Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Grad postaje galerija na otvorenome

Umjetnici iz Belgije, Francuske, Indonezije, Brazila i Hrvatske oslikavaju pet zgrada

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Svake godine umjetnički radovi privlače velik broj posjetitelja

Treću godinu zaredom Vukovar postaje Luka umjetnosti u koju uplovljavaju najpoznatija imena svjetske street art scene. Ovogodišnja manifestacija VukovarArt održava se pod simboličnim nazivom „Give me 5” budući da se u Vukovaru trenutačno nalazi petero svjetski poznatih umjetnika koji oslikavaju murale na pročeljima pet vukovarskih zgrada.

Grad Vukovar osigurao i ove godine Besplatno ljetovanje za učenike

Oduševljeni Vukovarom

VukovArt je pokrenut kao novi koncept u razvoju umjetnosti te se time stvara novi vizualni identitet grada Vukovara. Vukovar ovim projektom postaje galerija na otvorenome i kao takav sve je zanimljiviji i turističkom sektoru, na posve drukčiji način. Tako je grad Vukovar u razdoblju od 01. do 15. lipnja domaćin umjetnicima svjetske razine pa ondje gostuju Thiago Mazza (Brazil), Zabou (Francuska), Lonac (Hrvatska), WD – Wild Drawing (Indonezija) te Mehsos (Belgija). Jedini 3D street art umjetnik u Hrvatskoj, Filip Mrvelj, kazao je kako će od ove godine Vukovar sveukupno brojiti 18 slika.

– Od ove godine smo punoljetni, brojimo 18 slika. Projekt ide dalje, a nama umjetnicima vrijeme igra najbitniju ulogu. Umjetnici su oduševljeni Vukovarom, organizacijom i projektom kao takvim, a njihove riječi mnogo nam znače jer dokazuju da uspijevamo u našim ciljevima – rekao je Mrvelj.

Dodao je i to da se ljestvica dostignuća podiže iz godine u godinu, a od ove godine projektom se povezuju kultura, znanost i turizam.

– Ulična umjetnost raširena je u svijetu, a ove je godine Vukovar okupio eminentna imena tog umjetničkog izričaja – kazao je predsjednik Udruge Val Kulture Ivor Zidarić dodajući kako žele VukovarArt festival obogatiti dodatnim sadržajima. Održane su tako i različite radionice kojima žele privući publiku i drugih područja zanimanja te istaknuti i turistički značaj grada.

Poticanje izvrsnosti Najboljim studentima po 1000 kuna nagrade od Grada Vukovara

– Cilj nam je da se Vukovar doživi i u ovakvome smislu. Iz godine u godinu naša Luka umjetnosti širi se na svim područjima, poprima internacionalni karakter, vidi se pozitivan napredak i pred nama je jako lijepo razdoblje – kazao je Zidarić.

Voditelj marketinške kampanje VukovArta 2019. Krešimir Herceg kao krajnji cilj istaknuo je želju da Vukovar postane galerija na otvorenome, grad s vrhunskim djelima.

– Uz to aktivnosti proširujemo i na znanstveni dio pa smo tako održali i panel-diskusiju s vrhunskim stručnjacima, a u Vukovar dovodimo i primjere dobre prakse iz cijeloga svijeta – rekao je Herceg.

Zadovoljan provedbom projekta je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao da je ovaj projekt gradu donio nešto nesvakidašnje i moderno te da grad dobiva sasvim drugačiju vizuru iz godine u godinu.

Teren je predviđen za nogomet, rukomet i tenis Obnova igrališta Vukovar na Lijevoj bari dobio novo igralište

Mladi i inovativni

– Izuzetno je lijepo biti u društvu mladih i inovativnih ljudi koji su naš grad obogatili posebnom vrstom umjetnosti i oplemenili ga na vrlo poseban način. Uspješnosti naše suradnje i ovoga projekta ponajbolje svjedoči interes naših sugrađana, kao i svih posjetitelja grada Vukovara – rekao je Penava.

Podsjetio je da je dio manifestacije VukovarArt 2019. bio i prvi Vukovarski polumaraton i trka građana koji su okupili više od 850 sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Cijela priča projekta ovakve vrste započela je 2016. godine kada je Filip Mrvelj 3D slikama oslikao pješački most koji prelazi preko rijeke Vuke. Slike su ubrzo postale poznate i izvan granica Vukovara te su postale jedan od najfotografiranijih motiva grada. Nakon toga, rodila se ideja o održavanju projekta s najpoznatijim svjetskim anamorfnim slikarima pod nazivom VukovArt – Luka umjetnosti. Tako su 2017. naslikane četiri 3D slike na šetnici uz rijeku Vuku i poznati mural „Suncokret” u središtu grada. 2018. godine naslikano je pet murala u gradskoj četvrti Borovo naselje.

Investicija od 9,6 milijuna kuna Na obali Dunava kod Vukovara otvoreno pristanište Marina za privez čamaca