Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
“Užina za sve V”

Za 2139 učenika Županija izdvojila 1,5 milijuna kuna i osigurala im jedan besplatan obrok u školi

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Peta je godina kako traje projekt školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, a druga godina kako Županija sufinancira ukupan iznos prehrane

Kako bi sva djeca koja žive na rubu siromaštva imala makar jedan obrok dnevno u školi, na području Vukovarsko-srijemske županije provodi se projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva „Užina za sve V“.

Ilustracija OD IDUĆE ŠKOLSKE GODINE Uvodi se produženi boravak u većini škola

Socijalna nejednakost

Kako projektom nisu mogle biti obuhvaćene sve osnovne škole, dio financijskog tereta preuzela je Županija osiguravši užinu i za učenike tih škola s čijim ravnateljima su potpisani i ugovori. Branimir Bradarić Za 2139 učenika Županija izdvojila 1,5 milijuna kuna i osigurala im jedan beslatan obrok u školi.

– Uvijek imamo razumijevanja za učenike čiji su roditelji u teškoj financijskoj situaciji i pomažemo na razne načine. Uz sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola i ovim projektom „Užina za sve“ Vukovarsko-srijemska županija uključuje se u sufinanciranje toplog obroka za najpotrebitije učenike osnovnih škola. Sretan sam što možemo pomoći ne samo djeci već i mladima da ostanu živjeti na ovom području. Imamo snage i potencijala za razvoj naše županije. Samo u zajedništvu možemo se riješiti epidemije, rješavati gospodarske probleme i otvarati radna mjesta.

Na mladosti svijet ostaje – rekao je župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić. Županijski pročelnik za mlade, sport i demografiju Kruno Šarić objasnio je kako se Projektom “Užina za sve V”, financiranim iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, osigurava besplatna prehrana u školskoj godini 2020./2021. za djecu čiji roditelji to ne mogu omogućiti iz vlastitih sredstava.

– Svrha je projekta smanjenje siromaštva i socijalne nejednakosti kod djece osnovnoškolske dobi, a obuhvaćeni su ugroženi učenici 23 osnovne škole na području županije. Ukupna vrijednost projekta je nešto manje od milijun kuna. Vukovarsko-srijemska županija iz vlastitog proračuna financira prehranu učenicima koji nisu mogli biti obuhvaćeni projektom „Užina za sve V“ u iznosu od 1,5 milijuna u 14 škola kojima je županija osnivač. Riječ je o 2139 učenika – rekao je Šarić.

ČAZMA Za uvođenje plinskoga grijanja u Područnu školu Vrtlinska 80.000 kn

Dobre reakcije roditelja

Dodao je i kako je ovo peta godina koliko traje projekt i druga godina kako Županija sufinancira ukupan iznos prehrane. Kako je iz EU fonda obuhvaćeno samo 40% učenika, za preostalih 60% učenika se uključila Županija iz sredstava proračuna, a ukupan iznos kojima se financira prehrana svih učenika je oko 2,5 milijuna kuna.

– Povratne reakcije roditelja su jako dobre. Ako uzmemo u obzir kako se cijena obroka u školama kreće otprilike od 70 do 100 kuna, ovisno o kuhinji koju imaju, riječ je o uštedi od približno 1000 kuna po učeniku. S obzirom na to da pojedine obitelji imaju više djece koja polaze osnovnu školu, riječ je o znatnoj pomoći – kazao je Šarić. Potpisanim ugovorima i osiguravanjem besplatnog obroka za dio učenika zadovoljni su i ravnatelji koji kažu kako je to velika pomoć.

– Od 264 učenika u školi projektom su obuhvaćena 182 učenika koji će dobiti besplatnu užinu. Ovo znači puno i roditeljima jer su financijski rasterećeni što se tiče osiguravanja školske prehrane. Škola ima sve uvjete za kuhane obroke, ali ovu školsku godinu ne možemo to osigurati zbog epidemioloških mjera i nedostatka tehničkog osoblja. Imamo dva velika odmora pa možemo učenicima podijeliti obroke odvojeno, i u jednoj i u drugoj smjeni – rekla je Đurđica Babić, ravnateljica OŠ Mijat Stojanović iz Babine Grede.