Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Eksponati Zavičajnog muzeja na izložbi u Austriji

Biogradsko staklo, metal i bala svile iz 16. stoljeća u poznatom Glasmuseumu

Eksponati će u Austriji ostati godinu dana koliko traje izložba
1/6
Foto: Grad Biograd na Moru
Hans Martin Hittaller kazao je kako je muzej u Bärnbachu star više 200 godina a nakon što je prije tridesetak godina obnovljen postao je prepoznatljiv diljem svijeta

Jedan dio eksponata iz fundusa Zavičajnog muzeja grada Biograda bit će dio velike izložbe pod nazivom „Der Wert des Glases“ odnosno vrijednost stakla u austrijskom gradu Bärnbachu. Naime, poznati Glasmuseum u ovom austrijskom gradu priprema veliku izložbu na temu stakla, a u trajanju od godinu dana, koliko će i biogradski eksponati biti njezin sastavni dio, priopćili su iz gradske uprave

'shockwave terapija' Biogradskoj bolnici doniran uređaj za terapiju udarnih valova

Ugovor o posudbi eksponata i njihova preuzimanja potpisan je u Zavičajnom muzeju u nazočnosti ravnatelja muzeja Draženka Samardžića i muzejskog suradnika Darija Brajkovića. Goste iz Austrije, ispred Verein Steirisches Glaskunstzentrum und Glasmuseum iz Bärnbacha zastupao je gospodin Hans Martin Hittaller, te gospođa Zvonka Požun suradnica u muzeju i autorica spomenute izložbe. 

Foto: Grad Biograd na Moru

Hans Martin Hittaller kazao je kako je muzej u Bärnbachu star više 200 godina a nakon što je prije tridesetak godina obnovljen postao je prepoznatljiv diljem svijeta. Svake godine pripremamo novu izložbu, a svaki put obuhvaća više muzeja s autentičnim eksponatima a među njima uvijek i nekolicina iz Hrvatske i Slovenije. Tako će i na ovogodišnjoj izložbi biti zastupljeni eksponati iz Muzeja za umjetnost i obrt grada Zagreba, muzeja Mimara iz Zagreba, te još nekih drugih hrvatskih muzeja a među njima i eksponati Muzeja antičkog stakla iz Zadra, te Zavičajnog muzeja Biograda na Moru. 

Ravnatelj muzeja Draženko Samardžić izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjom dobrom suradnjom s ovim austrijskim muzejom u kome će i ove godine biti postavljeni i prezentirani eksponati iz bogatog fundusa biogradskog Zavičajnog muzeja.

Foto: Grad Biograd na Moru

- Šaljemo 200 predmeta među kojima najviše stakla, zatim metala, a tu je i poznata bala tekstila, točnije svile, iznimno dobro očuvane do danas, iz naše poznate zbirke „Teret s potopljenog broda iz 16. stoljeća“ - kazao je on. 

Poznato je da je ova kulturno-povijesna zbirka jedinstvena na Jadranu a u njoj se čuva više od 10.000 predmeta izvađenih s potonulog mletačkog broda nalazišta Gnalić u Pašmanskom kanalu. 

Tatamatijada U DV-u Biograd održana još jedna uspješna rekreativno-zabavna priredba Na Tatamatijadi 80 tata s djecom potezalo konop, skupljalo ping-pong loptice... Biograd na Moru Jankolovica Vraća se život na sjevernu periferiju Biograda na Moru