Izbornik
Naslovnica Općine Tkon
U Tkonu se već uvelike radi na pripremama za Sajam otočnih proizvoda i Škraping

Više od 40 izlagača s gotovo svih naših otoka nudit će samo domaće

Proizvodi na Sajmu imaju oznaku HOP, a očekuje se više od 40 izlagača
1/3
Foto: Biogradska rivijera
Izlagači se mogu prijaviti do 4. veljače 2019., odnosno do popunjenja svih mjesta na Sajmu

Jedan od najpopularnijih pratećih programa manifestacije Škraping u Tkonu na otoku Pašmanu je Sajam otočnih proizvoda koji zajedničkim snagama organiziraju Općina Tkon, Turistička zajednica i Orlić d.o.o., pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. U Tkonu, paralelno s pripremama za Škraping, počinju i pripreme za sajam. Ove je godine novost da će trajati tri dana, od 8. – 10. ožujka 2018., a očekuje se dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka. Proizvodi koje posjetitelji mogu kupiti na ovom sajmu označeni su prestižnom oznakom “Hrvatski otočni proizvod”- HOP, a i sam Škraping nosi oznaku “Hrvatski otočni proizvod”.

Počele prijave za 14. Škraping Tkon – Otok Pašman 2019. Iduće godine čak dva tjedna zabave i sporta uz više od 1500 natjecatelja

Projekt iz 2007. godine

– Upravo je manifestacija Škraping bila poticaj razvoju projekta vizualnog označavanja oznakom “Hrvatski otočni proizvod” na području Općine Tkon. Sajam otočnih proizvoda u Tkonu po broju izlagača najveći je sajam ovakve vrste u Hrvatskoj, a zamišljen je kao poticaj razvoju otočne proizvodnje, ostanku stanovništva na otoku kao i brendiranju otočnih proizvoda, pojasnila je Taki Rudić iz tkonske Turističke zajednice.

Projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom HOP pokrenulo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU 2007. s namjerom poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih proizvoda na hrvatskim otocima. Na području općine Tkon ukupno su 33 proizvoda označena oznakom HOP, od čega su dva nematerijalna – međunarodna manifestacija Škraping i Glagoljaško pučko crkveno pjevanje koje izvode Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola iz Tkona. U Tkonu se nalazi i sjedište udruge Poslovni klaster “Hrvatski otočni proizvod”. Deseti Sajam otočnih proizvoda ove će se godine prvi put održati u Škraping centru u Tkonu. Izlagači se mogu prijaviti do 4. veljače 2019., odnosno do popunjenja svih mjesta na Sajmu. Iznos kotizacije je 60 kuna po izlagaču. Kotizacija uključuje zajedničku večeru za izlagače te troškove logistike. I ove godine organizatori su se pobrinuli za bogat popratni program.

Trajektna luka Tkon Završetak radova do 2021. Nastavlja se gradnja trajektne luke i raskrižja

Modna revija i klape

– Svečano proglašenje pobjednika Škrapinga 2019. održat će se 9. ožujka u 18:30 sati, a uoči proglašenja nastupit će klapa Sveta Cecilija iz Korčule. Nakon proglašenja, slijedi modna revija odjevnih premeta od vune koji nose oznaku “Hrvatski otočni proizvod” u izvedbi Udruge “Ruta” s Cresa. Također, u sklopu proglašenja pobjednika, održat će se svečana dodjela diploma za najbolji proizvod, odnosno suvenir sajma, dodjela posebnih priznanja u povodu 10 godina Sajma otočnih proizvoda kao i podjela zahvalnica svim sudionicima. Za izlagače organiziramo zajedničku večeru uz nastup KUU Kunjka iz Tkona i klape Sveta Cecilija – istaknula je Taki Rudić.

Program se nastavlja i u nedjelju 10. ožujka kada će u Domu za kulturu predavanje o projektu “Hrvatski otočni proizvod” održati voditeljica projekta Ljubica Ajduković Ugarković. U galeriji Škraping centra Udruga ”Ruta”s Cresa održat će edukativnu radionicu filcanja vune i izrade predmeta od vune, a moći će se razgledati i izložba vunenih predmeta “Tajna Macmalića”.

Tkon Od listopada ove godine općina postala članica kulturne organizacije, jedina u Zadarskoj županiji Općina Tkon nova članica organizacije Europa Nostra Dodjela oznake HOP u Hvaru Hrvatski otočni proizvod za 2018. Oznaku HOP dobilo 19 proizvođača iz županije, najviše ih je iz Tkona