Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad Karlovac u 2018. i 2019. godini provodi 21 projekt EU – za njih je dobio čak 59,9 milijuna kuna

Gradi i obnavlja vrtiće, uređuje zgradu Magistrata, novu poslovnu zonu...

1/3
Foto: Grad Karlovac
Primjer dobrog karlovačkog projekta, koji je i tri godine nakon otvorenja iznimno zanimljiv posjetiteljima, gradnja je prvog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj

Grad Karlovac jedan je od gradova koji se može pohvaliti brojnim projektima koje je realizirao ili su u tijeku u 2018. i 2019., a sredstva su osigurana zahvaljujući fondova EU.

Djelatnici Zelenila održavaju 50 gradskih i prigradskih cvjetnjaka Samo ove godine, za ljepši izgled grada, posađeno je oko 40.000 cvjetova

Jedan od odličnih primjera provedenog projekta koji je prije tri godine sagrađen i financiran sredstvima fondova EU jedinstvena je karlovačka Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac. Nastao je u sklopu projekta pod nazivom “Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – Kaquarium” koji je sufinancirao EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. u iznosu 36,222.282,45 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36,691.939,25 kn. Već tri godine ovaj jedinstveni muzej u kojemu posjetitelji mogu pratiti čitav tok jedne rijeka od izvora do ušća, plijeni pozornost brojnih posjetitelja; turista, domaćih gostiju, učenika, znanstvenika. Tim je projektom Karlovac dokazao da odlično pripremljenim projektima može osigurati novac iz fondova EU za razvoj grada. Dokaz tome je činjenica da se trenutačno, u 2018. i 2019. godini, provodi čak 21 projekt od čega je 59,900.000 kuna bespovratnih sredstava i 23,995.000 kuna vlastito sufinanciranje.

Među najvažnijim su projektima oni koji se odnose na energetske obnove, njih je čak sedam, a odnose se na energetsku obnovu jedne od najljepših zgrada u gradu, zgrade Gradske uprave, odnosno Magistrata.

Zatim je tu i energetska obnova dijela Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića, zgrade Veleučilišta u Ulici Ivana Meštrovića 10, Osnovne škole Turanj, dok je energetska obnova njene područne škole Tušilović netom završena, a traje i obnova Osnovne škole “Braća Seljan” i Dječjeg vrtića Dubovac. Za te je projekte osigurano bespovratnih čak 14 milijuna kuna, a vlastitih je 17 milijuna kuna.

Grad Karlovac u sklopu projekta Kakvart mjesnim odborima i četvrtima podijelio 700.000 kuna Podržali vatrogasna natjecanja u Velikoj Jelsi i Hrnetiću i kup lovaca u Kablarima

Uskoro gradnja vrtića

Iznimno je važan projekt razvoja poduzetničke zone Gornje Mekušje u Karlovcu, kao zone u kojoj će poduzetnici dobiti najbolje uvjete za pokretanje proizvodnje. Karlovac je za uređenje osigurao bespovratno 8,5 milijuna kuna i vlastitih 1,6 milijuna kuna. Uskoro treba započeti i gradnja Dječjeg vrtića i jaslica Mahično za dječji osmijeh, kao prvog vrtića na rubnom gradskom području, za što je Grad bespovratno dobio 4,5 milijuna kuna iz fondova EU i dodao svojih 1,2 milijuna kuna.

U sedam projekata Grad Karlovac je nositelj ili partner. Neki od njih su ‘Susret s rijekom’, zatim gradnja prilazne prometnice Centru za gospodarenje otpadom Babina gora, izrada Studije izvodljivosti za projekt prilagodba infrastrukture na relaciji Zagreb - Karlovac, projekt ‘Pomažem sebi – pomažem drugima’, ulaganja u objekte dječjih vrtića, Unapređenje kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja u Karlovcu i projekt P.s.- Pokreni se. Za sve njih osigurana bespovratna sredstva iznose 26,2 milijuna kuna, a vlastito sufinanciranje tri milijuna kuna.

Energetska obnova zgrade Gradske uprave i vrtića Maslačak Ušteda na energiji omogućit će daljnja ulaganja u vrtiće, opremu, sprave...

U deset projekata koji su u pripremi ili ocjenjivanju, moguće je dobiti čak 16,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Uz to, dobivena je potvrda o zaprimanju za dostavljen iskaz interesa za javni poziv za dostavu prijava za gradnju pristupnih mreža, a nisu zanemariva ni četiri Interreg projekta za koja je bespovratno dobiveno 4,4 milijuna kuna, i osigurano vlastitih 780.000.kuna. Za dva projekta koja se odnose na zaštitu okoliša, od kojih je realiziran projekt gradnje i opremanja drugog reciklažnog dvorišta u naselju Mala Švarča, te projekt ‘Pametno odloži – bolji Karlovac složi’, koji još traje, Grad Karlovac osigurao je bespovratnih 2,3 milijuna kuna i dodao vlastitih 415.000 kuna.

Višemilijunski projekti

– U petogodišnjem mandatu, od 2013. do 2018. godine Grad Karlovac je, po podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna, peti po ukupno ostvarenim sredstvima u petogodišnjem razdoblju. Projekti koje je Grad ostvario u tom razdoblju većinom su iz područja očuvanja prirodne i kulturne baštine u svrhu turizma, zatim projekti energetske obnove javnih zgrada: vrtića i škola te projekti u suradnji i partnerstvu s udrugama te brojni drugi. Ključ uspjeha promišljati je dugoročan razvoj i biti u tijeku sa strateškim odrednicama na nacionalnom i europskom nivou te pripremati velike projekte za buduće financijsko razdoblje – kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Stoga je od velikog značenja što se Karlovac nalazi među sedam hrvatskih gradova koji pripremaju projekte za koje će novac od 2021. povući iz ITU mehanizma gdje se priželjkuje realizacija višemilijunskih projekata: obnova vrelovoda, Zvijezde, Edisona, gradnja Teslina centra, istraživanje geotermalnih izvora, rekonstrukcija i dogradnja Hrvatskog doma i niza drugih, u ukupnoj vrijednosti višoj od 70 milijuna eura. 

Grad Karlovac za komunalno opremanje Gornjeg Mekušja dobio 8,5 milijuna kuna iz EU U bivšoj vojarni na 8325 kvadrata uredit će parcele za deset novih poduzeća 440. rođendan grada Karlovca TRI TJEDNA ZABAVE Karlovac proslavio svoj 440. rođendan: Finale zaokruženo balom, vatrometom i Gibonnijem