Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
U sklopu projekta EU

Na Gradskoj tržnici otvorena jedinstvena edukacijska kuhinja

Novootvorena kuhinja bit će mjesto promocije bogate istarske kulinarske baštine
1/4
Foto: Grad Pula
Prva jela od mesa boškarina, kupus i salatu pripremili su učenici rovinjske srednje škole

U organizaciji Grada Pule-Pole, Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. i Tržnice d.o.o. Pula, Gradska je tržnica postala bogatija za novi prostor; otvorena je edukacijska kuhinja u sklopu EU projekta KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske.

Četvrtinu proračuna u četiri godine Grad uložio u podizanje kvalitete sportske infrastrukture Na području Pule ima čak 35 sportskih terena i igrališta na 25 lokacija

Edukacijska je kuhinja s radom počela na Dan Europe koja je njezino uređenje i financirala; iz programa INTERREG Italija-Hrvatska (KeyQ+ gastropunkt). Predstavljat će referentnu točku za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju.
Edukacijsku kuhinju projekta EU KeyQ+ prvi je obišao već prvoga dana rada zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek koji je zahvalio svima koji su se priključili ovom vrijednom projektu.

Foto: Grad Pula

Radionice, događaji

– Gradska je tržnica tradicionalno mjesto okupljanja brojnih naših sugrađana i vjerujem da će ovim novim, inovativnim sadržajem još više privlačiti posjetioce, kako naše sugrađane tako i strane goste kojima imamo itekako što vrijednoga pokazati – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek.


Istarski župan Valter Flego na otvorenju je rekao da se projektom KeyQ+ čini iskorak u promociji naše bogate kulinarske baštine, čime će se valorizirati naši proizvodi, kao i naše regionalne posebnosti.


– Upravo je jedan od prioriteta Istarske županije pomagati naše domaće proizvođače, zaštititi autohtone istarske proizvode i promicati ih na svjetskom tržištu. Želimo još jače povezati turizam i poljoprivredu i postići da naši poljoprivredni proizvodi budu plasirani našim gostima. A dodatnim razvojem i ulaganjima u poljoprivredu ujedno potičemo razvoj ruralnih sredina, kao i ostanak mladih na selu. Stoga, želimo li biti prepoznati kao vrhunska turističko-gastronomska destinacija, moramo ulagati u sebe, svoja znanja i prezentaciju – kazao je župan Flego.

Otvorenju kuhinje prisustvovali su i direktor Tržnice d.o.o. Renato Perc te direktor Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. Igor Merlić, koji su također pozdravili otvaranje nove edukacijske kuhinje, u kojoj će se ubuduće održavati inovativne radionice i razni kulinarski događaji namijenjeni građanstvu i turistima, ali i edukativne aktivnosti o povijesti Pule.

Foto: Grad Pula

Posjetitelji i strani gosti moći će kušati reinterpretirane recepte austrougarske kuhinje. 
Brojni uvaženi gosti podržali su i nazočili svečanom otvorenju; u ime Grada Pule pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, u ime Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan te direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Jela od mesa boškarina, kupus i salata prva su jela pripremljena u edukacijskoj kuhinji, a pripremili su ih učenici rovinjske Srednje strukovne škole.

Županija putem 44 projekta privukla više od 138 milijuna kuna za prometnu infrastrukturu Žele graditi i terminal za pomorski putnički promet

Na Dan Europe

Po riječima Renata Perca, direktora Gradske tržnice, ideja je da kuhar koji dođe u edukacijsku kuhinju koristi namirnice s lokalne tržnice i pripremi ih pred očima prolaznika koji jela i degustiraju. Ovaj EU projekt vrijedan je gotovo 900 tisuća eura.

Otvorena na Dan Europe, edukacijska je kuhinja, među ostalim, bila i idealno mjesto za proslavu 
europskih vrijednosti. Stoga je Gradska tržnica u Puli bila glavno mjesto događanja i proteklog vikenda, gdje se u petak i subotu održavao dvodnevni festival EU projekta KeyQ+. Uz održavanje inovativnih radionica, zainteresirani građani mogli su uživati i u predstavljanju autohtonih proizvoda, kulinarskom showu temeljenom na povijesnim receptima, a sve to uz prigodan zabavni program.

Foto: Grad Pula

Ubuduće će štedjeti čak 56 posto energije za grijanje i hlađenje Obnovljena ‘doktorska’ zgrada nasuprot Arene u Puli; dobila je novi krov i pročelje