Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Pula

Kapitolinski trg 5 obnovljen uz financijsku pomoć Grada i Turističke zajednice

Obnovljena zgrada na adresi Kapitolinski trg 5 zasjala u novom ruhu
1/6
Foto: Grad Pula
Radovi su obuhvatili  uređenje u zoni krova, obnovu uličnih pročelja s horizontalnim vijencima, podžbukno postavljanje instalacija, obnovu i zamjenu stolarije

Zgrada na adresi Kapitolinski trg 5 zasjala je u novom ruhu. Tik do glavnog gradskog trga, u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini grada, obnovljena je uz značajna sredstva Grada Pule zahvaljujući projektu Dolcevita te sufinanciranje Turističke zajednice Grada Pule.

Boris Miletić Pula Nogometni stadion A. Drosina dobio novi, hibridni travnjak

- Projekt Dolcevita poticajna je mjera kojom našim sugrađanima želimo maksimalno pomoći da, uz što manje troškove, obnove pročelja i krovove svojih zgrada na kojima je zub vremena ostavio traga. Povijesna jezgra ima veliku vrijednost i od iznimne je važnosti za očuvanje identiteta Pule, zbog čega želimo da bude adekvatno uređena i dotjerana. Osim toga, centar je frekventno mjesto u kojem se odvija veliki broj događanja koja posjećuju brojni gosti, ali i naši sugrađani, što je dodatni razlog da se ovo područje dodatno oplemeni. Dosad je kroz projekt Dolcevita obnovljeno i uređeno ukupno 56 građevina, te je zaprimljeno čak 35 novih važećih prijava za uređenje pročelja u centru grada. Drago nam je što su naši sugrađani prepoznali prednosti ovog gradskog programa, a nadam se da će i drugi građani prepoznati višestruku korist ovog projekta - istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Ugovorena vrijednost investicije uređenja zgrade na adresi Kapitolinski trg 5, stambene površine od 190,44 m2, iznosi 426.661,88 kuna. U sklopu projekta Dolcevita, Grad je u investiciji sudjelovao sa 171 tisuća kuna, te dodatno s 40 tisuća kuna, sukladno svom suvlasničkom udjelu za poslovne prostore. Drugim riječima, Grad Pula pokrio je 50 posto ukupnog ulaganja. Turistička zajednica Pule sudjelovala je s 25 tisuća kuna.

- Drago mi je što Turistička zajednica može pomoći u uređenju pročelja zgrada jer, u konačnici, svi imamo isti cilj, a to je uredan grad, za oko ugodan svim našim sugrađanima i turistima koji iz godine u godinu u sve većem broju posjećuju naš grad. Upravo kako bismo nastavili sudjelovati u realizaciji ovakvih projekata, Turistička zajednica je osigurala 100 tisuća kuna. Ovakav jedinstveni model sufinanciranja obnove pročelja i krovova građevina osigurat će da i naši gosti vide Pulu u pravom sjaju - kazala je direktorica TZ Pula Sanja Cinkopan Korotaj.

Biskupija darovala sanitetsko vozilo Općoj bolnici Pula siguran i kvalitetan prijevoz Biskupija darovala sanitetsko vozilo Općoj bolnici Pula

Radovi su obuhvatili  uređenje u zoni krova, obnovu uličnih pročelja s horizontalnim vijencima, podžbukno postavljanje instalacija, obnovu i zamjenu stolarije.

Provedbom Programa obnove pročelja i krovova građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada, građani mogu ostvariti pravo na sufinanciranje u iznosu do 50% opravdanih troškova ulaganja (nabava opreme i troškovi izvođenja radova) po pojedinoj građevini, do maksimalno 75.000,00 kuna (s PDV-om) za građevine izvan Zone prioriteta, odnosno 100.000,00 kuna (s PDV-om) za građevine unutar Zone prioriteta. U Zonu prioriteta spadaju Trg Portarata, Ulica Sergijevaca, Clerisseauova ulica, Danteov trg, Forum, Trg Stara tržnica, Prolaz sv. Nikole, Flaciusova ulica, Riva, Kapitolinski trg, Kandlerova ulica, Carrarina i Amfiteatarska ulica, Trg Ozad Arene, Istarska, Scalierova i Flavijevska ulica, Giardini te Flanatička i Fontička ulica. Dodatno sufinanciranje u iznosu od 100% opravdanih troškova ulaganja, do maksimalnih 50.000,00 kuna (s PDV-om) za građevine izvan Zone prioriteta, odnosno 70.000,00 kuna (s PDV-om) za građevine unutar Zone prioriteta, građani će moći ostvariti za radove obnove detalja.

Za sve građevine unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule, sukladno odredbi Odluke o uvjetima, kriterijima i postupku za sufinanciranje Programa obnove građevina na području grada Pule, korisnici mogu ostvariti i pravo na sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, u iznosu do 50% opravdanih troškova ulaganja do 4000,00 kuna (s PDV-om) po pojedinoj građevini, koliko se može ostvariti i za provedbu energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata građevine, u slučaju energetske obnove.

U slučaju dobrog stanja uličnog pročelja, predviđena je mogućnost obnove isključivo bočnih i dvorišnih pročelja, također za Zonu prioriteta, vidljivih s javnih površina, kao i sufinanciranje obnove samo krova građevine, u slučajevima kada na istom postoje iznimno vrijedni detalji i dekoracije.

Za radove na zaštiti vanjskih dijelova građevine od grafita na cijelom području grada Pule, može se ostvariti sufinanciranje do 50% opravdanih troškova ulaganja, na način definiran odredbama Odluke.

Novost je i mogućnost korištenja pričuve u vidu avansnog plaćanja od strane Grada Pule za razdoblje od najviše sedam godina gdje je Grad Pula vlasnik poslovnog prostora ili stana, čime se na jedinstven način dodatno stimulira i pomaže realizacija programa obnove.

Boris Miletić Zadovoljstvo Visok osjećaj sigurnosti jedan je od glavnih razloga dolaska turista u Pulu i Istru