Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Najbolja stvar koju možete napraviti za kraj ljeta – posjetiti Dane piva u Karlovcu

Čeka vas pet dana rocka, odlična hrana, druženje i posjet pivovari

1/2
Foto: Grad Karlovac
33. Karlovački dani piva održat će se na pet pozornica na pet različitih lokacija u gradu – Šetalište dr. Franje Tuđmana, košarkaško igralište Šanac, kino Edison, Foginovo kupalište i ŠRC Korana

Karlovac vam je uvijek u prolazu, ali zastanite i dopustite jednom kraljevskom gradu da vam zaustavi vrijeme. Njegovi građani znaju što sve Karlovac ima i može i odlučili su pokazati sve njegove kulturne znamenitosti i prirodne ljepote. Za početak, Karlovac je jedan od rijetkih gradova koji zna točan datum svojeg osnivanja, 13. srpnja 1579., što znači da je prije nešto manje od mjesec dana proslavio 440. rođendan. Poznat kao grad susreta i grad na četiri rijeke, osvaja posjetitelje povijesno važnim lokacijama i građevinama.

Grad Karlovac u 2018. i 2019. godini provodi 21 projekt EU – za njih je dobio čak 59,9 milijuna kuna Gradi i obnavlja vrtiće, uređuje zgradu Magistrata, novu poslovnu zonu...

Temeljiti remont

Svoj dolazak u Karlovac začinite kilometrima perivoja, parkova, šančeva i pet stoljeća povijesti.

Predahnite na obali Korane, ušuljajte se među zidine Starog grada Dubovca, zavirite u skrivena dvorišta povijesne jezgre Zvijezde.

Pogledajte kako žive ribe u slatkovodnom akvariju Aquatici, istražite povijest u Gradskom muzeju, posjetite prekrasnu baroknu zgradu u kojoj je najstarija Glazbena škola u Hrvatskoj, promatrajte ptice u Vrbanićevom perivoju i provjerite kriju li se sirene u karlovačkim rijekama, a prebrojite i rijeke… tko zna…

Pustite neka stoljeća povijesti struje kroz vas i otkrijte što je Napoleonova vojska ostavila gradu na četiri rijeke i kako je karlovački gimnazijalac Nikola Tesla postao izumitelj budućnosti.

Zaustavite se na drugom kraju grada, u naselju Turanj na uzvisini koja je postala nezaobilazna točka karlovačke i hrvatske povijesti, u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj.

Foto: Grad Karlovac

Aquatika Dođite u podne i nahranite kornjače

I najzad, opustite se u vožnji po rijeci Kupi u Žitnoj lađi, povijesnom brodu kakav je u 18. stoljeću plovio rijekom Kupom i prevozio žito.

Možda najbolja prilika da doživite Karlovac i najbolja stvar koju možete napraviti za kraj ljeta je iskoristiti vikend i produljiti ga po mogućnosti i posjetiti grad za vrijeme Dana piva koji ove godine počinju 30. kolovoza i traju pet dana.

Ova najstarija pivska manifestacija u Hrvatskoj i gradu koji ima bogatu tradiciju u proizvodnji piva ove je godine podvrgnuta temeljitom remontu. S ukupno pet pozornica na pet različitih lokacija u gradu – Šetalište dr. Franje Tuđmana, košarkaško igralište Šanac, kino Edison, Foginovo kupalište i ŠRC Korana – 33. Dani piva u Karlovcu pretvaraju grad u veliku festivalsku pozornicu.

Od najavljenih nastupa kultnih domaćih rock-bendova izdvojit ćemo Prljavo kazalište, Psihomodo pop, Juru Stublića i grupu Film, Urbana & 4. Ljubitelji hip-hop zvuka na svoje će doći kada se na pozornicu popnu Tram 11 i Edo Maajka, a za one koji preferiraju elektroničku glazbu u kultnom kinu Edison glazbu će puštati najtraženiji domaći DJ-i. Ulaz na sve koncerte je besplatan, za vrijeme festivala bit će besplatan i ulaz u Desperados kamp na Foginovu kupalištu na rijeci Korani, koje se nalazi u samom centru.

Karlovac Završena gradnja šetnice uz Koranu

Spomenimo tek neke glazbenike po danima koji će nastupiti na glavnoj pozornici na Šetalištu dr. Franje Tuđmana. Tamo će prvoga dana nakon otvorenja i vatrometa nastupiti Prljavo Kazalište, dok će u subotu nastupiti Neno Belan i Psihomodo Pop. U nedjelju uživajte u nastupu Pips, Chips &Videoclipsa i Jure Stublića & Filma. Ponedjeljak je rezerviran za nastup Svemirka i Kawasaki 3, a u utorak su tu Porto Morto i Urban & 4. Točan raspored koncerata po lokacijama možete vidjeti na stranici www.danipiva.net ili na Facebooku i Instagramu manifestacije čiji je glavni sponzor Karlovačko, uz PPK, te MasterCard i Maestro.

Graffiti na gradele

Jeste li ikada gledali kako nastaju grafiti? Tijekom Dana piva u Karlovac dolaze Graffiti na gradele koji će Karlovčanima ostaviti svoje jedinstvene gradske murale. Za vrijeme Dana piva u Karlovcu će se na prostoru Športsko-rekreacijskog centra Korana održati Obrtnički sajam uz bogatu gastronomsku ponudu gdje možete kušati tradicionalne specijalitete karlovačke kuhinje i dobro pivo. Jedna od najstarijih hrvatskih pivovara je upravo ona karlovačka, osnovana davne 1854. u četvrti Dubovac.

Djelatnici Zelenila održavaju 50 gradskih i prigradskih cvjetnjaka Samo ove godine, za ljepši izgled grada, posađeno je oko 40.000 cvjetova

O tome koliko je Karlovačka pivovara povezana s identitetom grada Karlovca svjedoči i činjenica da je to jedino poduzeće koje ima odobrenje za korištenje službenog gradskog grba na svojoj etiketi. Inače, pivovara će tijekom Dana piva otvoriti svoja vrata svima koji žele vidjeti gdje se i kako proizvodi Karlovačko pivo. Pivari će provesti posjetitelje kroz uzbudljiv proces proizvodnje piva, a obilazak završava edukativnom degustacijom brendova iz portfelja kompanije Heineken Hrvatska. Dan otvorenih vrata održat će se 3. rujna od 11 do 18 sati.

Posebna veza grada i pivovare ogleda se i u dugogodišnjem partnerstvu zaslužnom za organizaciju Dana piva, koji organizira Grad Karlovac uz podršku glavnog sponzora kompanije Heineken Hrvatska, a izvršni organizatori su Turistička zajednica grada Karlovca i trgovačko društvo Mladost d.o.o. Karlovac.

Grad Karlovac u sklopu projekta Kakvart mjesnim odborima i četvrtima podijelio 700.000 kuna Podržali vatrogasna natjecanja u Velikoj Jelsi i Hrnetiću i kup lovaca u Kablarima