Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
proslava

Martinje u Zelini - večer puna smijeha, veselja i dobre berbe

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Za dobro raspoloženje pobrinuo se tamburaški sastav Šarmeri koji je posjetitelje uveseljavao do kasno u noć

Ovog su vikenda brojni ljubitelji vina i svi željni dobre zabave veselo proslavili Martinje u Svetom Ivanu Zelini, gradu s bogatom tradicijom proizvodnje vina.

U organizaciji Turističke zajednice grada Svetog Ivana Zeline i pod pokroviteljstvom Grada Svetog Ivana Zeline u izletištu “Vina Kos-Jurišić” u Nespešu pravi vinoljupci mogli su kušati samo najbolja vina. Uz već tradicionalne martinjske spelancije koje su posjetitelje nasmijale do suza, pravi ugođaj upotpunili su dobro društvo, tradicionalna jela te bogat glazbeni program.

Proslavite Martinje uz mlado vino i pjesmu Vesela večer uz kušanje vina, večeru, krštenje mošta

Posjetitelji su tako, uz tradicionalnu patku s mlincima, mogli probati domaće pečenice i krvavice s krumpirom, kao i uživati u domaćim štruklima, a poslije probati i domaće kobase, ukiseljeno grožđe ili pak namaz od špeka.

Za dobro raspoloženje pobrinuo se tamburaški sastav Šarmeri koji je posjetitelje uveseljavao do kasno u noć.

Proslave Martinja u Zelini rado obilježavaju i mnogi ugostitelji, kao i udruge na raznim lokacijama u gradu. Tako se ovaj narodni običaj proslave krštenja mladog vina najčešće proslavlja u vinogradu i raznim prigodnim kletima. U Zelini se nazdravljalo i kraljevinom koja je autohtona sorta ovog kraja i županijska robna marka.

Održana 38. smotra 'Dragutin Domjanić' Sveti Ivan Zelina središte je dječjeg kajkavskog pjesništva

Proslava Martinja, inače, duboko je ukorijenjena u hrvatskoj tradiciji. Dan je to kada se mlado vino odnosno mošt posebnim obredom krštenja službeno proglašava vinom.

Martinje se danas njeguje kao narodni običaj i, osim krštenjem mladog vina, slavi se i uz tradicionalna jela, domaće vino, ples i glazbu.

Sveti Ivan Zelina u kojem su postavljeni temelji modernog vinogradarstva ima bogatu tradiciju proizvodnje vina. Godine 1860. u Zelini je održana prva izložba vina, a grad je već 50 godina kontinuirano domaćin Izložbe vina kontinentalne Hrvatske.

Zelinska kestenijada na Kladeščici Posjetitelji uživali u prirodi uz miris pečenih kestena