Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
Gravel rute vrlo su dobro prihvaćene jer su primjerene za sve dobne skupine

Dvije nove biciklističke staze, obnova starih i interaktivni kiosk

storyeditor/2024-06-14/CAZMA_A_TURIZAM_FO.jpg
1/2
Foto: Čazma U Čazmi postoje tri obilježene lokalne biciklističke rute, Plava, Zelena i Čazmanski kaptol. Svaka staza dužine je oko 30 km, a povezane su s rutama iz Bjelovara, Garešnice, Zagrebačke županije i Lonjskog pol
Čazma je od Hrvatske turističke zajednice dobila gotovo 28.000 eura za unapređenje cikloturizma. Riječ je o trasiranju i obnovi postojećih ruta te uspostavi dviju novih

Odlična vijest za ljubitelje bicikliranja stiže s područja grada Čazme gdje postoje tri obilježene lokalne biciklističke rute, Plava, Zelena i Čazmanski kaptol. Svaka staza dužine je oko 30 km, a povezane su s rutama iz Bjelovara, Garešnice, Zagrebačke županije i Lonjskog polja.

Zbog sadržaja i terena one se svrstavaju u kategoriju "gravel" ruta. Gravel se obično opisuje kao vožnja biciklom po neasfaltiranim cestama i stazama, nešto između cestovnog i brdskog biciklizma.

Prometne oznake i aplikacija

Gravel rute vrlo su dobro prihvaćene jer su primjerene za sve dobne skupine, što je pokazala i organizacija prve Natura gravel biciklijade, kojoj se odazvao velik broj rekreativaca svih dobnih skupina.

Kako bi se doprinijelo razvoju i unapređenju cikloturizma u Čazmi, Turistička zajednica grada Čazme prijavila je projekt koji je izradila Razvojna agencija Čazma. Riječ je o trasiranju i obnovi postojećih ruta te uspostavi dviju novih.

Od Hrvatske turističke zajednice za Razvoj i unapređenje cikloturizma na području Grada Čazme dobiveno je tako 27.915 eura. Taj će se novac uložiti u snimanje postojećeg stanja biciklističkih ruta i trasiranje novih ruta koje će upotpuniti sadržaj outdoor proizvoda te gostima ponuditi jedinstven doživljaj Moslavine. Također, iskoristit će se za označavanje staza individualiziranim pločama, s točnim i ažuriranim informacijama. Na oznake koje se nalaze u blizini turističkih lokaliteta koji nisu na ruti otisnut će se barkod koji će se čitati aplikacijom Cyclo Tour(ist), koja je razvijena za područje Bilogore, a bit će nadograđena za Moslavinu. Biciklisti će dobiti sve potrebne obavijesti o obližnjem lokalitetu, kao i GPX trag dodatne rute do lokaliteta i natrag na glavnu rutu. Isto će biti i na križanjima ruta.

Interaktivni kiosk za bolje upoznavanje s čazmanskom prirodnom baštinom
Foto: Čazma Interaktivni kiosk za bolje upoznavanje s čazmanskom prirodnom baštinom

Osim prometnih oznaka i aplikacije, postavit će se tri infoploče kako bi svaki posjetitelj prije kretanja u gravel avanturu bio upoznat s rutom i bez mobilne aplikacije. Osim u aplikaciji, GPX tragovi bit će dostupni na mrežnim stranicama TZ-a Grada Čazme te na infopločama, putem barkoda.

Nakon uređenja i trasiranja ruta organizirat će se dvije biciklističke utrke kako bi cikloturizam ponudili domaćim i stranim gostima. Na ovakav način unapređuje se i turistička slika Čazme, a tome je pridonijela nabava interaktivnog kioska.

Lokacija za izlete

Uz bogatu kulturno-povijesnu baštinu, Grad Čazmu krasi područje Regionalnog parka Moslavačka gora, područje ekološke mreže Natura 2000 te područja zaštićenih staništa i vrsta. Iz tog je razloga osmišljen još jedan projekt kojim će se sadržaj dodatno upotpuniti te privući još veći broj posjetitelja koji će upravo prirodnu baštinu Čazme odabrati kao sljedeću lokaciju izleta, a riječ je o nabavi interaktivnog ekrana.

Projekt Razvoj i unapređenje outdoor proizvoda, na koji se prijavila Turistička zajednica grada Čazme, a pripremila ga je Razvojna agencija Čazma, ostvario je 9300 eura i odnosi se na postavljanje interaktivnog solarnog ekrana, tzv. totema, na kojemu će biti prezentirani svi sadržaji prirodne baštine, s naglaskom na interpretaciju biljnih i životinjskih vrsta lokaliteta Medjame.

storyeditor/2024-06-14/PXL_090424_112798834.jpg Županija potiče poduzetništvo i obrtništvo Za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja poduzetnika 442.100 eura storyeditor/2024-06-14/a_gimnazija_foto_kristijan_toplak.jpg Nastavak ulaganja u obrazovni sustav Od 74 školske zgrade Županija je dosad u potpunosti obnovila njih 50 Plaža Dubovica Hvar U devet skupina Brodski učenici ljeto će provesti na Hvaru