Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Krajem kolovoza kod barokne crkve Sveta tri kralja

Tradicionalno Kominsko proštenje

Kominsko proštenje
Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
Vjersko slavlje predvodit će velečasni Maksimilijan Milan Herceg, nakon čega je predviđen zabavni program uz jelo i piće

Svake godine kraj kolovoza rezerviran je za tradicionalno Kominsko proštenje kod barokne crkve Sveta tri kralja u Kominu. Tako domaćini 25. i 26. kolovoza očekuju dolazak brojnih vjernika iz Prigorja, ali i cijele sjeverozapadne Hrvatske. U Kominu se, uz vjersko slavlje koje vodi župnik Maksimilijan Herceg, održava i tradicionalni vikend s bogatom zabavnom i ugostiteljskom ponudom. Posjetitelji, kojih ima i iz drugih hrvatskih županija, na proštenju mogu očekivati tamburašku i drugu zabavnu glazbu i štandove s licitarskim srcima, medenjacima i drugim tradicionalnim proizvodima. Bit će i za pojesti ili popiti, a djeci se mogu kupiti baloni.

Sveti Ivan Zelina Velika vinska svečanost u Svetom Ivanu Zelini Na Bartolovo sve kleti otvaraju vrata

Crkvu u kojoj se održava Kominsko proštenje prati zanimljiva povijest. Barokna crkva Sveta tri kralja nalazi se na brežuljku iznad sela Komin. Posvećena je 1669. godine od biskupa Martina Borkovića, a pola stoljeća nakon toga, točnije 1726. godine, crkva dobiva novi glavni oltar koji je i dan-danas po mišljenju mnogih jedan od najljepših drvenih baroknih oltara sjeverozapadne Hrvatske.

Josip Pivarić u Zelini Nezaboravno slavlje u čast hrvatskog reprezentativca Zelinčani dočekali vatrenog Pivarića

Mjesto na kojem je sagrađena bilo je naseljeno od rimskih vremena. Tamo se, naime, nalazilo poznato rimsko trgovišno mjesto na cesti Ptuj - Sisak, zvano Pyrri. Još je jedna zanimljivost to da je početkom 20. stoljeća u blizini crkve pronađeno nekoliko rimskih grobova, kao i stotinjak kilograma rimskog novca. Strop kapele oslikan je iluzionističkim freskama, na kojima su prikazani darovi Duha Svetoga, a koji se nižu u vidu alegorijskih likova žena. Te je zidne slike pohvalio i kanonski vizitator Emerik Rafaj davne 1795. godine.

Nove klupe u Sv. Ivanu Zelini Sveti Ivan Zelina Nove klupe i stolovi za uživanje u parku Zelinski vinoreli 2018. Likovna kolonija Poznati akvarelisti na Zelinskim vinorelima