Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Na Međunarodnom festivalu klasične glazbe nastupa 40 izvođača iz 14 zemalja

Pula od danas pa do 28. kolovoza postaje pozornica klasične glazbe

Foto: Grad Pula
Ugostit će se 40 glazbenika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije, Španjolske, Koreje, Japana, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Njemačke, Francuske, Norveške i Makedonije

Na više lokacija diljem grada Pule Puljani i njihovi brojni gosti od 23. do 28. kolovoza moći će uživati u vrhunskim ostvarenjima klasične glazbe. Riječ je o Classical Music Festivalu – Međunarodnom festivalu klasične glazbe koji je prezentirala ravnateljica Festivala Andrea Milohanić rekavši da je festival nastao s ciljem približavanja klasične glazbe što širem krugu ljudi.

Grad Pula partner je u provedbi EU projekta STEM udruga za popularizaciju STEM-a U centru Pule do sljedećeg proljeća uredit će se Znanstveni vrt

Podrška Grada

– Cilj festivala jest lišiti klasičnu glazbu okova “uštogljenosti” i nepotrebne sterilnosti. Približavamo glazbenike publici, predstavljamo ih na opušten, humorističan i pravila lišen način te kreiramo nevidljivu, veoma moćnu sponu između “otmjenog” umjetnika i “običnog” slušatelja. Dosad “ozbiljna” glazba, koja se pretežito izvodi i svira u otmjenim koncertnim dvoranama, postaje opuštenija i zaigrana – rasprostranjuje se po različitim pulskim lokacijama, integrira se među ljude i dolazi ususret svim građanima; ljubiteljima klasike, ali i slučajnim prolaznicima u nadi da će zadobiti njihovu pozornost i pobuditi njihov interes. Klasika je duboko ukorijenjena u sve pore društva iako toga nismo svjesni. Klasika je tu za sve – strpljiva, šarmantna i blagonaklona. Prava zavodnica kojoj imponira šarolika publika svih uzrasta, profesija i interesa – ističe ravnateljica festivala.

Vrijednost Classical Music Festivala prepoznao je i Grad Pula, bez čije podrške ne bi bilo moguće realizirati manifestaciju.

– Promoviramo klasičnu glazbu i želja nam je da što više mladih osvijesti ovu glazbu, koja je temelj kulture, glazbenog stvaralaštva i umjetnosti te da grad Pulu promoviramo i u tom duhu. Bogatstvo festivala je što sudjeluje 40 umjetnika iz 14 zemalja, što je stvarno raritet i mi ga želimo podići na još višu razinu, pa i u kontekstu Pulskog filmskog festivala i Sajma knjige, da bude prepoznatljiv u gradu i da o njenu ljudi znaju. Zanimljivo je za ovaj festival i to što je on na različitim mjestima, koja su drukčija – nisu standard i to svakako može privući različitu publiku. Uz edukaciju, tradiciju, klasiku koja „grad čini gradom”, čini ga drukčijim i vjerujem da će festival projicirati nove umjetnike i novu dušu grada – istaknuo je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Kino u kvartu održat će se u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama Diljem grada, na čak 12 lokacija, klinci će gledati svoje filmove

Zadovoljstvo suradnjom istaknula je i Lena Radunić, pročelnica gradskog Odjela za kulturu i civilni razvoj društva.

– Izuzetno se veselimo što će Pula nakon dvije godine pauze ponovno ugostiti vrhunske glazbenike iz čitave Europe i organizirati višednevni glazbeni spektakl. Čestitam organizatorici Classical Music Festivala, profesorici Andrei Milohanić na kreativnosti, vremenu, ljubavi i trudu koji je uložila u organizaciju ovog hvalevrijednog festivala, a koji u svakom svom novom izdanju oživljava lokacije koje se inače ne koriste za potrebe kulture. Poseban bih naglasak stavila na jednu važnu temu, a to je involviranje mladih u organizaciju koncerata. Od prvog izdanja organizatorica uključuje studente i mlade kreativce u osmišljavanje festivalskog programa i pomaže im da steknu neizmjerno korisna znanja i iskustvo koji ih čine konkurentnijima budućim kulturnim djelatnicima. Voljela bih da takva praksa postane učestala i da svi organizatori uključe mlade u kulturnu proizvodnju te na takav način približe mladima kulturu te da stvaraju novu publiku jer to nam je zajednički prioritet definiran i Kulturnom strategijom Grada Pule. Vjerujem da će ljubitelji klasike istinski uživati u četiri koncertne večeri te ovom prilikom pozivamo sve građane da poprate izvedbe glazbenih virtuoza – kazala je Lena Radunić.

Posjetitelji će moći čuti već dobro poznate melodije izvedene u nešto hrabrijim interpretacijama, ali i uroniti u svijet neistraženih i manje poznatih skladbi. Međunarodna platforma ugostit će 40 vrhunskih glazbenika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije, Španjolske, Koreje, Japana, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Njemačke, Francuske, Norveške i Makedonije. Svoje će nastupe utjeloviti u solističkim, komornim i zborskim varijantama te će svojim vještinama razuvjeriti sve one koji misle da nisu ljubitelji glazbe. Važno je napomenuti da su svi događaji besplatni, ali broj mjesta bit će ograničen sukladno propisanim protuepidemijskim mjerama. Ovogodišnji CMF ima i humanitarnu notu.

Grad Pula održao prijam i pohvalio članice Odbojkaškog kluba Pula i njihova trenera Carla Stošić i Tina Buršić nastupale na U-16 Europskom prvenstvu

Humanitarni dio festivala

– Spajamo dva najbolja čovjekova prijatelja: psa i glazbu pod motom “Dajmo priliku psima da nađu svog čovjeka, a glazbi da nađe svog slušatelja!” Uz bezrezervnu podršku “Mashna by Petra Fabian” za napuštene pse u udruzi Snoopy – friends for life – Dog shelter Pula prodajom leptir-mašni, simbola našeg festivala koji je izradila Petra, skupljat će se donacije za udrugu Snoopy te će sav prihod biti uplaćen za brigu i pomoć oko napuštenih pasa – poručila je Andrea Milohanić, ravnateljica festivala. Svi detalji i raspored koncerata tijekom svakoga dana mogu se pogledati na stranici https://www.cmf.hr/.