brigade HV-a u povodu 28. godišnjice osnutka Zahvala hrvatskim braniteljima za sve što su učinili za domovinu

Župan Radin je, tom prilikom, kazao da vjeruje kako su djeca, a i nastavnici s nestrpljenjem dočekali da njihova škola dobije novo ruho.

Stigao novac i iz fondova EU

– Iako početak nove školske godine, posebice za učenike, znači kraj odmora i ponovno hvatanje knjiga u ruke, draga djeco, imate veliki razlog za veselje. Vaša je škola, nakon 80 godina postojanja, ponovno zasjala punim sjajem.

Vjerujemo da ovo kapitalno ulaganje u školsku zgradu, kao i prethodna ulaganja u školu doprinose ostvarivanju boljih uvjeta obrazovanja i rada učenicima, nastavnicima i svim zaposlenicima škole. A kad se za ovako vrijedan projekt dobiju i bespovratna sredstva iz fondova EU, zadovoljstvo svih nas još je veće – istaknuo je Radin te dodao kako je Istarska županija uložila i znatna vlastita sredstva u ovaj projekt.

Ministar uprave o novom ustroju Od 160 djelatnika Ureda državne uprave, 40-ak ih može u mirovinu

Radovi na energetskoj obnovi obuhvatili su toplinsku izolaciju dijela poda, ravnih krovova iznad grijanog prostora, stropa prema negrijanom podrumu i vanjskom prostoru te vanjskih zidova, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom, ugradnju termostatskih ventila, ventilacije prostora i djelomične klimatizacije te odvajanje grijanja škole i dvorane. Projektom je provedena ugradnja dizala i izvedba rampe. Planiranim zahvatom potrebna toplinska energija za grijanje centralne zgrade u odnosu na postojeću smanjuje se za oko 65 posto, a izvedbom nove rasvjete ušteda snage u odnosu na postojeću instaliranu snagu iznosit će oko 37 posto. Nakon provedbe energetske obnove zgrada iz energetskog razreda C prelazi u energetski razred A.

Osim kompletne energetske obnove izvedeno je uređenje, adaptacija i preraspodjela prostora radi usklađenja s Normativom prostora te osiguranje uvjeta zaštite od požara i uvjeta sanitarne zaštite.

Županijska Turistička zajednica naručila izradu studije „Privatni smještaj Istarske županije“ Prvi u Hrvatskoj staju na kraj velikom rastu privatnog smještaja

Planiranim zahvatom osiguran je prostor za smještaj 4 učionice razredne nastave, 6 učionica predmetne nastave, 1 učionice produženog boravka, knjižnice s medijatekom, zbornice, 4 ureda, kuhinje, blagovaonice/PVN, arhive, sanitarija za nastavnike i učenike, školske sportske dvorane te kotlovnice i ostalih pratećih prostora.

Pristupačnost zgrade osigurana je vanjskom pristupnom rampom prema sjeverozapadnom ulazu, manjom unutarnjom rampom i izgradnjom dizala od prizemlja do drugog kata.

Dodatni motiv

Greis Franković, ravnateljica škole kazala je okupljenim učenicima i roditeljima kako se veseli da će učenici imati nastavu u mnogo ugodnijem i boljem prostoru te da ih je obnova dodatno motivirala i potaknula da nastave put prema podizanju kvalitete, za učenike i nastavnike.

Radovi na energetskoj obnovi i adaptaciji započeli su u listopadu 2018. i završeni su u travnju 2019. Ukupna vrijednost investicije iznosi 10,6 milijuna kuna, od čega je Istarska županija osigurala 8,9 milijuna kuna. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj županiji je dodijeljeno 1,2 milijuna kuna te je preostalih 500.000 kuna osigurala Općina Raša.