Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Ministar Butković i načelnik Bartulović o projektima cestovne infrastrukture

Za 20 milijuna kuna rekonstruiraju se raskrižja, grade stanice i nogostupi...

U travnju prošle godine obavljali su se radovi na cesti od D8 prema Žrnovnici
1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Načelnik Podstrane Mladen Bartulović kazao je kako je državna cesta D8 najprometnija prometnica u Hrvatskoj i vapi za svim mogućim intervencijama

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković s pomoćnicima je posjetio općinu Podstrana gdje je održao radni sastanak s načelnikom Podstrane Mladenom Bartulovićem, županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom, dožupanom Antom Šošićem te saborskim zastupnicima Antom Sanaderom i Petrom Škorićem.

Foto: Općina Podstrana

Ministarstvo državne imovine Podstrani darovalo ex 'Vinkovačko odmaralište' Bartulović: Podstrana raste i razvija se, gradit ćemo javne i društvene sadržaje

Istaknuo dobru suradnju

– Tema sastanka bilo je pet projekata rekonstrukcije i gradnje na državnoj cesti D8 u vrijednosti više od 9,000.000 kuna, realiziranih u suradnji s Hrvatskim cestama. Također se razgovaralo o planiranih budućih sedam projekata u vrijednosti od oko 20,000.000 kuna, u kojima Općina Podstrana sudjeluje izradom kompletne dokumentacije i otkupa zemljišta. Ovi se projekti planiraju graditi krajem 2019. godine i tijekom 2020. godine – rekao je načelnik Bartulović koji je zahvalio ministru Butkoviću i njegovim suradnicima na izvrsnoj dosadašnjoj pomoći i suradnji.
Butković je također izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te je poručio kako će projekti općine Podstrana i ubuduće imati punu podršku.

Ministar je u Podstrani bio prije dvije godine i vrlo je zadovoljan jer su od tada do danas realizirani svi dogovoreni projekti na magistrali, odnosno državnoj cesti D8, najfrekventnijoj u državi kojom kroz Podstranu zna proći 55.000 vozila u jednom danu.

Konferencija Podstarana Walk and bike Projekt Podstrana walk and bike Biciklistička staza i šetnica od ušća rijeke Žrnovnice do lučice Strožanac


– Prije dvije godine bio sam kod načelnika Bartulovića i tada smo najavili intervencije na D8, koja je najfrekventnija cesta u Hrvatskoj. Općina je pripremila projekte, išlo se u izvlaštenje, a Hrvatske ceste su ih realizirale. Naravno, te intervencije nisu dugoročno rješenje. Konačno rješenje bit će nova prometnica koja će spojiti Solin, Dugi Rat i Omiš – rekao je Butković koji se na svakog mjeseca sastaje sa županom Bobanom i ostalim dionicima ovoga velikog, prioritetnog projekta.


– Ovo je najprometnija prometnica u Hrvatskoj i vapi za svim mogućim intervencijama. Općinske službe izašle su na teren, detektirale probleme i u zadnje dvije godine u suradnji s Hrvatskim cestama projekti su realizirani, i raskrižja i autobusna postaja – rekao je Mladen Bartulović.
Rekonstrukcijom četiri raskrižja na magistrali (križanjima D8 s ulicama Put starog sela, Zvonimirovom, Don Petra Cara i Domagojevom) koja su realizirana u 2017. i 2018. godini pokazalo se da je povećana protočnost prometa, osobito u smjeru Omiša, zahvaljujući dodatnoj, trećoj traci za lijevo skretanje te je povećana sigurnost svih sudionika u prometu, vozila i pješaka.

Foto: Općina Podstrana

Potaknuti pozitivnim efektom rekonstrukcije raskrižja, Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša općine Podstrana 2018. godine izradio je prijedlog rekonstrukcije dodatna četiri raskrižja na državnoj cesti D8 kroz Podstranu, koji su Hrvatske ceste prihvatile te je izrađena projektna dokumentacija i ishođene su lokacijske dozvole. 
Riječ je o rekonstrukciji raskrižja D8 s Ulicom poljičkih knezova, s Ulicom M. Gojsalić i Zagorskom, s Ulicom Franje Tuđmana te s Ulicom kneza Mislava.

Podstrana Iz fondova EU u ovoj će se godini Podstrani uplatiti gotovo 20 milijuna kuna Financira se reciklažno dvorište, biciklistička staza i šetnica...

Među planiranim projektima su i gradnja nogostupa kod hotela Lav.


– Na križanjima Poljičke ceste i Zvonimirove, vlastitim smo sredstvima napravili zahvat u prostoru.

Uredili smo Ulicu kneza Mislava i Mile Gojsalić koja ide prema Općini. Zašto put Općine? Zato što ovdje gradimo novu školu za 500-600 učenika s velikom dvoranom, za što je u tijeku postupak ishođenja lokacijske dozvole – dodao je Bartulović i naglasio kako su i dva cestovna projekta pred dobivanjem građevinske dozvole.

Riječ je o križanju Pavićeve i Starčevićeve ulice s D8 i križanjem Kaštelančićeve s D8.
Ukupna je vrijednost planiranih projekata na cestovnoj infrastrukturi, što uključuje i sanaciju okuke kod Lava, oko 20 milijuna kuna. Bartulović očekuje kako će krajem ove godine i kroz 2020. najveći dio biti napravljen.


Podstrana Podstrana dobro financijski posluje Proračun 60 posto veći nego lani, više i za projekte i za socijalu

U pripremi novi projekti

Uz sve ove projekte, Općina Podstrana priprema i nove koje još nije predstavila. Riječ je o izgradnji kontinuiranog južnog nogostupa uz D8 kroz cijelu Podstranu, čime bi se uvelike povećala sigurnost svih sudionika u prometu, osobito pješaka. Osim toga, planiraju predložiti dodatno naglašavanje i uređivanje pješačkih prijelaza na D8.
Ministar Butković je u Podstrani naglasio kako će i dalje imati njihovu potporu, ne samo vezanu za cestovnu infrastrukturu.


– Razgovarali smo i o pomorskom dobru. Načelnik ima projekte koje će kandidirati, a budući da Ministarstvo ima fond za financiranje županijskih luka i izvanlučkog područja, mi ćemo mu takvo financiranje odobriti – najavio je Butković. 

županija gradi pomorsku i cestovnu infrastrukturu Bolji životni standard u Podstrani