Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
PROJEKT VRIJEDAN 2,9 MILIJUNA KUNA

Završena energetska obnova osnovne škole u Trpinji

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Sukladno projektnoj dokumentaciji, izrađen je glavni projekt energetske obnove s pripadajućim elaboratom, povećana je toplinska zaštite krova iznad grijanog prostora, vanjskog zida kao i stropa prema negrijanom prostoru.

Nakon prikupljanja potrebne dokumentacije i projektiranja završeni su radovi na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole u Trpinji. Prema navodima iz Vukovarsko-srijemske županije, radi se o projektu ukupne vrijednosti od gotovo 2,9 milijuna kuna od čega je EU sufinancirao projekt s gotovo 1,7 milijuna kuna, dok je nešto manje od 1,2 milijuna kuna osigurala Vukovarsko-srijemska županija. Realizacija projekta započela je krajem listopada 2018., a sve aktivnosti projekta, s odobrenjem Fonda, završene su u rujnu ove godine.

Nova turistička ponuda u Općini Andrijaševci U razgledavanje slavonskih sela može se i riječnim turističkim brodom Bosutom

– Energetska obnova provodila se putem poziva na dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Pozivom su se podupirale mjere energetske obnove koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe navedenih mjera i korištenje obnovljivih izvora energije – pojašnjavaju iz Županije.

Sukladno projektnoj dokumentaciji, izrađen je glavni projekt energetske obnove s pripadajućim elaboratom, povećana je toplinska zaštite krova iznad grijanog prostora, vanjskog zida kao i stropa prema negrijanom prostoru. Radilo se i na poboljšanju sustava grijanja, a i unutarnja rasvjeta zamijenjena je učinkovitijom. Sve to dovest će do znatnih ušteda na utrošenoj energiji što će omogućiti da se ta sredstva dalje ulože.

– Energetskom obnovom planirana je ušteda toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta od 50,32 posto te također smanjenje emisije CO². Energetska obnova pridonijela je smanjenju režijskih troškova, smanjenju troškova održavanja, poboljšanju toplinske ugodnosti i poboljšanju samog stanja zgrade te su se osigurala radna mjesta tijekom energetske obnove – ističu iz Županije.

Otvorena nova Osnovna škola Montovjerna Najveći pojedinačni kapitalni projekt Grada u osnovnoškolskom obrazovanju Nakon 35 godina Dubrovnik je dobio novu osnovnu školu, otvorena je Montovjerna

Projekt su provele Vukovarsko-srijemska županija i Osnovna škola Trpinja uz pomoć Društva EKO-SUSTAV d.o.o za energetsku učinkovitost.