Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
OTVORENA IZLOŽBA

Od nastanka Čazme i dolaska Osmanlija do razvoja školstva i gospodarstva

Izložba u Čazmi
Foto: Čazma
U Centru za kulturu otvorena je izložba 'Čazma kroz 930 godina' u povodu 930 godina postojanja Čazme

Protekloga tjedna u Galeriji Aleksandar Marks čazmanskog Centra za kulturu otvorena je izložba "Čazma kroz 930 godina". Izložba je rezultat zajedničkog rada triju kustosica, Maje Cepetić Rogić, koja je pripremila razdoblje srednjeg vijeka, Marine Junger, koja je bila zadužena za razdoblje ranog novog vijeka, te Jadranke Kruljac Sever, koja je obradila moderno i suvremeno doba. Izložba je otvorena povodom obilježavanja 930 godina otkako je širi prostor Čazme ušao u povijest slavonskog srednjovjekovlja kao dio velikog biskupskog posjeda Dubrava, koji je činom utemeljenja Zagrebačke biskupije 1094. ugarski kralj Ladislav I. Arpadović darovao zagrebačkom biskupu.

– Povijest Čazme uistinu je bogata i teško je bilo selektirati i u smislu pisanja kataloga i u smislu same produkcije izložbe ono što će biti predstavljeno. Mislim da smo uspjeli izdvojiti one bitne stvari koje se mogu vidjeti na izložbi pa tu imamo, recimo, i nastanak posjeda Čazma, utemeljenje Kaptola, razvoj novoga grada, gradnju crkve, utvrde, period dolaska Osmanlija. Prvi put mogu se vidjeti neki predmeti vezani za svakodnevni život tog doba. Dio moderne i suvremene povijesti više je usmjeren na obrazovanje, s obzirom na to da nam ono kreće ipak od srednjeg vijeka i dosta je duga tradicija školstva u Čazmi i gospodarstvo koje je počelo zamah koji nam je ostao do danas – kazala je ravnateljica Centra za kulturu i jedna od autorica izložbe dr. sci. Maja Cepetić Rogić i pozvala sve da pogledaju izložbu do 15. listopada 2024. Ispred Grada Čazme na otvorenju izložbe govorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Čazme Branko Novković.

– Ovo je jedna, neću samo reći hvale vrijedna izložba, nego i nešto što će, vjerujem, ostati kao pozadina i dobar pečat za sljedeće generacije – rekao je Novković.

storyeditor/2024-06-14/CAZMA_A_TURIZAM_FO.jpg Gravel rute vrlo su dobro prihvaćene jer su primjerene za sve dobne skupine Dvije nove biciklističke staze, obnova starih i interaktivni kiosk Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak, susreo se s članovima Hrvačkog kluba Čazma i pritom ih nagradio za sportske uspjehe USPJEŠNI SPORTAŠI Gradonačelnik pohvalio čazmanske hrvače: Opet ste nam došli puni odličja storyeditor/2024-06-28/cazma_aa_folklor_foto.jpg Ženski vokalni sastav KUD-a osvojio je prvo mjesto Članovi KUD-a Graničar na državnoj smotri predstavljaju županiju