Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Sveti Ivan Zelina i ove godine obilježava početak nove vinogradarske godine

Za Vincekovo misa, rezanje trsova i fina kapljica

Vincekovo
Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
Vinari će posjetiti svoje vinograde, zaliti ih vinskom kapljicom i darivati ih domaćom kobasom

Svi koji vole vino doći će i ove godine do Svetog Ivana Zeline, gdje će domaćini i ove godine poželjeti dobrodošlicu svima koji uživaju u veselim i starim vinskim običajima. I ove će se nedjelje proslaviti Vincekovo i otvaranje nove vinogradarske godine. Vinari će ovom prilikom posjetiti svoje vinograde, zaliti trs dobrom vinskom kapljicom, darivati ga domaćom kobasicom te odrezati prve rozgve s reznika i ponijeti ih kući.

Hokej U Svetom Ivanu Zelini održan Croatia Indoor Kup Hokej klub Zelina najtrofejniji je u Hrvatskoj

Program će početi u 14 sati svetom misom posvećenom svetom Vinku đakonu u kapeli sv. Duha u Vrtačama u sklopu koje će se blagosloviti vinogradi. Potom, u 15 sati održat će se rezanje i zalijevanje trsova u skladu sa starim narodnim običajima zelinskog kraja, a običaj će svojom pjesmom upriličiti pjevačko društvo Zelina. A u 16 sati slijedi okrepa kuhanim vinom i domaćim kobasicama uz nastup “Brina benda”. Organizatori manifestacije Vincekovo 2019. u Svetom Ivanu Zelini su Grad Sveti Ivan Zelina, Turistička zajednica Grada Sveti Ivan Zelina te Udruga vinara i vinogradara “Brina”.

Sveti Ivan Zelina Mjerama za poduzetnike podigli zaposlenost Evo koji je grad treći u Hrvatskoj po rastu broja zaposlenih

Zelinski kraj inače je poznat po rodnim vinogradima i kvalitetnim vinima, stoga je Grad Sveti Ivan Zelina domaćin nekoliko manifestacija vezanih uz na vino, vinare i vinogradare. Neke od njih, kao što je Izložba vina kontinentalne Hrvatske, imaju tradiciju dužu od 50 godina. Tu su i nezaobilazno Martinje, Dani otvorenih vrata kleti i Bartolovo, a početak godine svakako je rezerviran za proslavu vinogradarskog zaštitnika, svetog Vinka. Svake godine veliki broj ljudi iz Zeline i okolice slavi Vincekovo, pa je to jedna od omiljenih vinarskih manifestacija ovog kraja.

Rexpo sajam 2018. rexpo sajam 2018. Projekt Aquapark Zelina zainteresirao mnoge Akcija čišćenja potoka Topličica Radovi gotovi do kraja godine Potok Topličica opet će puniti zelinske bazene