Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
Nova pogodnost za roditelje

Besplatno uz dijete u bolnici

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Od 1. travnja Županijska bolnica Čakovec i Međimurska županija zajedno će snositi troškove boravka jednog roditelja dok im je dijete na liječenju

Od 1. travnja u Županijskoj bolnici Čakovec uvodi se nova pogodnost za roditelje koja nije propisana pravilnikom. Jedan od roditelja moći će boraviti u bolnici uz svoje dijete besplatno, bez obzira na dob djeteta.

'shockwave terapija' Biogradskoj bolnici doniran uređaj za terapiju udarnih valova

Novi nadstandard

– Mjera je plod dugogodišnje suradnje i poticanja razvoja zdravstvenog sustava te će Bolnica i Međimurska županija zajedno snositi trošak boravka roditelja – rekao je v.d. ravnatelja bolnice Tomislav Novinščak.

Međimurska županija je početkom prošle godine rasteretila roditelje koji su umjesto punog iznosa od 262,50 kuna plaćali samo dio troška boravka smještaja uz dijete, a sad se uvodi novi nadstandard.

– Zajedno s upravom bolnice dogovorili smo ovu mjeru kojom želimo rasteretiti roditelje i stvoriti uvjete koje Međimurje zaslužuje. Ulaganja u zdravstveni sustav u Međimurju nikad nisu bila veća, ulažemo snage da imamo najbolju i najmoderniju zdravstvenu skrb, no kako bismo bili ukorak sa Zapadom, nije dovoljan samo novaci zgrade, već ljudi, liječnici i medicinske sestre. Ako se Međimurje nečime može pohvaliti, onda su to upravo naši zdravstveni djelatnici – ističe župan Matija Posavec.

Sjednica Županijske skupštine Uređaj za magnetsku rezonanciju je nabavljen, a nakon uređenja prostora trebao bi biti pušten u rad iza 15. travnja

Tijekom 2018. godine u Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je nešto više od 2000 djece, čiji je prosjek boravka četiri dana. Prema pravilniku koji vrijedi za cijelu državu, u slučaju bolničkog liječenja maloljetnika, jedan roditelj ima pravo na smještaj uz dijete ovisno o dobi i bolesti. Pravo na 24-satni smještaj koje se ostvaruje u skladu s odgovarajućim smještajnim kapacitetima ustanove ima majka djeteta pod uvjetom da je jedina prehrana djeteta majčino mlijeko ili jedan od roditelja djeteta s teškoćama u razvoju.

To pravo ostvaruje na osnovi uputnice za bolničko liječenje djeteta na kojoj se naznačuje potreba cjelodnevnog smještaja.

Koja prava imaju roditelji?

Postoji i pravo na dnevni smještaj, ali ne i noćenje, uz dijete mlađe od pet godina života koje pripada jednom roditelju i da se nalazi na bolničkom liječenju u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi za liječenje djece oboljele od akutnih bolesti. Roditelj djeteta s teškoćama u razvoju ima pravo na dnevni smještaj uz dijete bez obzira na njegovu dob. Neke bolnice imaju besplatan smještaj bez obzira na dob, no u velikoj većini plaća se u raznim iznosima, od 150 kuna, kao u Varaždinu, do 500 i više kuna za apartman.

Čest je problem u nekim bolnicama premali prostor i broj kreveta, pa se roditeljima nude fotelje i stolci.

vrbovec Župan Kožić posjetio obnovljeni Dom zdravlja