Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
bogata kulturna riznica

Znanstveni kolegij u prigodi otvorenja Franjevačkog muzeja u Vukovaru

1/3
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Crkveno-samostanski kompleks u Domovinskom ratu je teško stradao, a crkva je obnovljena sredstvima Zagrebačke županije i Fonda za obnovu i razvoj Vukovara te blagoslovljena 2013. godine

U prigodi otvorenja Franjevačkog muzeja u Vukovaru u utorak je u Franjevačkom samostanu održan znanstveni kolegij o povijesti, identitetu i kulturi Vukovara kroz stoljeća, na kojem je istaknut veliki trag koji je franjevački red ostavio kroz stoljeća prisutnosti na ovom području, kako u djelovanju među vjernicima, tako i u očuvanju bogate kulturno-povijesne baštine.

glazba, ples, ekosajam Brendiranje Vukovara: Grad kao turistički sajam

Gvardijan Franjevačkoga samostana fra Ivica Jagodić kazao je kako se znanstvenim kolokvijem želi potaknuti istraživanje kulturnoga blaga vukovarske franjevačke zajednice koje je, kako je rekao, dosta nepoznato i samim franjevcima.

- Realizirajući postav ovoga muzeja uočili smo da imamo puno manjkavosti, odnosno našeg nepoznavanja svih dijelova povijesti dolazaka franjevaca u Vukovar, kao i kulture koju su vukovarski franjevci gradili kroz stoljeća u zajedništvu s narodom - naveo je fra Jagodić.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Podsjetio je da su Crkvu Sv. Filipa i Jakova i samostanski kompleks vukovarski franjevci počeli graditi 1723. godine, a crkva je završena i blagoslovljena 1732. godine. Radovima tijekom 1896-97. crkva je proširena iz jednobrodne u trobrodnu građevinu dugu 58 metara.

Crkveno-samostanski kompleks u Domovinskom ratu je teško stradao, a crkva je obnovljena sredstvima Zagrebačke županije i Fonda za obnovu i razvoj Vukovara te blagoslovljena 2013. godine.

Otvorena je i druga manifestacija SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ Penava: U sljedeće tri godine u obnovu i uređenje Vukovara bit će uloženo 1,4 milijarde kuna

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić rekla je kako je Franjevačkim samostanom Vukovar dobio još jednu muzejsku priču i izuzetno bogatu kulturnu riznicu.

- Sve to govori o značajnom djelovanju franjevaca na ovom području, a posebice nas raduje što je svaka od baštinskih cjelina koje postoje u Vukovaru prezentirana na suvremen muzejski način, čime se Vukovar svrstao u sam vrh svjetske muzeologije - poručila je Marić.

Izrazila je nadu da će Franjevački muzej u Vukovaru u godinama koje slijede osvajati brojne nagrade, kao što je to bio slučaj s Gradskim muzejom Vukovar koji je 2016. dobio europsku nagradu Silletto, a i Muzej vučedolske kulture od otvaranja 2015. godine dobio je niz nagrada za arhitektonsko rješenje i muzejski postav.

bez aditiva Vukovarski Walkow prepoznaje sve više ljubitelja craft piva

Franjevački muzej Vukovar obnovljen i uređen s 15,5 milijuna kuna i kao vrijedan projekt Integracije kulturne i povijesne baštine uvršten u turističku ponudu grada, a svečano je otvoren u petak u prostorijama Franjevačkog samostana.

Riječ je o muzejskom prostoru na nekoliko etaža u koji su uvršteni riznica s vrijednim umjetničkim blagom, galerija slika starih majstora, knjižnica raritetnih knjiga. Posjetiteljima je omogućen posjet crkvi, kripti, zvoniku i klaustru, novoj knjižnici s čitaonicom te ostalim sadržajima poput vinoteke i suvenirnice, uključujući i vanjski prostor u kojem se nalazi Pastoralni centar sv. Bono i šetnica s pogledom na Dunav.

Pozitivni trendovi Kroz javne radove posao za 50 Vukovaraca