Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Projektom “Zaželi” žene pomažu osobama treće dobi

Čiste snijeg, kupuju hranu i lijekove, plaćaju račune

Zelina
Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
Projektom je osiguran i novac za nabavu kućanskih potrepština

Gradsko društvo Crvenog križa Sveti Ivan Zelina krajem prošle godine počelo je s provođenjem projekta “Zaželi” vrijednog četiri milijuna kuna za koji su sredstva osigurana iz Europskoga socijalnog fonda. Putem ovog projekta zapošljava se 20 teže zapošljivih žena na programu “Pomoć i njega starijim osobama u njihovim kućanstvima”, a uz njih su zaposlene i tri žene na upravljanju i koordinaciji projekta.

projekt zaželi GRADOVIMA UKUPNO 4,3 MILIJUNA KUNA ZA PROVEDBU PROJEKATA ZA POMOĆ STARIJIMA Dugo Selo i Ivanić-Grad dio programa “Zaželi”

Program je namijenjen brizi i pomoći za stotinu staračkih, odnosno samačkih kućanstava kojima trenutačno na terenu pomaže 20 djelatnica. Njihov je posao nabava i dostava namirnica, uređenje okućnica i čišćenje snijega, a također se brinu o održavanju stambenog prostora te nabavi, spremanju i donošenju ogrjeva. Pomažu i pri oblačenju i svlačenju, brinu se o higijeni i izgledu svojeg štićenika, podižu i donose im lijekove, plaćaju račune. Ove žene velikog srca također se druže i razgovaraju sa svojim štićenicima, prate ih i pomažu u različitim društvenim aktivnostima.

Udruga Srce u Svetom Ivanu Zelini djeluje već 14 godina Osiguravaju bolje uvjete i okruženje za svu djecu

Djelatnice će proći dvije edukacije s upisom u radnu knjižicu: njegovateljica i prerađivačica ljekovitog i začinskog bilja da bi im se osigurala konkurentnost na tržištu rada. Za obavljanje poslova, djelatnice imaju na raspolaganju bicikle, tablete s računalnom aplikacijom, usisavače, parne čistače, opremu i sredstva za čišćenje.

Projektom su osigurana sredstva za nabavu osnovnih kućanskih i higijenskih potrepština za osobe kojima je potrebna pomoć, a njih koordinatori projekta distribuiraju na mjesečnoj bazi.

– Korisnici su na ovaj projekt pozitivno reagirali. Sretni su što ih se netko sjetio i što im je omogućeno da što dulje ostanu u svojem domu, u sredini koju poznaju i koja im pruža osjećaj sigurnosti – kažu u Gradu Svetom Ivanu Zelini. 

Zelina Filmsko ljeto u Svetom Ivanu Zelini s Diverzijama Filmovi i street food pod zvjezdanim nebom