Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Projektom WiFi4EU Grad Pula među prvima proširio mrežu besplatnog gradskog interneta

Besplatno surfajte u Titovu parku, na Forumu, uz Arenu, kod Carinskog gata...

1/3
Foto: Grad Pula
Na svaku od pristupnih točaka istovremeno se može prijaviti najmanje 50 krajnjih korisnika bez pada kvalitete usluge

Grad Pula među prvim je gradovima u Hrvatskoj koji je opremio i instalirao nove pristupne točke za bežični gradski internet koji financira Europska unija.

Od početka ljeta u Puli više od tisuću programa U Puli najveći istarski antički festival i veliki sportski događaj – Pula Marathon

Naime, Europska komisija je u prosincu prošle godine raspisala poziv za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih inicijativi „WIFI4EU“ za postavljanje najsuvremenijih javnih pristupnih točaka bežičnom internetu (Wi-Fi hotspot) među 13 tisuća prijava iz svih zemalja članica, a upravo je Grad Pula ušao među europske gradove i općine koje će podijeliti budžet prvog poziva vrijednog 42 milijuna eura, a ukupna vrijednost programa je čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine.

Nove lokacije

Dobivena bespovratna sredstva utrošena su za omogućavanje pristupa širokopojasnom internetu na lokacijama postojeće mreže besplatnog gradskog interneta koji Pula već godinama ima, a obuhvaća najfrekventnija mjesta u gradu. Konkretno, oprema je postavljena u Titovu parku, Parku kralja Petra Krešimira, na Trgu Forum te na Giardinima, odnosno Portarati. Uz zamjenu postojeće mreže novom, bržom i kvalitetnijom, instalirana je oprema i na novim lokacijama, čime je proširena mrežna pokrivenost besplatnog gradskog interneta. Tako se svi građani i brojni turisti sada mogu besplatno spojiti na internet na šetnici ispred Carinskog gata prema Veslačkom klubu te na novoizgrađenom dijelu Rive, od početka ulice Castropola kod Gradske knjižnice prema Prolazu sv. Teodora, potom na Danteovu trgu i u unutrašnjem dvorištu Rojca, a uskoro i ispred Arene.

Pula Prvi kat tržnice dobio edukacijsku kuhinju

Pula je prije nekoliko godina uvela i besplatni internet, u sve autobuse koji prometuju gradom kako bi, osim gostima, i svim Puljanima omogućila pristup internetu tijekom vožnje, što je posebno zanimljivo učenicima i studentima. Osim toga, brojni turisti koriste označena mjesta po gradu, a riječ je o svakako atraktivnim lokacijama, kako bi se koristili društvenim mrežama i slikom ovjekovječili posjet pulskim znamenitim i povijesnim lokacijama, te ih istoga trenutka objavili na društvenim mrežama. Stoga u Gradu čine sve kako bi imali najmoderniju tehnologiju kojom internet čine dostupnim svima.

– Uvijek pratimo trendove i činjenica je da danas imamo sve više mobilnih uređaja koji se spajaju na internet i općenito je život bez interneta danas gotovo nezamisliv. Prije nekoliko godina krenuli smo s uvođenjem interneta na svega nekoliko punktova u gradu, a danas imamo jednu široku mrežu koja omogućava siguran, stabilan i besplatnu internetsku vezu. Zato smo osim u gradu, besplatan internet za sve korisnike uveli i u autobuse javnog prijevoza i u sportskim objektima kojima upravlja naše društvo Pulasport. Drago mi je da je Europska komisija među tisućama gradova i općine iz cijele Europe, među prvim gradovima odabrala upravo Pulu i mislim da su sredstva dobro utrošena. Tu ne stajemo, već i dalje radimo i nastavljamo razvijati mrežu i pokrivenost sustava besplatnog interneta – kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Pula Nizozemski Ulysses zasvirao na šetalistu Giardini

Korisničko iskustvo

Postavljena oprema zadovoljava uvjete koje je postavila Europska unija u projektu WiFi4EU.

Kako bi se osiguralo visokokvalitetno korisničko iskustvo, na svaku od pristupnih točaka se istovremeno može prijaviti najmanje 50 krajnjih korisnika bez pada kvalitete usluge, a brzina linkova je minimalno 50 Mbit/s.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić Intervju s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem Infrastrukturu smo riješili, sad ćemo urediti Giardine, Danteov trg i Kandlerovu ulicu