Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Sporazum Vukovarsko-srijemske i Zadarske županije e

Zajedničkim snagama u Ninu će otvoriti centar za preradu mesa

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Cilj je proizvodnja 5000 sušenih pršuta u budućoj pršutani, što je dobro rješenje za 50-ak malih proizvođača te su izrazili zadovoljstvo tim

Vukovarsko-srijemska i Zadarska županija postigle su dogovor o projektu u sklopu kojega će se u Ninu otvoriti centar za preradu mesa. Prema navodima iz Vukovarsko-srijemske županije, na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede dogovoreno je da će Zadarska županija naručiti idejnu studiju, a Vukovarsko-srijemska s 50 posto sufinancirati troškove njezine izrade te provesti postupak jednostavne nabave za odabir izvođača studije.

Kapitalna investicija na području obrazovanja u Istarskoj županiji U novu Medicinsku školu u Puli učenici bi trebali krenuti na jesen

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić kazao je da konačno idejno rješenje i koncept suradnje izrađuje Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, ali i da je projektom potvrđen nedvojbeni interes obje županije na koji način promišljati u razvijanju hrvatske poljoprivrede i ruralnog prostora kao i okupljanju neorganiziranih primarnih proizvođača u plasiranju poljoprivrednih proizvoda. Suvlasnici pršutane

– Dobro znamo da su naši župani zagovornici spajanja zelene i plave Hrvatske pa smo i dali ovaj prijedlog za navedeni projekt. Naša suradnja ogleda se u sklonosti da se temeljem relevantnih studija donese odluka o gradnji pršutane u jednakom suvlasničkom udjelu, s modelom zajedničkog korištenja i upravljanja. Prvi korak u realizaciji ove ideje je izrada idejne studije u sklopu koje bi se provelo istraživanje tržišta prodaje, analizirale potencijalne lokacije za gradnju pršutane, analizirale alternativne veličine kapaciteta pršutane te predložili modeli korištenja i upravljanja pršutanom, uz naglasak da će se izraditi studija isplativosti s tehnološkim elaboratom, financijsko-ekonomskom analizom te analizom izvora financiranja. Cilj je doći do proizvodnje 5000 sušenih komada, što je dobro rješenje za 50-ak malih proizvođača koji su zadovoljni tim prijedlogom. I to je izvanredno! Na kraju, uvjereni smo da će ovakav model lako zaživjeti jer sve pretpostavke postoje. A raste i svijest potrošača o dobrom, zdravom i vrijednom zalogaju. Možemo biti samodostatni u svakom smislu te riječi – kazao je Matić.

MATERIJALNA ŠTETA U potresima oštećeno više od 200 objekata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Pojasnio je da je suradnja dviju županija zamišljena tako da uzgajivači svinja iz Vukovarsko-srijemske županije mesom za sušenje opskrbljuju centar za preradu mesa u Ninu, čime bi se dobili visokokvalitetni proizvodi za domaća i inozemna tržišta. Stranci vole domaće Podsjetio je i na marketinšku promidžbu delicija od crne slavonske svinje te naglasio da je uzgoj potpuno prirodan, bez antibiotika, hormona i antistresnih pripravaka.

– Reakcije su bile izvanredne. Turizam na Jadranu pokazao je da stranci s oduševljenjem jedu naše proizvode, a istraživanje je potvrdilo da su tome najskloniji Nijemci, Austrijanci i Talijani, baš oni kupci koji su nam bliski i blizu. Naravno, na nama je da nađemo načina kako im to ponuditi. Župani slavonskih županija su Projektom Slavonija, Baranja i Srijem potvrdili da im je zračna luka Klisa kod Osijeka strateški projekt i da će on u budućnosti omogućiti brzu i sigurnu dostavu do bilo kojega tržišta u okruženju. Treba stvoriti dobar proizvod, sve drugo je lako – zaključio je Matić.