Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Okrugla obljetnica Vukovarskog festivala komorne glazbe

Zagrebačka filharmonija izvela isti program kao i prije 20 godina

Vukovarski festival komorne glazbe
1/2
Foto: Grad Vukovar
'Vukovar pod zvijezdama' bio je naziv ovogodišnjeg festivala koji se održao u perivoju obnovljenog dvorca i privukao niz ljubitelja glazbe

Kada je prije 20 godina ispred tada razrušenih zidina Gradskog muzeja Vukovar koncert održala Zagrebačka filharmonija, nitko nije niti sanjao kako će iz toga koncerta, koji je bio poklon razrušenom gradu i na kojem je bilo više članova orkestra nego gledatelja, izniknuti Vukovarski festival komorne glazbe. Bila je to prva glazbeno-kulturna večer u Vukovaru nakon povratka i svojevrstan početak kulturne obnove grada.

Ružičkini dani u Vukovaru U Vukovaru održani 17. Ružičkini dani 'Potrebno ulagati kako bismo dobili vrhunsku znanost i vrhunske ljude'

Otvorili ovogodišnju sezonu

Iz toga koncerta izrastao je festival koji je nastao suradnjom Gradskog muzeja, Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatske paneuropske unije i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i ove je godine obilježio 20 godina postojanja. Nastupila je Zagrebačka filharmonija koja je u spomen na koncert iz 1998. godine na završnoj večeri ovogodišnjeg festivala izvela isti program kao i prije 20 godina. Pod ravnanjem Davida Danzmayra, Zagrebačka filharmonija izvela je djela B. Berse i I. pl. Zajca, Beethovenovu 3.simfoniju u Es-duru, opp.55 Eroicu te romancu Zrinskog iz opere Nikola Šubić Zrinski koju je otpjevao bariton Ljubomir Puškarić.

– Nakon 20 godina kulturne obnove grada ovaj koncert je dokaz da naši glazbenici ne zaboravljaju što je Vukovar propatio tijekom okupacije i rata te da već dva desetljeća s ponosom dolazimo podijeliti ljepotu glazbe s građanima Vukovara. S ovom smo simfonijom gostovali u Vukovaru 1998. godine i ponosni smo što svake godine dolazimo ovdje i dajemo ono što najbolje znamo, a to je glazba – rekao je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

Dodao je i kako je koncertom u Vukovaru Zagrebačka filharmonija otvorila svoju ovogodišnju koncertnu sezonu. Tijekom tri večeri ljubitelji ozbiljne glazbe imali su prilike vidjeti na djelu ne samo Zagrebačku filharmoniju, nego i zvijezde hrvatske i europske glazbene scene: Tomislava Mužeka i Valentinu Fijačko Kobić, uz klavirsku pratnju pijanistice Vlaste Gyura Pičulin. Na završnoj večeri nastupio je violinist Orest Shourgot koji je izvodio suite i sonate za violinu J.S. Bacha.

Hermana Dermiček OI mladih sportaša Hermana Dermiček odlazi u Buenos Aires

Spektakularna večer

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić kazala je da od prvog izdanja festivala umjetnička ravnateljica Vlasta Gyura Pičulin izabire vrhunska hrvatska i europska glazbena imena čiji nas predivni nastupi spajaju s glazbenim svijetom Europe.

– Ovogodišnje smo izdanje nazvali “Vukovar pod zvijezdama”, a ambijenti u kojima se festival održao pridonijeli su ugođaju i naši su posjetitelji mogli uživati u spomeničkoj baštini i ljepotama grada – istaknula je Marić.

Kazala je i kako je koncert u perivoju obnovljenoga dvorca bila spektakularna večer za ljubitelje ozbiljne glazbe iz Vukovara i okolice kao i da se ne može puno gradova pohvaliti gostovanjem Zagrebačke filharmonije. Koncert je popraćen izložbom fotografija koja je svjedočila o putu koji su Vukovarci prolazili u proteklih 20 godina u obnovi grada i svoje kulturne baštine.

Udruga češnjak Jedinstven projekt Nasadi češnjaka u pet godina narasli s tri na više od 70 hektara