Izbornik
Naslovnica Općine Tkon
Tkon

Općina s novim sustavom gospodarenja otpadom kreće početkom 2019.

Tkon - gospodarenje otpadom
Foto: Općina Tkon
Tijekom 2018. JKU Prvenj provodio je više edukacija za djecu, a posebno izdvajaju radionicu “Gospodin Otpadić” na kojoj su djeca više naučila o vrstama otpada koji se može odvojiti i pravilno iskoristiti

Općina Tkon treća je po odvajanju otpada u Zadarskoj županiji te je ove godine uveden novi sustav odvoza otpada i to prema količini, dakle sve su kante čipirane, a na kamionima ugrađeni senzori za očitavanje čipova. Tako se na automatizirano očitavaju spremnici za otpad kako bi se moglo pratiti svako pražnjenje spremnika pojedinog korisnika. Primjena novog sustava krenut će početkom 2019., a provest će se i akcija podjele kanti za odvajanje otpada u kuhinji, za plastiku i za biootpad.

Dodjela oznake HOP u Hvaru Hrvatski otočni proizvod za 2018. Oznaku HOP dobilo 19 proizvođača iz županije, najviše ih je iz Tkona

– Smatramo kako će novi sustav gospodarenja otpadom biti efikasan i fer, kako prema korisnicima, tako i prema prirodi, kazao je Dino Smoljan – ravnatelj Javne komunalne ustanove Prvenj.

Tijekom 2018. JKU Prvenj provodio je više edukacija za djecu, a posebno izdvajaju radionicu “Gospodin Otpadić” na kojoj su djeca više naučila o vrstama otpada koji se može odvojiti i pravilno iskoristiti. Osnovna škola u Tkonu kao i Dječji vrtić “Ćok” opremljeni su i posebnim spremnicima u koje djeca marljivo odlažu otpad.

Neposredno prije početka međunarodne treking utrke Škraping na području općine Tkon provodi se čišćenje kompletnog podmorja i obalnog pojasa Općine, a ove godine nakon ljetne sezone u listopadu su provedene još dvije zelene i plave akcije u kojima je sakupljeno oko 7,5 tona otpada.

Tkon Od listopada ove godine općina postala članica kulturne organizacije, jedina u Zadarskoj županiji Općina Tkon nova članica organizacije Europa Nostra

Ravnatelj Smoljan istaknuo je da je cilj maksimalno unaprijediti sustav održivog gospodarenja otpadom kako bi se osigurala što veća količina reciklabilnog otpada koji bi se kasnije mogao ponovno koristiti. S početkom nove godine, kako bi se što bolje prilagodio novim izazovima tržišta, JKU Prvenj će se preoblikovati u trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću.

Djeca na zanimljiv način uče o gospodarenju otpadom Ivanec 'Neuredna Zlatokosa' dvaput izlazila na bis