Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Gradonačelnik Mato Franković:

Znali smo da možemo osigurati financiranje projekata iz EU

U Dubrovnik stižu novi autobusi
Foto: Grad Dubrovnik
Potpisan je ugovor za nabavu 11 novih, modernih autobusa za gradski prijevoz. Novost je i to da je u 100 autobusa uveden besplatan Wi-Fi internet za sve putnike

U Dubrovnik s gradskom upravom na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem napokon stižu sredstva iz fondova Europske unije za projekte i to u vrijednosti višoj od 56 milijuna kuna!

Dubrovnik otpad Bespovratna sredstva Za edukaciju o gospodarenju otpadom 1,17 milijuna kuna

Gradska uprava strateški je okrenuta prema snažnijem povlačenju bespovratnih sredstava iz europskih fondova i angažiranju tih sredstava na projektima gradnje komunalne i društvene infrastrukture kao i projektima od šireg značaja za zajednicu.

Jedan od projekata je “Nabava autobusa za Libertas – Dubrovnik d.o.o.” Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je 27. srpnja donijelo Odluku o financiranju toga projekta u vrijednosti od 22,8 milijuna kuna.

Sufinanciraju država i Grad

Odluku o financiranju potpisao je ministar Oleg Butković, a Libertasu se prema toj odluci odobrava sufinanciranje nabave novih autobusa u iznosu od 18 milijuna kuna, 100 posto iznosa prihvatljivih troškova, od čega 15,3 milijuna (85 posto) potječe iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok se ostatak od 2,7 milijuna doznačuje se iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Preostali dio od 4,8 milijuna kuna financirat će Grad Dubrovnik.

Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, provelo je ograničeni postupak dodjele bespovratnih sredstava nastavno na Poziv na dostavu projektnih prijedloga za nabavu autobusa za pružanje usluge javnog gradskog prijevoza u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija“, kojim se potiče razvoj i unapređenje prometnih sustava prihvatljivih za okoliš, nisku razinu buke i nisku emisiju CO2, te, kao specifični cilj, povećavanje broja putnika u javnom prijevozu.

Počela gradnja studentskog doma u Dubrovniku Počela izgradnja studentskog doma DNŽ s 4,5 milijardi vrijednih projekata sufinanciranih iz EU europski rekorder!

Nakon provedenog postupka odabira projekta, odabran je baš projekt “Nabava autobusa za Libertas – Dubrovnik d.o.o.”.

– Kada smo se prije dvije godine na Gradskom vijeću usprotivili nabavci novih autobusa operativnim leasingom znali smo da možemo osigurati financiranje iz dostupnih izvora Europske unije, a 18 milijuna kuna bespovratnih sredstava koje smo upravo dobili pokazuju da smo bili u pravu – komentirao je gradonačelnik Mato Franković Odluku o financiranju.

Na temelju predmetne odluke, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Grad Dubrovnik i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) sklopit će ugovor, a Libertas Dubrovnik sredstva će iskoristiti za nabavku 11 novih, modernih autobusa za gradski prijevoz.

No, JP Libertas je otišao i korak dalje u modernizaciji javnog prijevoza. Dubrovački javni gradski prijevoz ulaže sredstva uvodeći besplatni internet u 100 autobusa!

Napredan sustav

Svim građanima i posjetiteljima od sada je u autobusima javnog gradskog prijevoza dostupna usluga besplatnog korištenja interneta. Naime, završena je implementacija Wi-Fi sustava u autobuse Libertasa, zahvaljujući suradnji koju je gradski prijevoznik uspostavio s tvrtkom Media King iz Osijeka.

Pristup internetu će u Dubrovniku biti omogućen u 100 autobusa Libertasa koji prometuju na gradskim i prigradskim linijama. Ugovor uključuje mogućnost ugradnje pristupnih točaka (tzv. hotspotova) u ukupno 120 vozila te će se prema potrebi usluga uvoditi i u dodatne autobuse.

Pametni podzemni spremnici Nova Mokošica Na šest lokacija postavit će se 15 podzemnih spremnika za otpad

Ovaj, tehnološki napredan Wi-Fi sustav dopušta velike količine istovremenih konekcija na pristupne točke bez zagušenja i prekida te pruža visoku kvalitetu pristupa internetu po maksimalno dostupnim brzinama. Sustav omogućuje i komercijalno korištenje odnosno omogućava oglašavanje na svim pristupnim točkama čime se može postići i samoodrživost.

Vrijednost usluge iznosi 12.000 kuna (bez PDV-a) godišnje, dok je ugovor sklopljen na razdoblje od pet godina te uključuje i održavanje sustava.

Sve što korisnici trebaju napraviti da bi koristili uslugu jest odabrati Wi-Fi mrežu “LIBERTAS MEDIAKING” te pratiti jednostavne upute.

Akrobacije na Orlandovu stupu Dubrovnik Akrobacije na Orlandovu stupu