Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Dio Intervencijskog plana grada Vukovara

Za 50 milijuna kuna gradit će se nova zgrada Ekonomske škole

Foto: Grad Vukovar
Gradnja je planirana na 35.000 kvadrata zemljišta uz rijeku Vuku

Od prvoga dana povratka pa do danas učenici Ekonomske škole Vukovar pohađaju nastavu u objektu koji je neprimjeren za srednjoškolce.

Bazen u Vukovaru Sport Plivalište Vukovar – mjesto za pripreme brojnih sportskih klubova

O tome dovoljno govori i činjenica da se nastava provodi u zgradi nekadašnje osnovne škole pri čemu godinama nisu imali školsku sportsku dvoranu, nego su sate tjelesnoga održavali na nogometnom igralištu. Dvorana je u međuvremenu obnovljena, a i škola je koliko-toliko sanirana i osposobljena za rad. Sve to pak treba se promijeniti uskoro kada se izgradi nova zgrada Ekonomske škole o čemu se govori već godinama.

Obrazovanje odraslih

U prilog tome govori i činjenica da su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Grad Vukovar potpisali pripremnu dokumentaciju za gradnju Ekonomske škole. Iz Grada Vukovara podsjećaju kako je projekt izgradnje Ekonomske škole dio Intervencijskog plana grada Vukovara koji se realizira kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima.

Osnovne škole Vukovar Novo razdoblje za školstvo u Vukovaru Grad preuzeo osnivačka prava nad sedam osnovnih i šest područnih škola

Pri tome procijenjena vrijednost investicije iznosi oko 50 milijuna kuna.

– Osiguravanjem materijalnih (infrastrukturnih) uvjeta nastavnicima i učenicima pružit će se kvalitetna podrška za učenje i rad u modernom, poticajnom okruženju, na lokaciji smještenoj u širem središtu grada uz rijeku Vuku. Gradnjom nove škole Grad Vukovar želi odaslati poruku o važnosti obrazovanja za uspješno poduzetništvo i daljnje školovanje kroz razvoj temeljnih vrijednosti znanja, odgovornosti, etičnosti i suvremenosti.

Osim toga, gradnjom nove škole s adekvatnim prostornim uvjetima otvara se mogućnost organizacije obrazovanja odraslih u poslijepodnevnim satima, kao i drugih aktivnosti koje imaju za cilj edukaciju i cjeloživotno obrazovanje te pripremu za tržište rada – navode iz Grada Vukovara.

Vukovarski leptirići Udruga Vukovarski leptirići Nova metoda za bolju percepciju i obradu zvuka

Vanjska igrališta i dvorana

Nova zgrada Ekonomske škole Vukovar planira se izgraditi na neizgrađenom građevinskom zemljištu približne površine 35.000 m2 koje se nalazi uz rijeku Vuku u produžetku naselja Olajnica. Uz izgradnju škole, prateće sportske dvorane i sportskih vanjskih igrališta planirano je formiranje školskog trga, školskog vježbališta, prostora za rekreaciju i školskog parka sve uklopljeno u mnoštvo zelenih površina.

Škola će biti površine 3700 m2, školska sportska dvorana 2100 m2, a vanjska igrališta 4700 m2. Zgrada Ekonomske škole Vukovar projektirat će se i izgraditi na principima energetski učinkovite gradnje – kao zgrada gotovo nulte energije, odnosno zgrada koja ima vrlo visoka energetska svojstva.

Vukovarske su se gimnastičarke iz Samobora vratile s odličjima Uspjeh Nova odličja za vukovarske gimnastičarke