Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Grad Pula lani je u razvoj prometne infrastrukture uložio više od 50 milijuna kuna

Osigurali dodatnih 46 milijuna kn za komunalnu infrastrukturu

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Lokacije Zlatne stijene i Školsko obogaćene su i novim električnim biciklima i pripadajućim parkirnim mjestima

Budući da Pula u ljetnim mjesecima bilježi više od dva milijuna noćenja, Grad znatna sredstva ulaže u razvoj prometne infrastrukture kako bi se podignula razina sigurnosti i prometne protočnosti za sve građane, ali i sve brojnije turiste. Na jesen je započela izgradnja kružnog toka na križanju Rizzijeve i Radićeve ulice čime je riješeno problematično raskrižje i znatno povećana razina sigurnosti svih sudionika u prometu. U projekt, okončan krajem godine, Grad Pula uložio je 4,3 milijuna kuna. Osim toga, s 14 milijuna kuna financirana je gradnja prometnica u zoni Max Stoja, kao i pristup novoizgrađenom trgovačkom centru u tom dijelu grada.

Pula Pet Plus Dva nova igrališta za pse – u Sisplacu i Šijanskoj šumi

Veća kvaliteta života

Radi veće sigurnosti i protočnosti prometovanja na području Velog Vrha, jednom od ulaza u grad Pulu, izgrađen je kružni tok na križanju državne ceste D75, odnosno Vodnjanske ceste, Creske ulice i Paduljskog. Mještanima Labinske ulice uređena je prometnica na potezu od željezničko-cestovnog prilaza prema kamenolomu i odlagalištu građevinskog materijala Vidrian, a s milijun kuna uređena je Ulica Ližnjamoro na Velom Vrhu nedaleko osnovne škole. Grad Pula uredio je i Prilaz Plazine i Ulicu Trsine. Projektom vrijednim oko 1,6 milijuna kuna, osigurana je veća kvaliteta života mještanima u Štinjanu.

Početkom godine završena je gradnja spoja Valvazorove i Kraške ulice kojim se dolazi do nove bolnice. Ugovorena vrijednost investicije iznosila je gotovo 3 milijuna kuna. Uređen je i dio Ulice Bože Gumpca u vrijednosti većoj od 2,5 milijuna kuna.

Pula Sa(n)jam knjige od 5. do 15. prosinca Pulski sajam pisane riječi ove godine slavi četvrt stoljeća postojanja

Grad Pula intenzivno razvija i biciklistički prijevoz; sustav prijevoza koji se u modernim sredinama prilagođava zahtjevima građana i gostiju. Ususret prošlogodišnjoj turističkoj sezoni, Grad Pula sadržajno je obogatio atraktivnu biciklističku rutu 308 pretvorivši je u „Pametnu rutu 308“. U sklopu tog projekta, na Valkanama, Valsalinama i na placi u Štinjanu postavljene su pametne klupe, dok su na Zlatnim stijenama, Stoji i Lungo mare (Školsko) postavljene pametne nadstrešnice na kojima se nalaze i priključci za punjenje elektroničkih uređaja i električnih bicikla. Lokacije Zlatne stijene i Školsko obogaćene su i novim električnim biciklima i pripadajućim parkirnim mjestima u sklopu javnog sustava “Bičikleta”.

– Ulaganje u prometnu infrastrukturu nastavljamo i dalje. U proračunu Grada Pule za 2019. godinu osigurali smo 46 milijuna kuna samo za Program građenja komunalne infrastrukture kojim predviđamo realizaciju 20-ak projekata od vitalnog značaja za razvoj grada i povećanja životnog standarda – ističe Boris Miletić, gradonačelnik Pule.

Jedan od planiranih projekata je početak izgradnje kružnog toka na raskrižju Voltićeve i Rizzijeve ulice, kao nastavak na izgrađeni kružni tok na križanju Rizzijeve i Radićeve ulice te potom i izgradnja kružnog toka na raskrižju Rizzijeve i obilaznice.

Izgrađena su tri bazena: vaterpolski, multifunkcionalni i bazen za bebe Pula ima jedan od najmodernijih kompleksa javnih gradskih bazena u Hrvatskoj Na pulske bazene svakodnevno na trening dolazi više od 400 djece

Širenje obilaznice

– Time će se osigurati da ovaj frekventan potez kojim se izlazi na pulsku obilaznicu bude rasterećen. I sama obilaznica nastavlja se širiti. Proračunom smo osigurali 800.000 kuna za izradu projektne dokumentacije proširenja obilaznice, odnosno izgradnje drugog kolnog traka s oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom sve do raskrižja s Premanturskom cestom i Ulicom Marsovog polja – objašnjava Miletić.

Grad je osigurao i 2,8 milijuna kuna za nastavak pripreme i izgradnju dijela Premanturske ceste, u sklopu čega će se izgraditi manji kružni tok na raskrižju Premanturske ceste s ulicama Valdebečki put i Kavrerski put. Gradit će se i prometna površina s oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom u Turtijanskoj ulici, u Ulici Brist i u Črnjinoj ulici. Milijun kuna osigurano je za pripremu i izgradnju proboja s Ulice Bože Gumpca na Valtursku ulicu, a s 1,6 milijuna kuna bit će nastavljeni radovi na dionici Valdebečkog puta.

Otvorena izložba ‘Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-ovim listama’ Arheološki muzej Istre Otvorena izložba ‘Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-ovim listama’

– Sve navedeno, kao i brojni drugi projekti koji su pred realizacijom ili u pripremi projektne dokumentacije, jasno naznačuju smjer kvalitetnog i dugoročnog razvoja prometne infrastrukture sukladno potrebama građana Pule i njihovih gostiju. Odgovornim i realnim planiranjem gradskog proračuna osiguravamo nastavak brojnih započetih, ali i novih investicija u Puli kojima povećavamo životni standard sugrađana – zaključio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.