Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Predstavljena je dokumentacija za projekt vrijedan 32 milijuna kuna

Obnavlja se srednjovjekovni Zelingrad

Zelingrad
Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
Projektna dokumentacija obnove utvrde bit će izložena u zgradi Muzeja sljedeća dva tjedna te je svi zainteresirani građani mogu razgledati

U Muzeju Sveti Ivan Zelina prošli je tjedan održana završna prezentacija A faze projekta “Obnova srednjovjekovnog Zelingrada” u kojoj je izrađena projektna dokumentacija za obnovu. Taj je projekt proveden uz potporu sredstava europskih strukturnih i investicijskih fondova, a faza pripreme projektne dokumentacije vrijedna je 2,2 milijuna kuna.

Otvaranje reciklažnog dvorišta u Svetom Ivanu Zelini Većina novca stigla iz fondova EU Otvoreno reciklažno dvorište u Svetom Ivanu Zelini

Provedbom projekta izrađena je projektna dokumentacija rekonstrukcije srednjovjekovnog Zelingrada i izgradnje podgrađa koje se nalazi ispod njega, kao i pristupne ceste od naselja Biškupec prema Zelingradu s turističko-rekreacijskom šetnicom uz cestu u dužini od 3,5 km. Projekt predviđa obnovu Zelingrada kao kulturne baštine, a sve radi jačanja turističke i druge ponude Grada Svetog Ivana Zeline. Obnovljeni Zelingrad bit će turistička atrakcija uz koju će se vezati ostala ponuda poput zelinske vinske ceste, biciklističke, konjičke, planinarske i ostalih rekreacijskih staza i putova, ekološke poučne staze te marijanskih putova.

proslava Martinje u Zelini - večer puna smijeha, veselja i dobre berbe

Projektom se Zelingrad planira potpuno obnoviti u skladu s pravilima konzervatorske struke kako bi bio funkcionalan za niz sadržaja. Tako se u utvrdi planiraju izložbeni muzejski prostor, kao i multifunkcionalna dvorana za koncerte, predavanja i razna druga okupljanja, Grad dobiva i tzv. podgrađe s više sadržaja, odnosno slikovito srednjovjekovno selo s ponudom prilagođenom većem broju turista. Vrijednost izgradnje i opremanja palasa Zelingrada procijenjena je na 32 milijuna kuna. Projektna dokumentacija ostat će izložena u zgradi Muzeja sljedeća dva tjedna te je svi zainteresirani građani mogu razgledati. 

Održana 38. smotra 'Dragutin Domjanić' Sveti Ivan Zelina središte je dječjeg kajkavskog pjesništva