Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Četvrtinu proračuna u četiri godine Grad uložio u podizanje kvalitete sportske infrastrukture

Na području Pule ima čak 35 sportskih terena i igrališta na 25 lokacija

1/4
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Za ljubitelje vratolomija na “dasci s kotačima“ tu je i skate-park koji je Grad Pula sagradio još 2016. godine

U posljednjih nekoliko godina, u Puli su uložena značajna financijska sredstva u razvoj sporta i podizanje kvalitete sportske infrastrukture kako bi se svim građanima omogućili adekvatni uvjeti za bavljenje sportom. Procjene govore da je za sport i sportske programe samo u protekle četiri godine Grad uložio više od 100 milijuna kuna, odnosno gotovo četvrtinu ovogodišnjeg gradskog proračuna.

Ubuduće će štedjeti čak 56 posto energije za grijanje i hlađenje Obnovljena ‘doktorska’ zgrada nasuprot Arene u Puli; dobila je novi krov i pročelje

Svime upravlja Pula Sport

Među najznačajnijim sportskim objektima koji su izgrađeni, ističe se moderan kompleks javnih gradskih bazena koji je otvoren u prosincu prošle godine i kojeg svakodnevno koristi više od 400 korisnika - od djece predškolskog i školskog uzrasta, rekreativaca, aktivnih sportaša, ali i umirovljenika i osoba s invaliditetom. Pored rekreacije, treninga i obuke plivača koje se svakodnevno provode, bazen omogućuje i održavanje međunarodnih natjecanja u 25-metarskim bazenima u svim plivačkim disciplinama te međunarodne vaterpolo utakmice i turnire.

Kompleks javnih Gradskih bazena smješten je u neposrednoj blizini Doma Sportova Mate Parlov koji je sagrađen 1978. godine, a temeljito je obnovljen 2003. godine. Višenamjenska je to dvorana pod čijem krovom redovito treniraju članovi brojnih sportskih klubova, a često se upravo ovdje održavaju i drugi sportski, ali i društveni događaji.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu vjerojatno već znaju da će se finale nogometnog Kupa Hrvatske 22. svibnja ove godine odigrati u Puli, na nogometnom stadionu Aldo Drosina koji je obnovljen 2010. godine po najvišim europskim standardima i koji je nedavno, zahvaljujući suradnji Grada Pule i HNS-a dobio novi hibridni travnjak.

Slijedi uređenje zone oko sanitarnih čvorova – postavljanje rampi i rukohvata kako bi se omogućio nesmetan pristup plaži svim korisnicima, a osobito osobama s invaliditetom Dosad je uloženo više od 11,7 milijuna kuna Zapuštetni lokalitet Grad je pretvorio u novu modernu plažu

Zanimljiv je podatak da na području Pule postoji čak 35 sportskih igrališta i terena, odnosno sportskih zona raspoređenih na 25 lokacija, a o njima brine gradsko poduzeće Pula Sport. Upravo je na poboljšanju uvjete rekreativnih aktivnosti na sportskih igralištima Grad Pula učinio možda i najveći iskorak pa je tako sve više tzv. multifunkcionalnih igrališta na širem gradskom području koja predstavljaju idealan prostor za druženje, sport i zabavu.

Posljednja dva takva igrališta izgrađena su u naseljima Vidikovac i Pragrande za što je Grad izdvojio oko 3 milijuna kuna. Projekt je obuhvatio izgradnju objedinjenih igrališta za mali nogomet, rukomet i košarku, pješačke staze, fitnes zone sa spravama za vježbu na otvorenom, sve popularnijim „street workoutom“ te boćalište. Uz to zone su opremljene urbanom opremom, postavljena je javna rasvjeta te su i hortikulturno uređena. Za ljubitelje vratolomija na “dasci s kotačima“ tu je i skate-park koji je Grad Pula sagradio još 2016. te je postao središnje mjesto okupljanja za sve one koji se bave ovom specifičnom sportskom aktivnošću.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

varaždin Otvoren drugi najveći skate park u Hrvatskoj

Nastavljamo istim tempom

– Naša je intencija od početka bila da sva ona postojeća sportska igrališta maksimalno uredimo i obogatimo novim sadržajima te da usporedno gradimo nova po svim mjesnim odborima grada kako bi sugrađanima, a prvenstveno djeci omogućili sigurne i prilagođene zone za sport i njihovu rekreaciju. Danas je u Puli takvih zona 35 i istim tempom nastavljamo i dalje raditi na tome – kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Uređenje pulskih dječjih igrališta Za bezbrižnu i sigurnu igru mališana Pula godišnje uloži više od milijun kuna