Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan Blaženko Boban predstavio projekte Interreg Italija – Hrvatska

Za Splitsku, Zadarsku i Neretvansku županiju te tri talijanske regije 8,9 milijuna

Projektne aktivnosti SDŽ-a vrijedne su 1,170.000 kuna, 85 posto stiže iz EU
1/4
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Splitsko-dalmatinska županija prva je županija u RH koja je gotovo potpuno pokrivena sustavom videonadzora

– Uspješna suradnja jadranskih županija s talijanskim regijama započeta na ranijim programima EU se nastavlja kroz program Interreg Italija – Hrvatska. Splitsko-dalmatinska županija je u razdoblju od listopada 2013., samo iz sredstava EU (HOLISTIC, Readiness) uložila u opremanje vatrogasnih snaga te opremu za ranu detekciju i nadzor požara 3,5 milijuna kuna – istaknuo je župan Blaženko Boban i najavio novi projekt.

vatrogasna vježba Europskim sredstvima do opremljenije, učinkovitije i bolje civilne zaštite Županija ulaže dva milijuna kuna u spašavanje iz vode

Nabavili i GPS uređaje

– Od početka ove godine započeli smo s provedbom novog projekta iz područja civilne zaštite E-CITIJENS ukupne vrijednosti oko 22 milijuna kuna, od čega je oko 2 milijuna kuna predviđeno za aktivnosti Županije. Stoga koristim i ovu prigodu zahvaliti prijateljima iz Italije, posebno vodstvu pokrajine Molise, s kojima uspješno surađujemo već duži niz godina – rekao je Boban.

Putem projekta E-CITIJENS planira se nabaviti vrijedna oprema za specijalističku postrojbu za spašavanje iz vode. U sklopu ovog projekta županija će nastaviti s aktivnostima u svrhu podizanja otpornosti lokalnih zajednica na katastrofe i jačanja kapaciteta županijskih snaga sustava civilne zaštite.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

Projekt Readiness ukupno je vrijedan oko 8,900.000 kuna, a u njegovoj provedbi, osim Splitsko-dalmatinske županije, sudjeluju Dubrovačko-neretvanska i Zadarska županija, talijanske regije Molise, Marche i Friuli-Venezia-Giulia. Projektne aktivnosti SDŽ-a vrijedne su 1,170.000 kuna, a u 85-postotnom iznosu sufinanciraju se sredstvima programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska.

Uz CGO Lećevica sagradit će se i šest pretovarnih stanica Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici dobio 322 milijuna kn Potpisan ugovor za najznačajniji projekt u županiji

Županija će projekt Readiness provoditi kroz jačanje spremnosti pripadnika civilne zaštite, što podrazumijeva organizaciju niza vježbi pripadnika operativnih snaga civilne zaštite, monitoringom i mjerenjem seizmološke osjetljivosti zgrada od strateškog interesa, te jačanjem svijesti ciljanih skupina o djelovanju u slučaju pojave požara/potresa, što obuhvaća organizaciju niz pokazno-edukativnih vježbi namijenjenih djeci, kao i cjelokupnom stanovništvu.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

Readiness je nastavak projekta Holistic putem kojeg je nabavljena brojna oprema vrijedna oko 2,9 milijuna kuna, zahvaljujući kojoj Vatrogasna zajednica SDŽ-a danas ima zavidnu razinu opremljenosti. Pilot-projekt sustava videonadzora na 4 lokacije (Kaštel Gomilica, Omiš, Sinj i Hvar), započet projektom HOLISTIC, proširio se na cjelokupno područje županije postavljanjem novih kamera sredstvima Hrvatskih šuma, zbog čega je Splitsko-dalmatinska županija prva županija u RH koja je gotovo potpuno pokrivena sustavom videonadzora. Boljoj organizaciji vatrogasnih intervencija na terenu pridonio je i sustav praćenja vatrogasnih vozila čija je uspostava započela ugradnjom 25 GPS uređaja nabavljenih iz projekta Holistic, dok je nadogradnja tog sustava ostvarena nabavkom novih 230 GPS uređaja iz projekta Readiness.

Zavod za hitnu medicinu ima 120 vozila, od čega 50 novih Župan Boban predao šest novih vozila hitne medicine Prosječna starost vozila hitne pomoći u županiji samo dvije godine

Niz edukacija

Putem ovih projekata već je provedeno niz edukativnih aktivnosti za jačanje svijesti opasnosti od požara. Jedna od takvih aktivnosti je pokazno-edukativna vježba snaga sustava Civilne zaštite SDŽ-a organizirana u sklopu projekta Readiness u kojoj je sudjelovalo 360 učenika OŠ Stjepana Ivičevića te oko 200 pripadnika snage sustava civilne zaštite.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

Predstavljanje knjige Zlatka Dalića Zlatko Dalić predstavio svoju knjigu u Splitu Boban: Probleme trebamo rješavati zajedno, kako to rade i momci na terenu